JAY-R pytał mnie czy korzystam z jakiś szkieł powiększajacych czy lupy. Nie, aktualnie nie chociaż przyznam, że bywały momenty kiedy taka lupa bardzo by się przydała

. Coprawda ostatnio okulista "zafundował" mi okulary do czytania
(0,5) lecz przy modelowaniu niewiele się przydają. Dlatego też ostatnio postanowiłem zakupić jakąś stosowna lupkę. Zdecydowałem się jednak na takie "okularki" nakładane nagłowę - jak czapeczka

. Mają one lampkę diodową oraz wymienne szkła z powiększeniem x1,2 x1,8 x2,5 x3. Na allegro z dostawą za ok. 36,00 zł. Mam nadzieję, że będzie to trafiony zakup

.
Teraz co do modelu. Tak jak pisałem powykańczałem conieco...
Tu widać, że doszedł podnóżek ze zbiorniczkiem na płyn hamulcowy oraz przewód hamulcowy do tylnego zacisku. Doszło też wykończenie piasty.

z drugiej strony podobnie, podnóżek oraz "drążek" zmiany biegów
(?chyba?). Ten drążek to element waloryzacyjny od TopStudio. Na obudowie pompy wodnej pojawił się metalowy emblemat.

Całość została również udekorowana brakującymi kalkami.
ETAP 15
ETAP 16
Te dwa etapy przedstawiam razem, ponieważ nawiązują w sumie do tego samego - montażu paneli i owiewek. Poniższe zdjęcie przedstawia elementy już zmontowane, pomalowane i oklejone, a jeszcze przed lakierowaniem. Kolorem bazowym była tu Tamiyowska TS-45
white pearl. Położyłem jej 4 warstwy. Na to dałem bezbarwny TS-65
pearl clear. Na tak przygotowane powierzchnie poszły kalki. Kalki w tym modelu były jakieś "wyjątkowe". Ich wyjątkowość objawiała się niespotykaną grubością
(wręcz pancerną). Aby dobrze je położyć na wszelkich załamaniach trzeba było bardzo mocno je zmiękczyć preparatem z Mr. Hobby. Wyszło to wszystko tak:

Teraz zostało mi tylko wszystkie panele i owiewki od środka pomalować czarnym matem, a na zewnątrz bezbarwnym połyskiem. Zgadnijcie jakim ?... Oczywiście, olejnym

Myślę, że w okresie między Świętami a Nowym Rokiem wszystko bedzie pomalowane i pójdzie do schnięcia. Po Nowym Roku przedstawię już ostatni etap i mam nadzieję ostatnią relację z warsztatu. Końcowe prace - czyszczenie modelu i ostateczny montaż.
Teraz korzystając z okazji chciałbym wszystkim odwiedzającym mój warsztat złożyć życzenia zdrowych, spokojnych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia.