SUZUKI RGB500 tamiya -- 1:12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: SUZUKI RGB500 tamiya -- 1:12

Postprzez warjat » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 18:32

Witam!

Przepraszam za nie wstawianie zdjęć ostatnimi czasy ale był z tym mały problem. A że modelować się chciało to trochę porobiłem poza relacją z czego nie jestem zbytnio zadowolony bo pewnie sporo przeoczyłem...

No nic oto fotki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak na teraz to plan jest taki żeby poprawić w niektórych miejscach silnik, zaszpachlować wgłębienie w miejscu licznika (dopiero zauważone), porobić to co wypatrzycie i jechać dalej ;o)
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Reklama

Postprzez Kazik » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 18:56

Jaką farbką malowałeś ramę? Wygląda jakby farba była za gęsta.
Czy połówki ramy mają być sklejone przed włożeniem silnika? Wydaje mi się że tak bo tak najczęściej można spotkać u Tamiya więc jeśli tak to dlaczego ich nie skleiłeś przed malowaniem i nie obrobiłeś ładnie połączeń?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Przemo66 » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 19:43

Robótka byle by było. :mrgreen: A faktura farby nawet dobra bo nie które ramy są pomalowane takim ''barankiem''
Pozdro
viewtopic.php?f=21&t=15133&start=30 Chevrolet Nomad project
Obrazek
Przemo66

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 20:05

Kazik ma rację. Lakier na samochodzie ma tzw strukturę (nigdy barana, baran to w gwarze lakierników spartolony lakier, ze skórką pomarańczy). Ta struktura w skali 1/24 to jest tak mała, że niewidoczna - dlatego staramy się aby było lustro. Rama w moto jest lakier połysk albo półmat.

U Ciebie rama ma baranka, a silnik chropowatą powierzchnię. Malowałeś zapewne gęstą albo ze zbyt daleka. Teraz to chyba po herbacie ale następnym razem warto moim zdaniem to poprawić.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez warjat » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 20:38

Dobrze, że nie ruszałem owiewek, przed ich malowaniem dokładnie kogoś wypytam.
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez Fred-k2 » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 21:55

Właściwie większość już została zauważona, ja jednak rozłożyłbym ramę na dwie połówki, wymoczył ją w krecie i zrobił tak jak np. u mnie w YZR500, zrobić ją w pełni i dopiero potem wstawić silnik, który też można jeszcze odratować. Ja bym to wymoczył w krecie/docie i zrobił od początku porządnie, bo inaczej to mały będzie progress od Hondy i na nic nasza konstruktywna krytyka. Ja u siebie też bawiłem się dwa razy z wydechem który był przyklejony do silnika i ramy i moim zdaniem opłaciło się, warto to poprawić.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez warjat » wtorek, 5 kwietnia 2011, 17:33

Coś podłubię przy tym. Na razie poczekam na black GAIA który kolega z forum zamawia dla mnie przy okazji, no i muszę jeszcze poćwiczyć z tym aero na polistyrenie/czy czymś podobnym i wtedy będę coś kombinował bo inaczej to nie ma sensu :) Jak już dojdę metodą prób i błędów jak malować (stosunki rozcieńczalnik-farba itp.) to wezmę się za poprawianie i dalsze prace przy modelu.

Kazik napisał(a):Jaką farbką malowałeś ramę? Wygląda jakby farba była za gęsta.
Czy połówki ramy mają być sklejone przed włożeniem silnika? Wydaje mi się że tak bo tak najczęściej można spotkać u Tamiya więc jeśli tak to dlaczego ich nie skleiłeś przed malowaniem i nie obrobiłeś ładnie połączeń?

Farba to gloss black ModelMaster a ramę postaram się poprawić i od nowa malować GAIA black ;o)
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez Kazik » wtorek, 5 kwietnia 2011, 17:47

warjat napisał(a):Farba to gloss black ModelMaster...

Akryl czy emalia?

warjat napisał(a): ...muszę jeszcze poćwiczyć z tym aero na polistyrenie/czy czymś podobnym...

Może być cokolwiek plastikowego lub po prostu kartka papieru lub inne kartonowe opakowanie.
Fukając na taką kartkę można zaobserwować czy farba jest za gęsta czy za rzadka. Gęsta nie daje jednolitego pokrywania tylko mnóstwo kropeczek mniejszych lub większych. Za rzadka będzie po prostu spływać przy pionowym ustawieniu kartki.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez warjat » wtorek, 5 kwietnia 2011, 21:31

Czarny to emalia.
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez Kazik » wtorek, 5 kwietnia 2011, 21:51

No to proste, za słabo rozcieńczyłeś. Emalia jest dość gęsta w słoiczku i trzeba ją konkretnie rozcieńczyć. Jak jest dobrze rozcieńczona to układa się super. Nawet ładniej od akryli, tylko schnie dłużej.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Kazik » niedziela, 8 maja 2011, 20:25

Hej co tam słychać w temacie modelarskim?
Po niezłym starcie zamilkłeś coś.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat