Dzięki
Figurka, tak jak pisałem wcześniej, to żywiczny produkt firmy EJan. Firma specjalizuje się w produkcji figurek kierowców, również tych historycznych. Tak jest i w tym przypadku- figurka przedstawia E.Fittipaldiego.
Co do dodatków to narzędzia, skrzynka, bańki na olej i niewidoczne tutaj butelki Coca-coli które dojdą później, kupiłem tutaj:
https://emp3d.eu/Natomiast puszki spreyu, bańka na benzynę, lejek, butla z manometrem i pistolet do kół to już projekt i druk mojego kolegi. Projekt jest przygotowany według zdjęć tego typu akcesoriów z epoki.
Kask to z kolei przerobiony element pochodzący z niepotrzebnej figurki kierowcy, jakie Tamiya dodaje do swoich modeli F1. Przeróbka polegała na wybraniu zbędnego plastiku z wnętrza i usunięciu twarzy odlanej razem z kaskiem, w miejscu wizjera.
piotr dmitruk napisał(a):Czy te zdjęte blachy są zdjęte na stałe, czy dałoby się zobaczyć auto w pełnej krasie?
Elementy są zamontowane na stałe, z dwóch powodów:
- będą znajdować się na nich jeszcze akcesoria, jak np. kask, który położę na zdjętej górnej połowie nadwozia
- lawirowanie tymi blachami nadwozia między tyloma elementami składowymi dioramki żeby założyć je na samochód, to proszenie się u uszkodzenie czegoś
Jeszcze w ramach sprostowania- w tamtych czasach takie elementy nadwozia jak osłony kokpitu, nosy itp były robione w sporej części z włókna szklanego. Karbon wszedł dopiero na początku lat 80-tych