Ferrari Enzo - Tamiya - 1:24 - open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ferrari Enzo - Tamiya - 1:24 - open

Postprzez TomekWnęk » czwartek, 7 sierpnia 2008, 07:33

Mors napisał(a):Panowie pozdrowienia z goracej Chorwacji :) Slonko swieci, morze szumi, widoki wspaniale, winko zimne, kobiety gorace... brak mi szpachlowki, szumu powietrza z aerografu, zapachu farbek... dobra zartowalem :) Bawie sie swietnie... woda mineralna kosztuje tyle co wino... hehehe :)

Obrazek
ja do roboty właśnie przyjechałem
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Reklama

Postprzez Mors » sobota, 16 sierpnia 2008, 16:17

Jedziemy dalej....
Obiecane fotostory tego co wydłubałem ostatnio.
W komorze silnika znajduje się dziwna skrzynka, do której wg zdjęć dołączone są dwa węże - roboty mało, a ładnie wygląda.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wlew paliwa też jakiś taki ubogi, więc poszperałem w fotkach i uznałem, że można dorobić tu i tam jakiś przewód. Drucik fi=0,5mm z otuliną fi=1mm nacinam skalpelem robiąc sobie "plasterki" o grubościach jakie chce, rozsuwam, maluję i zsuwam razem :)
Obrazek
Obrazek
Ostatecznie ten niebieski krążek zastąpiłem kawałkiem izolacji, bo nic o większej średnicy nie chciało wejść.
Obrazek
Pozostałe też tak robię a jeżeli jest to linka, a nie drut, to skręcam je razem i też fajnie wygląda:)
Obrazek
Obrazek
Wiem, że pewne korekty w malowaniu tu tam jeszcze do zrobienia, ale to już "przy okazji" będę robić.:)
Pokrywy zaworów też zrobione... tzn dorobiłem troche kabelków i... wywierciłem dziurki fi=0,3mm, dorobiłem śrubki. Tzn naciąłem drucików, powbijałem w plastelinę, na końcach dałem krople kleju i jak wyschnął to pomalowałem farbą Chrome Silver z MM. Po wklejeniu i obcięciu z dołu tego co niepotrzebne wyszło całkiem ładnie... a za darmo :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Silnik też już gotowy... będą zdjęcia jutro, bo teraz uciekam na grilla (o ile nas nie zaleje, bo pogoda burzowa :P )

Pozdrawiam
Mors
Warsztat:
Gundam Unicorn 1:100
Xanavi Nismo Z

"Narzędzia i materiały modelarskie są wszędzie, ale jeszcze nie wiem do czego większość z nich zastosować"
Mors

Postprzez frugoman » sobota, 16 sierpnia 2008, 17:31

Mors napisał(a):Drucik fi=0,5mm z otuliną fi=1mm nacinam skalpelem robiąc sobie "plasterki" o grubościach jakie chce, rozsuwam, maluję i zsuwam razem

Szprytne i efektowne. Pogratulować pomysłu. Oglądam Twoją pracę i myślę sobie że się chyba dziś wezmę za Buicka.
frugoman

Postprzez Mors » niedziela, 17 sierpnia 2008, 22:13

Cześć!
frugoman napisał(a):
Szprytne i efektowne. Pogratulować pomysłu. Oglądam Twoją pracę i myślę sobie że się chyba dziś wezmę za Buicka.

Cieszę się, że Ci się spodobał ten pomysł, i mam nadzieję, że się Tobie i innym kolegom na coś przyda te rozwiązanie :)

Jedziemy dalej...
Obiecany silnik... co prawda jeszcze bez napisów Ferrari na pokrywach zaworów, ale już w całości. Dorobiłem trochę okablowania - świece, czujniki, sondy na wydechu, itd... co jeszcze dojdzie to się okaże w dalszej części.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ogólnie jestem zadowolony z tego jak zrobiłem ten silnik. Wash bloku dość dobrze mi się udal (w końcu). Przepalania na wydechu też mi się podobają.
Bardzo ubolewam, że 80% tego pięknego silnika będzie całkowicie niewidoczne po zabudowaniu go w ramie samochodu :(

Czekam na wszelkie uwagi :)

c.d.n...

Pozdrawiam
Mors
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

"Narzędzia i materiały modelarskie są wszędzie, ale jeszcze nie wiem do czego większość z nich zastosować"
Mors

Postprzez wuen » poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 05:32

Jest super :P
Szkoda, że nie użyłeś innego karbonu np. SMS 1424 (http://www.hiroboy.com/catalog/product_ ... cts_id=186)
bo wtedy efekt byłby bliższy oryginałowi
Obrazek

Ale tak jak napisałem na początku - super
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 07:03

Silnik rewelacja! :shock:
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Mors » wtorek, 21 października 2008, 11:28

Witajcie!!

W wątkach konkursowych jakiś zastój... albo koledzy nie mają czasu, albo siedzą i każdą chwilę poświęcają na dłubanie, żeby się wyrobić w terminie:) Ja (mimo braku czasu w ilości wystarczającej) jakieś postępy poczyniłem. Wiedziałem od początku, ze będzie to bardzo trudny projekt i bardzo czasochłonny... jednakże nie liczyłem, że aż... wszystko zajmuje 3 razy tyle czasu ile zakładałem, że będę musiał poświęcić...

Jedziemy...

Na początek tylne amorki...
Obrazek Obrazek
Obrazek

Rozpory w komorze silnika zrobiłem z zestawu (12 części każda + rura) ale samą rurę wykonałem z igły lekarskiej o fi=1,2mm a nie jak zalecano z oryginalnej części
Obrazek

Komora silnika przygotowana do przyjęcia jednostki napędowej i całej reszty
Obrazek
Obrazek

Uchwyty na kable znajdujące się na przegrodzie między silnikiem a kabiną... najdłuższy bok... 4mm
Obrazek
Obrazek

Króciec do podłączenia węża z chłodnicy ma złącze sześciokątne... wziąłem pręcik o takim kształcie, wywierciłem otworek fi=0,5 i nasunąłem na wklejony drut, którego długość będzie później docięta do odpowiedniej długości
Obrazek
Obrazek
Tutaj ostatnie prace nad pokrywą na silnik... metalowe paski wycięte z blaszki uzyskanej z tubki po jakiejś maści. Jedyna obróbka to szlifowanie aż do uzyskania gładkiej połyskliwej powierzchni.
Obrazek
Przewód czujnika (?) wykonałem tak, że wziąłem jakiś kabelek z włoskami o fi=0,05mm wyrwałem kilka (chyba 5) sztuk, następnie zamocowałem je w końcówce w Dremelu, drugi koniec chwyciłem szczypcami i włączyłem Dremela na 5000 obr/min - samo się ładnie i ciasno skręciło.
Obrazek

Pogoda ładna, na balkonie ciepło, więc walczę z karoserią, bo to ostatni dzwonek, żeby ją pomalować... maluję samochodowymi farbami więc w domu nie da rady... śmierdzą i są toksyczne :)

Pozdrawiam
Mors
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez Mors » niedziela, 26 października 2008, 11:49

Witajcie!!

Cały tydzień na L4 siedzę, więc trochę czasu miałem na dłubanie... spore postępy... komora silnika już poskładana, wnętrze praktycznie też... fotki się robią i będę wrzucać w kilku częściach.

Jedziemy...

Sesja przygotowawcza karoserii do malowania głównie skoncentrowana była na przeróbkach przedniej części... dodatkowo wyciąłem klapkę wlewu paliwa...

Wyciąłem siatki, żeby wstawić fototrawionki z zestawu.
Obrazek
Z blaszki 0,1mm wyciąłem "na oko" element pod nos klapy
Obrazek
Ze styrenu zrobiłem boki
Obrazek
Wkleiłem i wyszło tak
Obrazek
Potem będę dorabiać to co pod bagażnikiem i może sam bagażnik jak zdążę (jak nie to dorobię w późniejszym terminie).
Poważnym problemem z jakim się borykam to zawiasy klapy bagażnika... nie potrafię sobie poradzić z nimi. Chcę wykonać je tak, żeby dało się otwierać i zamykać maskę... co z tego wyjdzie... zobaczymy.

Plan odnośnie wlewu paliwa był taki, zęby klapkę dało się zamykać, dlatego też przygotowałem działający zawias, jednakże po zamontowaniu w karoserii okazało się, że nie ma na tyle miejsca, żeby dało się zamknąć klapkę przy zamkniętej pokrywie silnika, więc pomysł zarzuciłem i będzie wklejone na stałe jako otwarte.
Obrazek

c.d.n...

Pozdrawiam

Mors
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez Ar2 » niedziela, 26 października 2008, 12:36

Nie wiem czy to coś pomoże, ale tutaj widać zawias od wlewu paliwa:
http://www.automotiveforums.com/vbullet ... 564&page=4

Zawiasy klapy bagażnika były całkiem fajnie przedstawione na:
http://www.italianhorses.net/
Ar2

Postprzez Mors » niedziela, 26 października 2008, 19:24

Cześć

Ar2 dzięki za te linki. Miło wiedzieć, że jednak ktoś tu czasem zagląda :)
W.I.P. do którego dałeś link znam na pamięć :) I tam jest dokładnie takie rozwiązanie przy klapce wlewu paliwa jakie chciałem zrobić, ale nie powiedział koleś, czy mu się ten wlew zamyka przy zamkniętej pokrywie - wg moich testów - nie zamyka się.

Jeżeli chodzi o zawiasy przy klapie z bagażnika to chcę się zbliżyć do oryginału... muszę jakoś zrobić te siłowniki żeby dało się to zamykać i jednocześnie żeby się trzymało jak będzie otwarta.
Obrazek

Pozdrawiam
Mors
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez RMK » poniedziałek, 27 października 2008, 11:45

Siłownik można zrobić z dwóch igieł lekarskich, jedna o większej średnicy a druga o mniejszej. Podziwiam Cię za ten projekt, chyba jeden z bardziej dopracowanych z ostatnich czasów. Czekam z niecierpliwością na kolejne aktualizacje ;)
RMK

Postprzez Mors » poniedziałek, 27 października 2008, 12:40

MRK tak też chyba to zrobię... muszę jedynie dobrać dwie średnice, bardzo pasownie, tak żeby klapa się sama nie zamykała. Myślałem tez o zrobieniu większej średnicy np. z teflonu, ale nie da rady zrobić z teflonu sztywnego elementu o tak małej średnicy.

Pozdrawiam

Mors
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez Mors » środa, 29 października 2008, 19:33

Witajcie ponownie :)

Jedziemy dalej... mały update :)

Komora silnika zrobiona na tyle ile się dało bez paneli bocznych. Przeszedłem do kabiny... na początek fotele... malowane Humbrol 174, potem lekkie cieniowanie farbami artystycznymi Classico. To było moje pierwsze podejście z farbami olejnymi dla artystów... osobiście uważam, że nic z tego nie wyszło. Może następnym razem się uda :) Oczywiście tył oblepiony carbonem CM DC-00124. Na koniec wszystko dostało z Gunze Clear ze sporą ilością zmatowiacza. Carbon wyszedł satynowy, co mi się bardzo spodobało i dlatego tak zostawiłem.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Deska... czerwony tak samo jak fotele, carbon CM DC-00123, wstawiłem siatkę. Nierówności carbonu na podszybiu będą niewidoczne (zasłoni je szyba).
Obrazek
Obrazek
Kierownica poszła do Kreta, bo nie wyszedł jeden z etapów malowania...
Pedały fototrawione z zestawu. Przed malowaniem i po - Same pedały zostawiłem niemalowane, żeby nie wszystko było w jednym kolorku :)
Obrazek Obrazek

W tak zwanym "między czasie" udało mi się położyć kolorek na karoserie... dłuuugo nie potrafiłem się zdecydować... od razu wiedziałem, że nie chcę "kolejnego czerwonego Enzo". W końcu doszedłem do wniosku, że zrobię trochę odwrotną kolorystykę... jasna karoseria (kolorku dziś nie zdradzę :) ) z ciemnymi felgami. Fotki niedługo :)

c.d.n...

Pozdrawiam
Mors
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez Seweryn » środa, 29 października 2008, 19:48

Piękna robota i mam nadzieję, że Enzo będzie... BIAŁE
Seweryn
Seweryn

Postprzez TomekWnęk » środa, 29 października 2008, 20:58

Podoba mi się. Wyrobisz się na koniec konkursu? Szkoda by było jakbyś nie zdążył.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat