Citroen Xsara WRC - Monte Carlo'06

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Citroen Xsara WRC - Monte Carlo'06

Postprzez Naomi » wtorek, 3 lutego 2009, 12:20

Witam,
Z racji skończenia prac nad Fordem Focusem i chęcią zajęcia się jakimś modelem "na szybko" padło na Citroena Xsarę WRC z Rajdu Monte Carlo 2006r. Wprawdzie S.Loeb ukończył ten rajd korzystając z systemu Super Rally na drugim miejscu (mimo wypadnięcia z trasy) - firma Renaissance upamiętniając ten wyczyn wypuściła taki zestaw, który umożliwia zbudowanie rajdówki właśnie z tego rajdu. Ciekawostką tutaj jest to, że Loeb jechał tu nie jako fabryczny kierowca Citroena a jako członek teamu prywatnego - KRONOS. Ciekawe malowanie i jak to bywa z modelami Hellera- wyzwanie. Cóż postanowiłem nie utrudniać sobie w żaden sposób budowy i ograniczę się do podstawowych ulepszeń. Co z tego wyniknie, zobaczymy.
Na razie po całodniowym dopracowywaniu karoserii położone są dwie warstwy lakieru... samochodowego w sprayu - RAL 5002.

Baza do zbudowania rajdówki:

Obrazek

Zestaw Renaissance:

Obrazek

Tak auto ma wyglądać, do tego bynajmniej będę dążył:

Obrazek

Obrazek

A tu prace nad modelem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Naomi

Reklama

Re: Citroen Xsara WRC - Monte Carlo'06

Postprzez michal.s » wtorek, 3 lutego 2009, 19:14

Troszkę utopiłeś karoserię w lakierze, chyba że tak wygląda finezja szczegółów u Hellera :-|
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez Seweryn » wtorek, 3 lutego 2009, 20:12

michal.s napisał(a):Troszkę utopiłeś karoserię w lakierze, chyba że tak wygląda finezja szczegółów u Hellera :-|

To chyba niestety efekt lakieru w spraju, ja w sobotę pomalowałem kastę Ts-em bo mi się nie chciało bawić aero. Po tym jak malowałem moje ostatnie 3 modele aero z efektu uzyskanego TSem już nie jestem zadowolony - kiedyś byłem....
Seweryn
Seweryn

Postprzez Naomi » piątek, 6 lutego 2009, 14:26

Buda drugi raz pomalowana. Troszkę do przodu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Naomi

Postprzez Naomi » wtorek, 10 lutego 2009, 21:42

Parę kroków do przodu przy modelu. Dręczony "wjechaniem na ambicję" po wielu przymiarkach, zdecydowałem się na modyfikacje zawieszenia-podwozia Xsary. Podwozie od Corolli ma rozstaw osi o 2-4 mm za mały :(. Zacząłem od wycięcia "tunelu... oraz modyfikacji piast. Tak to wygląda - niech zdjęcia się same bronią. Postawiłem model na kołach (na razie bez kleju) - Koła są przerobione na styl "tamiyowski" i się obracają :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po malowaniu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak wygląda to po dwóch dniach od ostatniego wejścia na forum :)
Naomi

Postprzez wuen » wtorek, 10 lutego 2009, 22:47

No wiesz co... ale mnie zaskoczyłeś...
niech zdjęcia się same bronią.

w takim razie wybroń tę fotkę....
Obrazek

A gdy przyjrzałem się bardziej elementowi błyszczącemu to zauważyłem, że tam też są 2 podobne "zagłębienia"..
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Naomi » środa, 11 lutego 2009, 07:08

Ja pisząc "niech zdjęcia bronią się same" miałem na myśli - NIECH ZOBRAZUJĄ CO ZROBIŁEM... nie inaczej. Nieprecyzyjnie - jak zwykle - wyraziłem się. Poza tym to rajdówka, która nawet nowa nie jest po rajdzie pod spodem idealna jak F1 czy pojazdy DTM. W tym modelu nie o to chodzi, ale dzięki za wnikliwość obserwacji oraz skrupulatność. Na przyszłość będę uważał jakie zdjęcia publikuję i tym bardziej - co piszę. I ostatnie - gdybyś napisał, że ta osłona silnika nijak ma się do tej z rzeczywistego samochodu, byłaby to bardziej trafna uwaga, ale to tak na marginesie... Bo w oryginalnym stanie tego modelu taka osłona w ogóle nie występuje... tak jak i wał napędowy... rura wydechowa... amortyzatory...
Naomi

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat