McLaren MP 4/6 Honda Tamiya 1/12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

McLaren MP 4/6 Honda Tamiya 1/12

Postprzez cayman » środa, 7 marca 2012, 19:39

Nowe pudło nowe wyzwanie!!!

Ponieważ jeden z kolegów napisał mi niedawno że zacząłem rzeźbić w g.....nie to postanowiłem powalczyć z czymś konkretnym.
Padło na McLarena w skali 1/12 i po weryfikacji i przeglądzie detali powiem krótko że rozmiar konkretny .
Skończony zajmie trochę miejsca. :shock:
W pierwszej kolejności zobaczę co trzeba będzie zamówić z dodatków waloryzacyjnych czyli carbon , śruby ,nakrętki i inne detale.Kolorów też będzie trochę.
Potrzebna też będzie dokumentacja foto oryginałów a przede wszystkim jednostki napędowej i monokoku.

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Reklama

modele polskich samolotów

Re: McLaren MP 4/6 Honda Tamiya 1/12

Postprzez Kazik » środa, 7 marca 2012, 19:56

A jednak F1.
Przyznam że łudziłem się że będzie GT40.
Może następnym razem.

To po prawej w pudełku to metalowe części?
Możesz wrzucić taką fotkę z rozłożonymi wszystkimi ramkami :mrgreen:
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Fred-k2 » środa, 7 marca 2012, 20:21

Dobry model wybrałeś ;o)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Macio4ever » środa, 7 marca 2012, 20:41

Metalowe części, a i owszem tam są. Bardzo dobry wybór, choć wymagający jeżeli chcesz zrobić full wypas ;o) Powinieneś zdobyć 3 rzeczy do tego modelu:

1) Tamiya Perfect Manual for MP4/6 (wydana przez Tamiyę dokumentacja zdjęciowa oryginalnego bolidu)
2) Zestaw waloryzacyjny F1 Specialities. Zestaw nie jest już produkowany i występował w kilku zestawieniach: kupowane oddzielnie paczki dla silnika, zawieszenia, wnętrza. Był też sprzedawany jako komplet (do wglądu u mnie :mrgreen: ). Ma amory, trąbki i inne takie fajne gadżety i chyba z 15 ramek z trawionkami.
3) Kalki Marlboro

Jako wisienka na torcie - oddzielny zestaw waloryzujący hamulce (tarcze, zaciski, śruby etc), trudny do zdobycia. Ebay...
Frezowane felgi z anodowanego aluminium robiła firma Thunder Valley - tylko nie zamawiaj z ich strony bo znalazłem info, że zbankrutowali. Kasę przyjmują ale coś nie wysyłają towaru. Były na ebayu ze 3 miechy temu. Ja odpuściełem, bo cena mnie osłabiła.

Bill Atridge dostał za ten model tytuł Tamiya Master Modeler. http://members.shaw.ca/bil_attridge/Gal ... /index.htm
http://members.shaw.ca/bil_attridge/Gal ... _Specs.htm

Attridge używał zestawu farb Finishersa, który ma i moim zdaniem szkoda prądu. Tamiyowskie TS-y lub Zero

Tylko się nie zdołuj, jak zobaczysz listę zmian. 8-)

Możesz szukać też wykonania Andy Mathewsa - w razie czego mam egzemplarz Auto Scale Modelera z całym artykułem.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez cayman » środa, 7 marca 2012, 20:48

Kazik napisał(a):A jednak F1.
Przyznam że łudziłem się że będzie GT40.
Może następnym razem.

To po prawej w pudełku to metalowe części?
Możesz wrzucić taką fotkę z rozłożonymi wszystkimi ramkami :mrgreen:

Nie chciało mi się wchodzić po drabince żeby zdjąć GT 40 a to miałem pod ręką.
No chyba że dwa na razzzz. :lol: :shock:

Tak wahacze są metalowe a ramek jest trochę.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Macio4ever » środa, 7 marca 2012, 20:53

Aaaa - w razie czego mam napoczęty Finisher's Foundation White - mogę odstąpić za dobre słowo.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez cayman » środa, 7 marca 2012, 21:02

Macio4ever napisał(a):Metalowe części, a i owszem tam są. Bardzo dobry wybór, choć wymagający jeżeli chcesz zrobić full wypas ;o) Powinieneś zdobyć 3 rzeczy do tego modelu:

1) Tamiya Perfect Manual for MP4/6 (wydana przez Tamiyę dokumentacja zdjęciowa oryginalnego bolidu)
2) Zestaw waloryzacyjny F1 Specialities. Zestaw nie jest już produkowany i występował w kilku zestawieniach: kupowane oddzielnie paczki dla silnika, zawieszenia, wnętrza. Był też sprzedawany jako komplet (do wglądu u mnie :mrgreen: ). Ma amory, trąbki i inne takie fajne gadżety i chyba z 15 ramek z trawionkami.
3) Kalki Marlboro

Jako wisienka na torcie - oddzielny zestaw waloryzujący hamulce (tarcze, zaciski, śruby etc), trudny do zdobycia. Ebay...
Frezowane felgi z anodowanego aluminium robiła firma Thunder Valley - tylko nie zamawiaj z ich strony bo znalazłem info, że zbankrutowali. Kasę przyjmują ale coś nie wysyłają towaru. Były na ebayu ze 3 miechy temu. Ja odpuściełem, bo cena mnie osłabiła.

Bill Atridge dostał za ten model tytuł Tamiya Master Modeler. http://members.shaw.ca/bil_attridge/Gal ... /index.htm

Attridge używał zestawu farb Finishersa, który ma i moim zdaniem szkoda prądu. Tamiyowskie TS-y lub Zero

Tylko się nie zdołuj, jak zobaczysz listę zmian. 8-)

Możesz szukać też wykonania Andy Mathewsa - w razie czego mam egzemplarz Auto Scale Modelera z całym artykułem.

Mają felgi z anodowanego aluminium w Mac,s Modeling ale koszt to tylko 175 USD.
Tarcze i inne dodatki robiła firma Perfect Parts ale są nie do osiągnięcia.U belga w Bestbalsa komplet to koszt 600 EUR.
Warsztaty oglądałem .
Chyba będzie PZP.
O zdołowaniu nie ma u mnie mowy.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Macio4ever » środa, 7 marca 2012, 21:08

Tak, masz rację pomyliłem nazwy. F1 Specialities dystrybułowało Perfect Parts, a potem chyba na moment miało od nich licencję na produkcję. Na ebayu chodziły po 300$, ja kupiłem znacznie taniej tylko polowałem kilka miesięcy. BB Kits ma ceny radykalne. Też uważam, że 175 za felgi, to hmm - dość drogo.

Zasiadam w pierwszym rzędzie, z ogromną ciekawością czekam na piewrsze aktualizacje warsztatu.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » środa, 7 marca 2012, 21:53

Macio4ever napisał(a):1) Tamiya Perfect Manual for MP4/6 (wydana przez Tamiyę dokumentacja zdjęciowa oryginalnego bolidu)
3) Kalki Marlboro

Maćku nie pora na jakąś małą terapię :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez DarkWing » czwartek, 8 marca 2012, 07:53

Pięknie, cieszę się bardzo na ten warsztat !!! Po skończeniu mojego Williamsa-Renault zabiorę się za Lotusa ale jako trzeci właśnie miał być ten McLaren :D. Tak więc buduj... buduj... będę miał z czego korzystac ;o).
Powodzenia i proszę o rezerwację w loży :mrgreen:
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez wuen » czwartek, 8 marca 2012, 09:25

Model świetny - i jak wcześniej wspomniał Maciek - z wielkim potencjałem (czyt. dużą ilością zestawów waloryzacyjnych). Szkoda, że robisz PZP - ale domyślam się, że związane jest to z kosztami waloryzacji. Ale dodanie karbonu i staranne wykonanie pozwolą uzyskać świetny efekt.
Mój następny model też będzie w 1:12 - po Porsche 356 na jakiś czas mam dość wytrzeszczania oczu na "duperele" wielkości 0.4mm...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Kazik » czwartek, 8 marca 2012, 10:02

wuen napisał(a):Model świetny - i jak wcześniej wspomniał Maciek - z wielkim potencjałem (czyt. dużą ilością zestawów waloryzacyjnych)

Nie przesadzajmy z tą dużą ilością zestawów bo z tego co mówił Piotrek a i Maciek to praktycznie większość jest nie do dostania za normalne pieniądze.
Myślę jednak że kolega Piotr pokaże nam jak zrobić ładny model własnym sumptem bez wywalania 500$ na dodatki :mrgreen: :P
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez cayman » czwartek, 8 marca 2012, 15:28

Kazik napisał(a):
wuen napisał(a):Model świetny - i jak wcześniej wspomniał Maciek - z wielkim potencjałem (czyt. dużą ilością zestawów waloryzacyjnych)

Nie przesadzajmy z tą dużą ilością zestawów bo z tego co mówił Piotrek a i Maciek to praktycznie większość jest nie do dostania za normalne pieniądze.
Myślę jednak że kolega Piotr pokaże nam jak zrobić ładny model własnym sumptem bez wywalania 500$ na dodatki :mrgreen: :P

Jak policzyłem te dodatki to :

Felgi z anodowanego aluminium firmy AZRM - 175 USD
Tarcze hamulcowe ze śrubami centralnymi Perfect Parts 365 EUR
Mechanical parts Perfect Parts 560 EUR.
Śrubki nakrętki przewodziki z SH i Detail Master ok. 100 USD

To kur... trochę wychodzi.

Odkładam sztukę na później. :lol:
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Macio4ever » czwartek, 8 marca 2012, 21:13

Eee tam. ;o) Ja kupiłem zestaw PP za 111 USD (maks co chodził na ebayu 300$) - nie miał tylko tabliczki do gablotki z napisem McLaren. Jak nie będziesz prezentował hamulców, to ten zestaw też nie jest niezbędny (jeśli w ogóle), tak samo jak felgi z aluminium - to akurat można uzyskać malowaniem. Na te śruby, to też jakoś chyba dużo dałeś.

Ja bynajmniej nie twierdzę, że te zestawy trzeba kupować, napisałem że akurat PP warto - reszta, czyli kalki i zdjęcia referencyjne można skompletować za rozsądne pięniądze.

Zrobienie bez jakichkolwiek dodatków, no może kalki z włóknem i Marlboro, zaowocuje też bardzo fajnym modelem. Śruby centralne może zrobić MSHF jak dobrze zagadasz :mrgreen:
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez cayman » czwartek, 8 marca 2012, 21:29

Macio4ever napisał(a):
Zrobienie bez jakichkolwiek dodatków, no może kalki z włóknem i Marlboro, zaowocuje też bardzo fajnym modelem. Śruby centralne może zrobić MSHF jak dobrze zagadasz :mrgreen:

To już mnie Maciek zachęciłeś.
Od jutra wycinam z ramek i będę zapisywał niezbędne detale. :idea: :!: :?:
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat