Mercedes-Benz 500SL Blue - Fujimi 1:24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Mercedes-Benz 500SL Blue - Fujimi 1:24

Postprzez TomZak » poniedziałek, 26 listopada 2012, 14:59

Mr_Benz napisał(a):Ale po zdjęciu maskowania okazało się, że zaszła jakaś reakcja między klejem z taśmy a lakierem i powstały takie małe wżerki (tysiące) jak by ktoś po nakłuwał igłą takie kropeczki.

To już trzeci przypadek :x To nie tylko taśma Tamiya tak robi ale inne też. Cayman pisał, że to lakier nie wysechł.
TomZak

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kazik » poniedziałek, 26 listopada 2012, 16:28

Też już to kiedyś przerabiałem.
Generalnie lepiej unikać wszelkiej maści podgrzewania czy suszenia z niezdjętymi taśmami maskującymi.
Mi się tak zrobiło na bezbarwnym Gaia tyle że nie musiałem fukać kolejnej warstwy, polerka pomogła.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Mr_Benz » poniedziałek, 26 listopada 2012, 16:52

TomZak napisał(a):To już trzeci przypadek To nie tylko taśma Tamiya tak robi ale inne też. Cayman pisał, że to lakier nie wysechł.

W moim przypadku lakier był dobrze wyschnięty (kilka miesięcy) i to nie byle co - MrHobby Super Clear.
Z drugiej strony - doświadczenie. Prawdopodobnie były jakieś "piki" temperaturowe, które dawały więcej niż 40 stopni.
A z drugiej strony na to patrząc - to niepotrzebnie chciałem przyspieszyć schnięcie tego lakieru.
Mogłem po prostu położyć tego Alclada chrome na taką nie do końca wyschniętą farbę - może by się lepiej trzymał.

Poza tym, taśma to nie Tamiya tylko Tristar - tak dla jasności.
.
Obrazek
MERCEDES SLK 230 AMG /FUJIMI 1:24/
Mr_Benz

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat