Porsche Cayman S - Fujimi 1/24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Porsche Cayman S - Fujimi 1/24

Postprzez krzysiekk » wtorek, 25 sierpnia 2009, 20:22

No to ruszam z kolejnym modelem.

Padło na Caymana. Dodatkowo zestaw blaszek dedykowanych do tego modelu. Cayman będzie w perłowym białym lakierze (zobaczymy co mi z tego wyjdzie), z beżowym wnętrzem. Chciałbym też spróbować zabawy z carbonem więc myślę, że lusterka plus może maska albo dach zostaną oklejone. Tutaj wszystko co mam zgromadzone do tego modelu.

Obrazek

Obrazek

Dodatkowo widzi mi się pasek z boku taki jak na tym zdjęciu - po prostu mi się podoba.

Obrazek

W kwestii felg cały czas się waham. Generalnie podoba mi się czarna felga z czerwoną lub srebrną obwódką, ale tego raczej na felgach z zestawu nie da się zrobić. Dodatkowo jak zobaczyłem ten model: http://www.1999.co.jp/eng/image/10022667a/20/1 stwierdziłem, że Cayman na takiej feldze w tej kolorystyce tez powinien fajnie wyglądać. Tak więc ta kwestia jest jeszcze nierozstrzygnięta.

Póki co zaczynam od wnętrza:

Obrazek

A konkretniej od zeszlifowania imitacji siatki - będzie z blaszki:

Obrazek

No i na koniec tradycyjnie kilka pytań.
Czym najlepiej wycinać, zaginać i kleić blaszki. To moje pierwsze podejście do tematu i nie do końca wiem jak się za to zabrać. Giętarki na razie na pewno nie będę kupował więc wypadałoby znaleźć jakieś inne rozwiązanie.

Poza tym jak to jest z rozmiarami felg. Po zmierzeniu suwmiarką felg z Mazdy, którą właśnie kończę wyszło mi 18" a na oponach wyraźnie napisane jest 16". W Caymanie wychodzą 20,5" a według strony Porsche największe dostępne to 19"?

pzdr
krzysiekk

Reklama

Re: Porsche Cayman S - Fujimi 1/24

Postprzez wojtek_fajga » wtorek, 25 sierpnia 2009, 20:33

krzysiekk napisał(a):

Czym najlepiej wycinać, zaginać i kleić blaszki. To moje pierwsze podejście do tematu i nie do końca wiem jak się za to zabrać. Giętarki na razie na pewno nie będę kupował więc wypadałoby znaleźć jakieś inne rozwiązanie.

Poczytaj trochę wątki na forum. To wszystko było już wielokrotnie omówione/dyskutowane. Również w innych działach.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Timi » wtorek, 25 sierpnia 2009, 21:56

Zaopatrz się w porządną pęsetę, ewentualnie możesz użyć suwmiarki do wyginania.
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez TomekWnęk » wtorek, 25 sierpnia 2009, 22:37

krzysiekk napisał(a):Czym najlepiej wycinać, zaginać i kleić blaszki. (...)Giętarki na razie na pewno nie będę kupował więc wypadałoby znaleźć jakieś inne rozwiązanie.
W mojej skromnej karierze modelarskiej zginarka jeszcze nie była mi niezbędna, więc jak narazie radziłem sobie wspomnianą suwmiarką i szczypcami różnych wielkości, kombinerkami.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez portalus » środa, 26 sierpnia 2009, 08:57

Żółte Porsche na czarne feldze + czerowny zacisk to powinno wyglądać ładnie.
Pas – to jak już z kalki, chociaż osobiście to bym go sobie odpuścił.
Do zaginania można jeszcze użyć LEGO.
portalus

Postprzez wuen » środa, 26 sierpnia 2009, 11:58

portalus napisał(a):Do zaginania można jeszcze użyć LEGO.

Ale to już chyba trzeba Wojtka zapytać czy wyraża zgodę na stosowanie jego "patentu"...
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=5105&p=56320&hilit=+lego#p56320
:lol:
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez krzysiekk » niedziela, 30 sierpnia 2009, 23:14

Dzięki za podpowiedzi. Generalnie widzę, że można śmiało używać wszystkiego co jest pod ręką. Generalnie myślałem, że blaszki będą delikatniejsze, ale jestem pozytywnie zaskoczony sposobem ich obróbki/zginania.

portalus napisał(a):Żółte Porsche na czarne feldze + czerowny zacisk to powinno wyglądać ładnie.
Pas – to jak już z kalki, chociaż osobiście to bym go sobie odpuścił.

Dokładnie tak wygląda Mazda, którą skończyłem, więc Porsche będzie miało inny kolor :) Co do pasa to myślę, że będzie ale będę musiał popróbować z drukowaniem kalek :)

A teraz mała aktualizacja.

Przy pracach miałem okazje wypróbować fototrawione piłki - rewelacja:

Obrazek

Po chwili zabawy z papierami ściernymi:

Obrazek

Tutaj moje pierwsze blaszki w życiu :)

Obrazek

I porównanie z oryginalnymi kratkami nawiewów:

Obrazek

Za dużo nie zrobiłem, ale jakoś idzie. Na chwilę obecną blaszki są już przyklejone na miejsce, i zaczynam przygotowania do psiknięcia wszystkiego podkładem.

pzdr
krzysiekk

Postprzez krzysiekk » niedziela, 11 października 2009, 23:34

Jak to zwykle u mnie bywa, tempo tragiczne. Ale jak to mówi jeden z naszych Polskich piłkarzy - konsekwentnie i do przodu ;)

Wnętrze przygotowane do malowania:
Obrazek

W desce skończona zabawa z fototrawionkami, ale na powiększeniu wygląda kiepsko. Chyba będę jeszcze delikatnie poprawiał.
Obrazek

No i sporo czasu zeszło na przygotowanie kasty - szlifowanie miejsc łączenia form, szpachlowanie niewielkich jamek i pogłębianie linii podziału:

Obrazek

Obrazek

A na koniec nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. Czy pod kalki carbonu muszę lakierować miejsca na czarno, bo inaczej wyjdzie źle? Czy na każdym kolorze wyjdzie raczej ok?

pzdr
krzysiekk

Postprzez Kazik » poniedziałek, 12 października 2009, 08:00

To raczej dość proste. Lakieruje się na czarno miejsca przyszłego pokrycia kalkami imitującymi karbon w takim celu, aby w przypadku pozostawienia jakiegoś minimalnego nie przykrytego brzegu, łączenia dwóch arkuszy lub uszkodzenia kalki nie "świecił" się z pod spodu kolor który od razu będzie rzucał się w oczy.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez krzysiekk » niedziela, 8 listopada 2009, 00:00

Polakierowałem kastę i niestety nie obyło się bez małego błędu. Generalnie jako całość wyszło nieźle, ale w jednym miejscu troszkę zalałem farbą jeden bok i przy szlifowaniu na rantach zeszlifowałem podkład (miejsca w kółeczkach na zdjęciach). Czy jedynym sposobem, na to to zamaskowanie po liniach podziału zeszlifowanie i lakierowanie od nowa? Czy da się to jakoś łatwiej naprawić?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pzdr
krzysiekk

Postprzez krzysiekk » piątek, 4 czerwca 2010, 23:59

Przestoje są gigantyczne, ale staram się powoli dążyć do celu.

Kasta jest obecnie w takim stanie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety przy polerowaniu zdarzyła mi się taka wpadka (tuż nad progiem):

Obrazek

I tutaj pytanie: Jak najlepiej to zamaskować przed malowaniem, żeby łatwo to było spolerować po malowaniu? Miałem nadzieję, że uda się jakoś po liniach podziału, ale to niestety odpada...
krzysiekk

Postprzez Kazik » sobota, 5 czerwca 2010, 12:51

Tak jak w realu. Cały panel po liniach podziału.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat