Mitsubishi Lancer Evolution VII GSR ( 1:24 Fujimi)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Mitsubishi Lancer Evolution VII GSR ( 1:24 Fujimi)

Postprzez maciuSS » sobota, 20 czerwca 2009, 11:20

Witam wszystkich

Jest to mój pierwszy post i pierwszy model na tym forum. W temacie modeli nie jestem całkiem zielony, wcześniej zbierałem modele firmy AUTOart w skali 1:18 ale głównie po to żeby trenować fotografie. Modelami samochodów interesuję się od 2006 roku z małymi przerwami, najpierw zaczynałem od modeli do sklejania jednak musiałem z tym skończyć ze względów finansowych. Długo nie wytrzymałem i znowu zacząłem robić modele jednak były to metalowe modele często poddawane tuningowi. Zajmowałem się tym przez dłuższy czas, po czasie musiałem wszystko sprzedać bo postanowiłem kupić sobie porządny sprzęt fotograficzny wybór padł na Nikona D80 jak na kieszeń gimnazjalisty to i tak był to spory wydatek. Po zakupie aparatu postanowiłem zacząć zbierać wyżej wymienione modele firmy AUTOart jednak samo zbieranie to nie jest zbytnio fascynujące zajęcie bo one stoją tylko na półce i się kurzą. Ruszałem te modele tylko wtedy kiedy zabierałem je na sesje zdjęciowe, najlepsze ich zdjęcia, oraz inne można znaleźć na moim profilu na digart.pl. Jeżeli będzie ktoś zainteresowany to mogę podać link.

Teraz, po długim czasie którym spędziłem na przemyśleniach postanowiłem spróbować swoich sił ponownie w modelach pojazdów plastikowych. Interesuję się tylko i wyłącznie modelami samochodów cywilnych w skali 1:24 dlatego po długich poszukiwaniach forum na którym jest miła atmosfera i są na nich ludzie którzy pomogą początkującym znalazłem się tutaj. Przed zarejestrowaniem spędziłem długie godziny na czytaniu większości tematów, relacji z budowy modeli i innych rzeczy żeby się dowiedzieć jak najwięcej.

Tak poza tym co napisałem to mam na imię Maciek i mam 16 lat. Mieszkam w Dąbrowie Górniczej.

Teraz po przedstawieniu się można przejść do modelu. Mój wybór padł na model firmy Fujimi,
Mitsubishi Lancer Evolution VII GSR.

Obrazek

Model jedynie rozpakowałem, i prawdę mówiąc nie wiem jak się do niego zabrać.
Oto zdjęcia karoserii:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Karoseria z oryginalnymi felgami wygląda tak:
Obrazek

Kupując model w sklepie model centrum postanowiłem kupić tam również felgi ponieważ była promocja i tak one wyglądają na Lancerze:
Obrazek

Felgi oddzielnie wyglądają tak:
Obrazek
Obrazek

Zawieszenie i wnętrze:
Obrazek
Obrazek

Model chce zrobić jak najporządniej, mieszkam w bloku i niestety nie mogę przynieść do mieszkania ani aerografu ani kompresora które ojciec ma w garażu, jednak w październiku będę się wyprowadzał do powstającego domu i wtedy na pewno wszystko będę malował aerografem. Niestety teraz muszę sobie radzić i kupiłem farby w sprayu Tamiya. W modelu chce położyć czarny Flock na podłogę wnętrze zrobić 2 kolorowe. Karoserie pomalować na czerwone albo żółto jeszcze nie wiem oraz zamierzam dokupić fototrawione wentyle, pasy bezpieczeństwa oraz zestaw fototrawionych elementów ale niestety do Lancera Evo VII ale rajdowego przez co będzie z nimi dużo przerabiania.

Chciałbym prosić was o rade, do zrobienia modelu mam na razie to:
Obrazek
Obrazek
oczywiście, nożyki taśmy maskujące itp też mam ale nie widziałem sensu żeby robić temu zdjęcia. Moja prośba polega na tym abyście mi doradzili co muszę jeszcze kupić zanim zacznę robić model. Na pewno wiem że czarny flock i farby do wnętrza, oraz Mr.Mark Softer ale co jeszcze? Wnętrze zamierzam pomalować farbami mottipa ponieważ mam z nimi już spore doświadczenie oraz sklep też jest niedaleko.

Proszę was o jak najwięcej wskazówek co muszę kupić i od czego zacząć żeby wyszło jak najlepiej. Każdy kiedyś musi zacząć i dlatego proszę również o cierpliwość do mnie i wyrozumiałość. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano sobota, 20 czerwca 2009, 17:24 przez maciuSS, łącznie edytowano 1 raz
maciuSS

Reklama

Re: Mitsubishi Lancer Evolution VII GSR ( 1:24 Fujimi)

Postprzez draz » sobota, 20 czerwca 2009, 13:39

Hej

Witam na forum. Prośba co do zdjęć, ale o tym na PW, jedno, pierwsze już poprawiem.

W kwestii wentyli i pasów - dysponuję kilkoma wolnymi sztukami, które chętnie odstąpię.

Co do potrzbenej chemii - wszystko już chyba jest. Przydałby się tylko papier ścierny na polepszenie przylegania podkładu do plastiku, coś o gradacji 1200 powinno wystarczyć, a do polerowania po położeniu lakieru papier 2500 do prac na mokro.

Lakiery motipa odradzam, lepiej pokusić się o psikanie wnętrza aerografem w garażu - na pewno wyjdzie lepiej. A do tego użyć farb Tamiyi, Gunze, Model Master - co kto woli wedle preferencji.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez michal.s » sobota, 20 czerwca 2009, 14:51

Witamy na forum !

Ciesze się że zdecydowałeś pokazać nam swoje wzmagania z modelem.
Sam model raczej nie powinien Ci przysporzyć wielu problemów, Fujimi robi dość znośne modele.

Pytasz, od czego zacząć ? Proponuje do karoserii (zwanej u nas kastą) zaopatrz się tak jak Draz mówi w papier ścierny 1200, 1500, 2000, 2500 to już zestaw którym możesz zrobić mniej więcej wszystko.
'Najsamwpierw' papierem ściernym 1200-1500 musisz zmatowić cała karoserię, przy okazji zobaczysz czy wszystko jest równe, jakieś małe zagłębienia czy różnice w grubości na łączniu forum odlewowych zaraz wyjdą na jaw w postaci nie szlifowanych miejsc.

Gdy będziesz miał już przygotowaną kastę, po ewentualnym szpachlowaniu np, psiknij ją podkładem Tamiya, nie za grubo, tak by była równo pokryta, zobaczysz czy jeszcze jakieś miejsca nie wymagają poprawki, jeśli nie to matowisz wszystko papierem ściernym 2500 na mokro i malujesz kolorem.

Czerwony lub żółty kolor, to kolory słabo kryjące, które dodatkowo wymagają idealnie białej równej powierzchni, jeśli gdzieś będzie prześwitywał plastik po podkładzie to już tak na kolorze zostanie. Musisz na to zwrócić szczególną uwagę.

Dodatkowo ciesze się, że interesujesz się fotografią, pochwal się profilem na digiarcie.
Po tych fotografiach które pokazałeś uważam że trzeba Ci troszkę pomóc, mają za małą głębie ostrości i są poruszone.
W tym temacie zapraszam Cię do mnie na gg lub PW, chętnie pomogę i wyjaśnię o co chodzi :)
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez GRZEGORZ N. » sobota, 20 czerwca 2009, 16:17

Witaj.
Czy dałbyś się skusić na zestawienie pomalowania kasty na kolor biały błyszczący a felgi na kolor czarny.Ostatnio na takie zestawienie przyszła moda w skali 1:1. :)
GRZEGORZ N.

Postprzez maciuSS » sobota, 20 czerwca 2009, 19:27

Witam ponownie, zdjecia już poprawiłem i przekonałem się że photobucket.com jest lepszy w 100% od fotosik.pl.

Co do moich zdjęć to są one na http://maciuss.digart.pl/ ostatnio jedynie pokusiłem się podczas wizyty na działce o małą sesje motocrossów i quadów. Co do zdjęć na forum, nie posiadam tymczasowo żadnego sprzętu bezcieniowego, zdjęcia były robione na brystolu, a tak prawdę mówiąc to jestem bardzo cienki w fotografowaniu rzeczy w domu. Lepiej wychodzi mi fotografowanie na dworze, jednak na razie pogoda na to nie pozwala.

Co do koloru samochodu, to GRZEGORZ N. mnie chyba namówił tym swoim jednym postem. Od zawsze podobały mi się samochody białe, a w szczególności jak to były samochody ze sportowym zacięciem.

Draz również mnie przekonał żeby nie malować sprajami mottip, i teraz pytanie:
Będę robił kolejne zamówienie w sklepie ModelCentrum.pl i mam prośbę żebyście mi doradzili jakie kolory najlepiej kupić do tego Lancera. Chodzi mi o to czy np do uszczelek najlepiej kupić lakier matowy czy błyszczący itp. Na razie mam tylko podkład i bezbarwny więc zamówienie na pewno będzie spore.
Potrzebuje farby do tego:

- Uszczelek szyb
- Kasty
- Wnętrza (najlepiej dwa kolory) (wiem że do wnętrza najlepsze są lakiery matowe)
- Podwozia
- I najlepiej żeby mi ktoś doradził do czego jeszcze.
Muszą to być lakiery w sprayu Tamiya (niestety na razie nie mogę się pokusić o malowanie aerografem) mile widziane również linki ze sklepu model centrum, ale jeśli ktoś zna jakiś tańszy sklep to również rozważę propozycje.

Model na pewno będzie biały z czarnymi kołami teraz tylko zapytanie: Jakie felgi do niego by najbardziej pasowały?
Któreś z tych dwóch kompletów co pokazałem wyżej czy może coś innego? Jeżeli coś innego to z chęcią rozważę propozycję ze sklepu modelcentrum.pl (nie reklamuję tego sklepu ale tam jest największy model felg do modeli).

Jutro również wybieram się do Castoramy bądź Praktikera po papiery ścierne, zrobię sobie zapas żeby mi starczyły na długo, może doradzicie mi co mogę nabyć jeszcze w tych sklepach i co pomoże mi przy robieniu tego modelu.
maciuSS

Postprzez michal.s » sobota, 20 czerwca 2009, 19:46

maciuSS napisał(a):- Uszczelek szyb
-Podwozia

TS-29 Semi Gloss Black
maciuSS napisał(a):- Kasty

TS-26 Pure White lub TS-45 Pearl White lub TS-7 Racing White wedle uznania
maciuSS napisał(a):- Wnętrza (najlepiej dwa kolory) (wiem że do wnętrza najlepsze są lakiery matowe)

TS-29 Semi Gloss Black jako podstawowy i coś do tego nie wiem jak i Ci się podoba.
Linków nie podaje bo nie da się pomylić :)
Klosze tylnych reflektorów są przeźroczyste czy barwione ?
Jeśli przeźroczyste to czeka Cie ich malowanie farby Clear Red i Celar Orange będą potrzebne - mogą być w Tamiy w słoiczkach, w sprejach z tego co wiem to ich nie ma.

Co więcej, to weź instrukcję i zobacz jakie kolor są potrzebne, przemyśl co i jak będziesz malował, sam sobie odpowiesz na to pytanie :)

Fotografia w domu nie jest trudna, trzeba jedynie unieruchomić aparat, czyli statyw lub rozwiązania typu książki woreczek z ryżem itp, do tego preselekcja przysłony co najmniej F8 i będzie okej, opóźnienie migawki też się przyda,napisz na GG do mnie, chętnie Ci pomogę ;o)
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez Kuba2507 » sobota, 20 czerwca 2009, 20:44

A jak sie ma jakosc wykonania kasty przez Fujimi?
Kuba2507

Postprzez michal.s » sobota, 20 czerwca 2009, 21:07

Wszytko zależy od konkretnego modelu, podobnie jest w Tamiy :)
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez levee » sobota, 20 czerwca 2009, 21:27

michal.s napisał(a):...mogą być w Tamiy w słoiczkach, w sprejach z tego co wiem to ich nie ma.

TS-73 -Clear Orange
TS-74 -Clear Red ;o)
Ale bardziej opłacalne do malowania kloszy lamp są w słoiczkach -tak jak pisał Michał.
levee

Postprzez Bartek.X » sobota, 20 czerwca 2009, 22:27

Felgi:
Obrazek
lub te:
Obrazek
Osobiście wziął bym Werfen GT-03.
Ja do malowania pędzelkiem używam Humbroli, a do kasty lakier samochodowy z puchy. :->

draz napisał(a):W kwestii wentyli i pasów - dysponuję kilkoma wolnymi sztukami, które chętnie odstąpię.

A kilka sztuk na sprzedaż by się znalazło chętnie bym odkupił. I jakieś tarcze hamulcowe też by się zdały :P

Edytujemy swoje posty, nie piszemy jednego pod drugim w tak krótkim odstępie czasu !
michal.s
Bartek.X

Postprzez maciuSS » sobota, 20 czerwca 2009, 22:38

Te felgi co pokazałeś są ładne jednak za duże, ja liczę na jakieś felgi w granicach 17 - 18 cali.
Jutro może uda mi się już wyszlifować kastę to pokaże rezultat pracy, ze względu że są wakacje to pojeżdżę po sklepach modelarskich w okolicy i się po nich rozejrzę. Bo może się obejdzie bez kolejnych zamówień z MC.
maciuSS

Postprzez Kazik » sobota, 20 czerwca 2009, 23:39

Witaj,
szkoda kasy na te TSy do malowania wnętrza. Pofukasz na kilka drobiazgów i pół puszki nie ma. Przy użyciu jakiegokolwiek aero wpuszczasz dwie krople ze słoiczka, rozcieńczasz i z głowy. Lepiej wydać kasę na dobry clear np. Mr. Super Clear z Gunze.

Co do felg to moim zdaniem bardziej będą pasowały jakieś Volk'y. Jest tam parę 17stek w fajnych wzorach pasujących do japończyka.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez GRZEGORZ N. » niedziela, 21 czerwca 2009, 11:43

Proponuje ci kupić papiery ścierne z firmy Tamiya, mają lepszą gradację, są bardziej elastyczne i można nimi szlifować na mokro. Jeszcze lepsze są z firmy Gunze. Tam gradacja jest do 3000 lub 4000. Możesz się też zaopatrzyć się we flexy do polerowania. Coś podobnego do polerek do paznokci. Całkiem dobrze zaopatrzony sklep jest w Rzeszowie. Strona do nich: www.ww-model.pl.
Ostatnio edytowano niedziela, 21 czerwca 2009, 19:27 przez GRZEGORZ N., łącznie edytowano 1 raz
GRZEGORZ N.

Postprzez michal.s » niedziela, 21 czerwca 2009, 13:11

Nie ma potrzeby od razu wydawać kupę kasy na papiery ścierne :)

maciuSS , zaopatrz się w wodne papiery i będzie okej :)
Jak CI się chce możesz poszukać takie firmy Matador, są lepsze o tych najzwyklejszych, ja się w nie zaopatruje w sklepie z lakierami samochodowymi.
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez wuen » niedziela, 21 czerwca 2009, 13:33

Fajna rzecz to gąbki ścierne. Mam 2 rodzaje: SoftTouch super fine P600-P500 i micro fine P1500-P1200 firmy NORTON.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat