Lanz Bulldog D 8506 1:24/ Miniart

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Lanz Bulldog D 8506 1:24/ Miniart

Postprzez Robcio » czwartek, 9 maja 2024, 21:17

Witajcie !
Rozpoczynam budowę nowego modelu. Modelu, który zainspirował mnie już w momencie opublikowania pierwszych newsów na jego temat, przez Miniart. Do tego, w nowej dla mnie skali - 1:24. Chciałem pierwotnie umieścić tutaj zdanie -" rozpoczynam z radością", ale życie czasem potrafi zaskoczyć i przyłożyć przez grzbiet , więc poprzestanę na tym, że w ramach odłączenia się na moment od problemów, umieszczę wątek na forum. Wyobraziłem sobie większy projekt z traktorem Miniartu. Pierwszy etap, to budowa modelu. Drugim będzie diorama/ scenka dla nadania tła i kontekstu do legendarnego Bulldoga.

Obrazek

Gdybyście mieli jakieś sugestie dotyczące malowań tego traktora w okresie tuż powojennym - w Polsce czy Niemczech, będę bardzo wdzięczny za pomoc. Wbrew pozorom, nie jest sztuką łatwą, znalezienie informacji o oryginalnych kolorach lakierów stosowanych przez fabrykę Lanza w Mannheim. Oczywiście kolor Lanz Blue był i jest nadal, chyba najpopularniejszy, ale co z pozostałymi wariantami ?..

Tymczasem zapraszam do relacji.
- W pierwszej fazie skupiłem się na gruszce żarowej, która jest główną ozdobą tego modelu. Nie byłem zadowolony z plastikowych elementów pochodzących z zestawu imitujących osłony otworów w gruszce, stąd też wykonałem je z blaszki mosiężnej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Robcio

Reklama

Re: Lanz Bulldog D 8506 1:24/ Miniart

Postprzez Robcio » niedziela, 19 maja 2024, 17:44

Mała aktualizacja wątku z mojej strony. Wymieniłem plastikowy wałek z zestawu ( bardzo mi się nie podobały, jego plastikowość i deformacja) na własne rękodzieło, które polutowałem z blaszek i drutu. Materiał- to ponownie mosiądz , bardzo wdzięczny w obróbce, jak i lutowaniu właśnie. Plus sprężynka oczywiście...)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Robcio

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 19 maja 2024, 18:37

No, proszę Pana, powrót w pięknym stylu.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Robcio » niedziela, 19 maja 2024, 20:08

Dziękuję Piotr ;o) Szkoda , że już wzrok nie ten ... Ale staram się jeszcze coś wykrzesać :P
Robcio

Postprzez Robcio » sobota, 18 października 2025, 17:40

Witam ponownie Modelarskie Grono. Znów z przerwą ... Ale tematu nie porzuciłem i coś tam w wolnej chwili majsterkuję. ;o)

Obrazek

Obrazek
Robcio

Postprzez Aleksander » niedziela, 19 października 2025, 16:57

I fajnie - czekamy na ciąg dalszy!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Comek » niedziela, 19 października 2025, 20:05

Widzę że podejście do fabrycznych wyprasek dużo bardziej krytyczne niż u mnie - nie odpuszczasz żadnej blaszki czy tez sprężynki - robi wrażenie. :shock:

To co mnie natomiast uderzyło to kierunek bieżnika na grafice na pudełku, jak dla mnie to jest w złą stronę. Zestaw 24003 ma grafikę z jodełką tradycyjnie.
Comek

Teraz_Polska

Postprzez Robcio » sobota, 25 października 2025, 16:06

Tak, masz rację- nie odpuszczam i to jest w moim warsztacie często prawdziwą udręką - budowa modelu zabiera zamiast miesięcy, lata...
A propos tej jodełki na kołach, znalazłem zdjęcie okładki foto albumu, o historii Lanza ... :D

Obrazek
Robcio

Postprzez Robcio » niedziela, 16 listopada 2025, 19:37

Jesień, do tego z listopadowym ciemnym, obliczem idealnie sprzyja modelarstwu. Skorzystałem z dostępnego czasu i weny do działania. Tym razem poprawiłem kilka oryginalnych elementów z zestawu, które albo irytowały nadmierną grubością ścianek, albo też zwyczajnie swoją łamliwością... :roll: ;o)

Obrazek

Obrazek
Robcio

Postprzez Aleksander » niedziela, 16 listopada 2025, 23:24

Dobrze to wygląda!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Robcio » sobota, 29 listopada 2025, 22:48

Pora na piękne "plasterkowe " koła do Lanza. Oczywiście zawsze jest coś do zaszpachlowania. Tym bardziej, że szczelin pomiędzy kolejnymi warstwami bieżnika, nie było mało... Zastanawiałem się już przed sklejeniem tych wybitnie pięknie bieżnikowanych opon, jak to potem wyczyścić ze szpachlówki ?... Rozwiązaniem idealnym okazał się zestaw piór polerskich stosowanych również w jubilerstwie. Doskonale sprawdza się to z włosiem nylonowym do zgrubnego czyszczenia, jak i z włóknem szklanym jako wykończenie szczegółów. Produkuje je kilka firm, w tym hiszpańskie GSW.

Obrazek

Obrazek
Robcio

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat