Mercedes 600 SEL AMG - Tamiya 1:24 - Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Mercedes 600 SEL AMG - Tamiya 1:24 - Open

Postprzez kdz » środa, 6 sierpnia 2008, 23:33

Wczoraj wygrzebałem model z magazynu. I postanowiłem że zrobię w końcu coś innego niż VW. Jednocześnie narodził się pomysł startu w konkursie, tak więc oficjalnie dołączam się do konkursu w klasie Open. Zestaw Tamiyi jest już bardzo bogato wyposażony, gdyż posiada metaltransfery i kalki imitacji drewna oraz bardzo ładnie odwzorowany silnik V12. Jednak pomimo tak bogatych dodatków postanowiłem trochę jeszcze dodać od siebie dodatkowych elementów m.in flock i lekkie urealnienie silnika (mile widziane fotki silnika V12...). Podstawowa zmiana będzie nowe koło, ponieważ seryjne AMG są stanowczo za małe w porównaniu do wielkości budy i wyglądają na bardzo malutkie... :roll: Tak więc pojawią się 20" felgi Glassenheit:

Obrazek

Dodatkowo model zostanie lekko obniżony, tak więc cale zawieszenie zostanie przerobione pod kątem nowego felunku. Reszta podzespołów nie powinna ulec zmianie, model w dużym stopniu z pudła.
Jako że startuje w klasie Open to postanowiłem trochę zaszaleć i dodam jeszcze trawione pasy bezpieczeństwa od KA Models KE-24006 oraz trawione tarcze hamulcowe od Abera 24002.

Obrazek

Wkrótce zdjęcia z progressu prac...
kdz

Reklama

Re: Mercedes 600 SEL AMG - Tamiya 1:24 - Open

Postprzez TomekWnęk » piątek, 8 sierpnia 2008, 22:34

kdz napisał(a):lekkie urealnienie silnika

Co to znaczy?
kdz napisał(a):Podstawowa zmiana będzie nowe koło

Jedno? Zapasowe?
kdz napisał(a):ale zawieszenie zostanie przerobione pod kątem nowego felunku

Pod kątem czego?
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez koksik750 » piątek, 8 sierpnia 2008, 22:41

Felunku znaczy felg :P
Obrazek
koksik750

Postprzez kdz » sobota, 9 sierpnia 2008, 17:00

TomekWnęk napisał(a): kdz napisał(a):lekkie urealnienie silnika

Co to znaczy?

miałem na myśli poprawę realności wyrobu Tamiyi... tj kable, przewody itp szczegóły które zostały pominięte przez producenta. Stąd też moja prośba o zdjęcia, bo szukałem jakiś zdjęć samego silnika, ale jedynie znalazłem w komorze silnika, gdzie niestety mało co widać :roll:

TomekWnęk napisał(a): kdz napisał(a):Podstawowa zmiana będzie nowe koło

Jedno? Zapasowe?

Chodziło mi o zmianę całych kół... felgi z oponą :roll:

TomekWnęk napisał(a):Pod kątem czego?

Jak wiadomo, koła które są w planach są o 20" a więc o 2" większe od serii, tak więc należałoby przerobić zawieszenie, aby po założeniu nowych kół nie wyszedł wóz drabiniasty albo offroad :roll: i nie mam tu na myśli gleby, a wysokość do normalnego poruszania się po ulicach...
Chyba wyjaśniłem wszelkie nieścisłości w opisie... jeżeli nie to proszę pytać... ;o)
kdz

Postprzez michal.s » sobota, 9 sierpnia 2008, 18:51

A nie prościej było odrazu napisać po polsku bez żadnego slangu ?

Zaraz ktoś się zapyta co to gleba i będzie można tak w kółko.

PS. dla wyjaśnienia: Gleba - uczestnik programu You Can Dance ;o)
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez frugoman » niedziela, 10 sierpnia 2008, 08:02

Cieszę się ze zobaczę tan model na warsztacie, szczerze mówiąc to czekałem na to odkąd pojawiła się reedycja. Również mam taki w magazynie, nawet z takimi samymi felgami. Dawaj Pan nowe fotki :D
frugoman

Postprzez kdz » czwartek, 4 września 2008, 12:43

Małe postępy już są...

wnętrze w sumie skończone, pomalowałem XF-57 i X-18, położyłem kalki imitacji drewna, flock na podłodze oraz pomalowałem resztę szczegółów... założyłem również wyżej wspomniane pasy bezpieczeństwa.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Buda dostała podkład Tamiyi:

Obrazek Obrazek Obrazek

Czekam teraz na X-18, gdyż po malowaniu wnętrza wyczerpałem wszystkie zapasy i prace zostały wstrzymane, ponieważ przed położeniem bazy chce pomalować części komory silnika X-18. Kolor nadwozia będzie taki jak zaleca producent Midnight blue.
kdz

Postprzez wuen » czwartek, 4 września 2008, 16:02

Jak dla mnie to zbyt dużo flocku albo flock jakiś dziwny - wygląda jak skóra z barana...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez kdz » czwartek, 4 września 2008, 16:55

no właśnie kupiłem pierwszy raz flock Testorsa i jakiś taki inny jest :-/ w jakiś takich dziwnych grudkach, wcześniej używałem tego z hiroboya i nic takiego nie było, był bardziej sypki :roll:
kdz

Postprzez frugoman » czwartek, 4 września 2008, 20:08

Wnętrze bardzo mi się podoba oprocz tego wspomnianego flocka - wygląda jak gąbka. Ja kladę tylko biały flock i później go maluję sprayem razem z resztą wnętrza i zdecydowanie wolę ten efekt (inna sprawa że inaczej ciągle by mi się rozwiewał po kabinie). Poza tym jest elegancko.
frugoman

Postprzez wuen » czwartek, 4 września 2008, 20:24

kladę tylko biały flock i później go maluję sprayem razem z resztą wnętrza i zdecydowanie wolę ten efekt (inna sprawa że inaczej ciągle by mi się rozwiewał po kabinie

A ja zrobiłem za radą Minimana tzn. przykleiłem taśmę 2-stronną i na to flock a nadmiar zebrałem pędzelkiem - nic nie fruwa po kabinie a efekt super !!
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez kdz » czwartek, 4 września 2008, 20:31

frugoman napisał(a):Wnętrze bardzo mi się podoba oprocz tego wspomnianego flocka - wygląda jak gąbka. Ja kladę tylko biały flock i później go maluję sprayem razem z resztą wnętrza i zdecydowanie wolę ten efekt (inna sprawa że inaczej ciągle by mi się rozwiewał po kabinie). Poza tym jest elegancko.

tez o tym myślałem... ale chciałem spróbować tym sposobem tym bardziej ze trafił mi się w Modelcentrum ten flock i był bardzo zbliżonym odcieniem do koloru jaki wybrałem do wnętrza, ale jak widać nie była to do końca dobra decyzja, ale już teraz nic nie zrobię :?

ale dziękuje za dobre słowo bo starałem się jak tylko mogłem ;o)
kdz

Postprzez portalus » czwartek, 4 września 2008, 21:31

Sitka używałeś?
portalus

Postprzez kdz » czwartek, 4 września 2008, 22:05

portalus napisał(a):Sitka używałeś?

no jasne... flock nie raz już kładłem... :roll: każdy mój model posiada to na liście zmian...kładłem czarny, szary i biały flock... ale nigdy nie był pozbijany w takie kolki... :roll:
kdz

Postprzez Kazik » piątek, 5 września 2008, 07:18

Wygląda trochę jak taki kudłaty dywan :D
Tylny prawy zagłówek ma z tyłu dwie kropki, albo odeszła farba albo coś się przyczepiło.
Po za tym jest bardzo ładnie i czysto.
No i fotki niezłe czyżby jakiś namiocik się pojawił?! ;o)
Ostatnio edytowano piątek, 5 września 2008, 11:44 przez Kazik, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat