Eunos Roadster 1:24 Tamiya

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Eunos Roadster 1:24 Tamiya

Postprzez Macio4ever » wtorek, 24 lipca 2012, 22:42

Na łączeniu wydechu została Ci przerwa - myślę, że warto to usunąć. To samo dotyczy linii podziału na łączeniu krawędzi kufra z błotnikami (pionowe dochodzące do świateł).

Położenie na metalicznej bazie wiele Ci nie da, bo fiolet jest raczej dobrze kryjącym kolorem.
Po prostu wymieszaj fiolet ze srebrną - zrób próby np 3:1, dobierz proporcje i będziesz miał metalik.
First Man Than Machine
Macio4ever

Reklama

Postprzez kashato » środa, 25 lipca 2012, 08:29

Macio4ever napisał(a):Na łączeniu wydechu została Ci przerwa - myślę, że warto to usunąć. To samo dotyczy linii podziału na łączeniu krawędzi kufra z błotnikami (pionowe dochodzące do świateł).

Wydech jakoś dam radę połączyć, może trochę szpachli, szlif i kolor? Dobrze kombinuję?

Macio4ever napisał(a):Położenie na metalicznej bazie wiele Ci nie da, bo fiolet jest raczej dobrze kryjącym kolorem.
Po prostu wymieszaj fiolet ze srebrną - zrób próby np 3:1, dobierz proporcje i będziesz miał metalik.

Ok popróbuję jakieś proporcje i zobaczymy jaki będzie najlepszy.
kashato

Postprzez Copycat » środa, 25 lipca 2012, 10:42

Srebrną dodawaj po kropelce, łatwo przesadzić.
Copycat

Postprzez kashato » środa, 25 lipca 2012, 15:32

Tak wyglądał próg, farba zmyta, czeka na podkład i malowanie:
Obrazek

A tu części, które pomalowałem wczoraj:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kashato

Postprzez powerpablo » środa, 25 lipca 2012, 16:08

Wszystko OK ale fotele to proponuję poprawić, chyba że to jakiś pierwszy etap bo jak dla mnie to za bardzo się błyszczą.

Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez kashato » środa, 25 lipca 2012, 18:10

Tylko jak to zrobić, kolejną warstwę farby?Maluję jak na razie z pędzla. Jakieś pomysły?

Mam matowy ale będzie widać pociągnięcia. Ten kolor to półmat ale grubsza warstwa żeby właśnie zniwelować te ślady po pędzlu...
kashato

Postprzez kashato » środa, 25 lipca 2012, 19:51

Macio4ever napisał(a): To samo dotyczy linii podziału na łączeniu krawędzi kufra z błotnikami (pionowe dochodzące do świateł).

Jak to poprawić?
kashato

Postprzez kashato » poniedziałek, 30 lipca 2012, 15:54

Obrazek

Oto co się stało... Po pomalowaniu progów i oderwaniu taśmy zobaczyłem coś takiego. Żółty ślad po taśmie, prawdopodobnie jest to efekt upałów... Często jeździmy z dziewczyną między jej a moim domem a parę razy zdarzyło się, że mój karton z przyborami i modelem leżał w bagażniku. Jutro postaram się rzucić kilka mgiełek białego, bezbarwnego no i polerka. Podwozie już skompletowane, stoi na kołach i schnie. Zanim jednak jutro zabiorę się za dalsze prace postaram się wrzucić kilka fotek tego co zrobiłem. Lusterka pomalowałem na czarno, stwierdziłem, że będzie to miły akcent pasujący do progów. Muszę także zamówić kalki oraz kupić i zamontować diody.
Ostatnio edytowano wtorek, 31 lipca 2012, 15:47 przez kashato, łącznie edytowano 1 raz
kashato

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 30 lipca 2012, 16:22

kashato napisał(a):
Macio4ever napisał(a): To samo dotyczy linii podziału na łączeniu krawędzi kufra z błotnikami (pionowe dochodzące do świateł).

Jak to poprawić?

Szpachlujesz, a potem nacinasz linie raz jeszcze już równo.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez kashato » wtorek, 31 lipca 2012, 15:14

Dzięki Macio, ale już daruję sobie te linie, lecz na przyszłość zapamiętam :)

Tak wygląda kasta po 1 warstwie białego, jak widać ślady dalej są, czyli będą potrzebne kolejne warstwy koloru...
Obrazek

A tu kilka dod. zdjęć, podwozie stoi już na kołach:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kashato

Postprzez DarkWing » środa, 1 sierpnia 2012, 09:01

Sorry... ale ta kasta już wyglada jak lamperia olejna na korytarzu.... :-/ Jak jeszcze będziesz nakładał kolejne warstwy to...
Może lepiej zmyć wszystko do zera i zrobić porządnie, w sumie jesteś na takim etapie, że dużo nie tracisz :roll: .
Takie moje zdanie, szkoda żebyś potem żałował jak bedziesz patrzył na ten lakier.

Tak czy owak życze powodzenia.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez kashato » środa, 1 sierpnia 2012, 09:30

DarkWing napisał(a):Sorry... ale ta kasta już wyglada jak lamperia olejna na korytarzu.... :-/

Co masz na myśli?
kashato

Postprzez Macio4ever » środa, 1 sierpnia 2012, 09:35

Za gęsta farba, za grubo polana - masz skórkę pomarańczy. Biały warto kłaść na idealnie biały podkład, bo to jest słabo kryjący kolor. Próby zamalowywania mogą nie wyjść najlepiej.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez DarkWing » środa, 1 sierpnia 2012, 09:38

kashato napisał(a):Obrazek

Chodzi mi o tą powierzchnię.... jak pamiętam to w wojsku tak wygladały ściany korytarza, które były malowane farbą olejną...może tylko inny kolor ;o) Widać bardzo dużą... już nie skórkę pomarńczy ale wręcz baranka i dalsze malowanie może poprostu pozalewać szczegóły i linie podziału dopiero paskudnie będą wyglądały. A szlifowanie może nie dać porządanych efektów. Nie piszę tego złośliwie tylko staram się doradzić.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez kashato » środa, 1 sierpnia 2012, 15:25

DarkWing napisał(a):
kashato napisał(a):Obrazek

Chodzi mi o tą powierzchnię.... jak pamiętam to w wojsku tak wygladały ściany korytarza, które były malowane farbą olejną...może tylko inny kolor ;o) Widać bardzo dużą... już nie skórkę pomarńczy ale wręcz baranka i dalsze malowanie może poprostu pozalewać szczegóły i linie podziału dopiero paskudnie będą wyglądały. A szlifowanie może nie dać porządanych efektów. Nie piszę tego złośliwie tylko staram się doradzić.

W takim razie chyba odpuszczę sobie walkę z tym 'czymś' i dokończę go według pierwotnego zamysłu. Niestety, na przyszłość będę pamiętał, że pogoda potrafi być złośliwa.
kashato

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat