1986 Ford Sierra Mk1 / TAMIYA / 1:24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

1986 Ford Sierra Mk1 / TAMIYA / 1:24

Postprzez Adas' » środa, 6 stycznia 2016, 12:35

Moj samochod na codzien:

Obrazek

Jako modelu tego grata nieda, ale dalo Sierre XR4i, najbardziej sportowa wersje tego auta. O takiego:

Obrazek

Jak widac, jest pare roznic. XR4i ma inne zderzaki, plastiki na nadkolach, bodykit, spoiler, slupki "C" i pare innych detali.
Pozatym XR4i byl napedzany silnikiem 2,8 V6 na wtrysku, a moj grat to 1,6 R4 na gazniku, w srodku siedzenia sa troche inne, inna kierownica, moj niema szyberdachu itd.

Teraz tak. Moglbym zaczac bawic sie w skraczowanie, ale tych detali ktore roznia moj samochod od XR4i jest po prostu dosc duzo. Kupilem sobie jeszcze jedna Sierre, ale RS500 tez TAMIYA, bo ta jest "od razu" taka jak moja. Ale i tu trzeba by przebudowac 50% karoserii. Pozatym bardzo chce zbudowac auo z silnikiem V6, dlatego model bedzie zrobiony wedle wymyslonej historii. Jak by wygladal moj samochod jakbym sie zdecydowal robic swapa na V6?

Kolorystyke zostawie jak jest, model bedzie niebieski, szare wnetrze itede. Bedzie stal tez na stalowych kolach. W srodku zamienie kierownice, bo chocbym te z XR4i dostal za darmo to bym jej nie chcial. Zostawie zderzaki w spokoju, XR4i ma coprawda zderzaki z czerwona wstawka tam gdzie w moim jest chrom, ale XR4i dzielia sobie zderzaki z Sierra Ghia, i niema specjalnego problemu ich znalezc...

Obrazek

Uzyje raczej spojlera w tyle z zestawu RS500, mam taki, ale nie mam go teraz zamontowanego. W modelu raczej potrzeba cos w tyle bo zderzak XR4i wystaje bardziej do przodu i brak mi jakiegos balansu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Naklejke STP juz mam :)...

Raczej zeszlifuje bodykit, bo jedna z wazniejszych rzeczy ktore moje auto ma to ta plama:

Obrazek

Auto bylo tam spawane, i nigdy nie pomalowalem tego miejsca na prawidlowy kolor...

Obrazek

Mysle ze jak bede gotowy to auto bedzie z przymruzonymi oczami wygladalo tak:

Obrazek

Samo lakierowanie bedzie raczej outsorceowane. Mam kolege ktory potrafi lakierowac ladniej niz ja...

To stan na dzis. Kola znalazlem w ofercie Scale Productions, sa to Orange Wheels firmy Tacom, i sa to jedne z najlepszych plastikowych czegokolwiek jakie mialem do tej pory w rekach. Nieprawdopodobna ostrosc detalu. Jako bonus, pasowaly "tak po prostu" w oponki Tamiya. Sa o mm za szerokie, dlatego zeszlifowalem ich wnetrza. Rownierz ich mocowania wymagaly wydrapania i szlifowania. Zestawowe felgi sa tez bardziej plaskie, dlatego zeszlifowalem tarcze hamulcowe i bebny w tyle na tyle na ile sie dalo, bo kola wystawaly z nadkoli. Przy okazji zeszlifowalem bebny w tyle tak ze kola sa leciutko nachylone jak w prawdziwym aucie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wczoraj wycialem slupek C...

Obrazek

Obrazek

Poki co sama frajda. TAMIYA to jednak inny swiat niz Revelle i Monogramy...
Adas'

Reklama

Re: 1986 Ford Sierra Mk1 / TAMIYA / 1:24

Postprzez Adas' » piątek, 8 stycznia 2016, 09:01

Takie tam skladania. Pomalowalem kola na docelowy, czarny polmat bo biale mi psuly test zmruzeniowy.

Pozatym popasowalem tu i tam, i siam...

Silnik zlozony na patafixa i sline.

Obrazek

Pasuje. Tak, wiem, nie zaszpachlowalem sladow po wypychaczach, ale to TAMIYA, beda tam agregaty, baterie, zbiorniki na plyny...

Obrazek

Apropos TAMIYA... Rzadko mialem cos tak dobrego na stole. Komplement dla kucharza... Maska pasuje idealnie, jak zreszta cala reszta modelu...

Obrazek

Tu na sucho z szybami, kolami, wnetrzem itdede...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Adas'

Postprzez Nacktgeboren » piątek, 8 stycznia 2016, 10:40

Fajne tematy wybierasz. Sierra (taka prawdziwa) to jedno z moich motoryzacyjnych marzeń dzieciństwa.
Podpatruję co wyczyniasz ;o)
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Postprzez Adas' » piątek, 8 stycznia 2016, 13:11

A dziekuje. Staram sie wybierac raczej niecodzienne tematy, ale wlasciwie same przychodza. Trzeba sie tylko przemoc i pociac i sklejac modele ktorych nikt nie sklada bo sa rzadkie :D...
Adas'

Postprzez Nacktgeboren » piątek, 8 stycznia 2016, 22:12

Na takiej samej zasadzie o czasu do czasu nachodzi mnie kupić trzydrzwiowego Golfa II w 1:24 i zrobić z niego model mojego pierwszego auta czyli Golfetto :mrgreen: . Problem w tym, że mój był pięciodrzwiowy i trzeba już kombinować, a mam trochę za mało czasu na grzebanie przy samolotach i samochodach jednocześnie. Może kiedyś się wezmę, a póki co będę podziwiał Twoje dłubanie :D
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Postprzez karambolis8 » poniedziałek, 11 stycznia 2016, 12:04

Kolejny super temat :)
karambolis8

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat