Witajcie !
Rozpoczynam budowę nowego modelu. Modelu, który zainspirował mnie już w momencie opublikowania pierwszych newsów na jego temat, przez Miniart. Do tego, w nowej dla mnie skali - 1:24. Chciałem pierwotnie umieścić tutaj zdanie -" rozpoczynam z radością", ale życie czasem potrafi zaskoczyć i przyłożyć przez grzbiet , więc poprzestanę na tym, że w ramach odłączenia się na moment od problemów, umieszczę wątek na forum. Wyobraziłem sobie większy projekt z traktorem Miniartu. Pierwszy etap, to budowa modelu. Drugim będzie diorama/ scenka dla nadania tła i kontekstu do legendarnego Bulldoga.
Gdybyście mieli jakieś sugestie dotyczące malowań tego traktora w okresie tuż powojennym - w Polsce czy Niemczech, będę bardzo wdzięczny za pomoc. Wbrew pozorom, nie jest sztuką łatwą, znalezienie informacji o oryginalnych kolorach lakierów stosowanych przez fabrykę Lanza w Mannheim. Oczywiście kolor Lanz Blue był i jest nadal, chyba najpopularniejszy, ale co z pozostałymi wariantami ?..
Tymczasem zapraszam do relacji.
- W pierwszej fazie skupiłem się na gruszce żarowej, która jest główną ozdobą tego modelu. Nie byłem zadowolony z plastikowych elementów pochodzących z zestawu imitujących osłony otworów w gruszce, stąd też wykonałem je z blaszki mosiężnej.