Prośba o wskazówki

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Prośba o wskazówki

Postprzez EDI11 » wtorek, 15 marca 2016, 12:20

Witam .
W modelarstwo bawię się od jakiegoś czasu lecz dotychczas klepałem pancerke i w ramach odskoczni chciał bym spróbować czegoś innego. Od jakiegoś czasu chodzi za mną sklejenie jakiegoś modelu samochodu myślę o skali 1:24 samochody wyścigowe lub coś w tym stylu . Jednak jest to mój debiut w samochodówce i związku z tym mam kilka pytań:
- jakiej firmy modele są godne uwagi ?
- jakich farb używać do malowania ?
- jakie farby najlepsze do malowania karoserii ?
- czy kolor nakładać na karoserie warstwami a pomiędzy polerować jeżeli tak to czym ?
- czy po pomalowaniu karoserii dla lepszego efekty lakieruję się ją jeżeli tak to jakim lakierem ?
-inne cenne wskazówki o które nie spytałem
Jeżeli post umieściłem nie w tym dziale to przepraszam jest to mój początek na forum.
EDI11

Reklama

Re: Prośba o wskazówki

Postprzez toled » wtorek, 15 marca 2016, 12:54

- jakiej firmy modele są godne uwagi ?
Dla początkującego głównie Tamiya - dobrze się składa, wszystko do siebie pasuje. Są jeszcze Fujimi, Hasegawa, Ebbro, a dla mniej wymagających i lubiących dłubać - Revell, Italeri, Heller
- jakich farb używać do malowania ?
Ile modelarzy, tyle opinii. Ja używam akrylów od Tamiyi, serii H od Gunze (rozcieńczam to Levelling Thinerem) . Możesz iść do sklepu z lakierami i samemu sobie dobrać kolor, możesz używać kolorów z Zero Paints. Czego dusza zapragnie ;-)
- jakie farby najlepsze do malowania karoserii ?
Jak wyżej - nakładane sprayem lub z aerografu.
- czy kolor nakładać na karoserie warstwami a pomiędzy polerować jeżeli tak to czym ?
Nakładać warstwami, najlepiej cienkimi. Pomiędzy ewentualnie papierem 2500-3000 usuwać drobne mankamenty z lakieru. Polerka jest na samym końcu pastami np. Tamiyi
- czy po pomalowaniu karoserii dla lepszego efekty lakieruję się ją jeżeli tak to jakim lakierem ?
Lakieruje się, jeżeli model tego wymaga ;-) Ogólnie dobrze opisane wszystko jest tutaj: viewtopic.php?f=21&t=19365
Pozdrawiam - Wojtek Bryński
toled

Postprzez EDI11 » wtorek, 15 marca 2016, 13:07

No i pojawiło się światełko w tunelu. Dzięki
EDI11

Postprzez EDI11 » wtorek, 15 marca 2016, 13:21

Jeszcze jedno pytanie przeglądałem modele Tamiyi w ofercie sklepu internetowego i tu moje zaskoczenie
czy karoseria jest już gotowa czyli pomalowana czy to tylko kolor surowego plastiku który jest zbieżny z proponowanym kolorem przez producenta czym usunąć ewentualny kolor
EDI11

Postprzez toled » wtorek, 15 marca 2016, 14:25

To goły plastik w różnych kolorach - do pomalowania.
Pozdrawiam - Wojtek Bryński
toled

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat