Ferrari California 1/24 Revell (zamknięta buda)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ferrari California 1/24 Revell (zamknięta buda)

Postprzez Dorotka » czwartek, 14 listopada 2013, 05:43

pawel700 napisał(a):Jaka to farba, ten żółty ? Ale Ci super wychodzi malowanie kolorem bazowym. Znowu lakier jest gładki, jednolity i bez syfów. Mnie tam zawsze muszą na jasnych kolorach pojawić się jakieś czarne kropki (mimo że czyszczę aero perfekcyjnie), a na metalikach najczęściej kaszka (mimo stosowania opóźniacza).

:)

Super lakier to tu wychodzi innym Kolegom, ale dzięki. Ja wciąż ćwiczę i mam iluzoryczne wrażenie, że idzie mi lepiej niż wcześniej. Ten samochodzik był malowany podkładem Mr. Hobby (1500), później cienką warstwą białego, na której dokonywałem jeszcze małych poprawek. Żółty to też Mr. Hobby (GX4) lany dwukrotnie (co 24h) w proporcji 1/3, trzema warstwami w odstępach 60, 30, 15 min. Dysza 0,2 mm. "Chromy" to Alclad - czarny bazowy i metalizer. To co na zdjęciu nie było ani polerowane, ani w inny sposób ruszane więc do ostatecznego stanu jeszcze daleko.

Pozdrawiam

Klika zdjęć z "produkcji" choć chyba one niewiele wnoszą (plastik w modelu żółty) 8-)

Podkład

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Biały

Obrazek

Obrazek
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Reklama

Postprzez Dorotka » piątek, 25 kwietnia 2014, 10:58

No dobra :)

Po dłuższej przerwie spowodowanej obowiązkami zawodowymi powracam z tematem licząc na wyrozumiałość i rady Szanownych Kolegów. Model od listopada nie ruszany, dopiero wczoraj zdjąłem z niego pokrowiec. Od poniedziałku zacznę coś dłubać, a na tę chwilę parę fotek tytułem przypomnienia :) Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » czwartek, 1 maja 2014, 07:59

Usiadłem sobie na spokojnie do kółek ... Macie jakiś patent na równe obcięcie takiego aluminiowego "naddatku" (ostatnie zdjęcie)?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Kazik » czwartek, 1 maja 2014, 12:39

Tokarka :P
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Dorotka » czwartek, 1 maja 2014, 13:09

Kazik napisał(a):Tokarka :P

To i ja wiem :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez szpaku86 » czwartek, 1 maja 2014, 14:33

Witam, na wstępie zaznaczam ze bardzo fajnie wychodzi Ci ta ferrarka.

Jeśli chodzi o zwężenie felgi to ja z braku tokarki zaznaczyłem taśmą maskującą dokładnie ile ma zostać i jechałem papierem ściernym... ręce bolały ale da się to zrobić...

Pozdrawiam
Krzysztof
szpaku86

Postprzez Dorotka » czwartek, 1 maja 2014, 14:43

szpaku86 napisał(a):Witam, na wstępie zaznaczam ze bardzo fajnie wychodzi Ci ta ferrarka.

Jeśli chodzi o zwężenie felgi to ja z braku tokarki zaznaczyłem taśmą maskującą dokładnie ile ma zostać i jechałem papierem ściernym... ręce bolały ale da się to zrobić...

Pozdrawiam
Krzysztof

Chyba na tym się skończy... Tokarkę mam zabudżetowaną ale dopiero na przyszły rok ;o)
Obrazek
Dorotka

Postprzez MesserDesign » czwartek, 1 maja 2014, 18:47

Zmierz sobie ile masz obręczy do skrócenia, przenieś na taśmę, wytnij takiej szerokości pasek, naklej, a następnie za pomocą piłki czeskiej odetnij nadmiar - dużo szybciej niż szlifowanie ;)

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Dorotka » czwartek, 1 maja 2014, 19:01

MesserDesign napisał(a):Zmierz sobie ile masz obręczy do skrócenia, przenieś na taśmę, wytnij takiej szerokości pasek, naklej, a następnie za pomocą piłki czeskiej odetnij nadmiar - dużo szybciej niż szlifowanie ;)

Pozdrawiam
MesserDesign

Ostatecznie pojadę Dremelem na stojaku :) Przy okazji kupię i jedno i drugie :) Dzięki już wszystko jasne :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » sobota, 3 maja 2014, 08:04

;o)

Zacząłem nierówną walkę z nadkolami... Trzeba je jakoś przerobić, bo dość daleko odbiega to oryginału... Co prawda po zamontowaniu kół i tak prawie nie będzie tego widać, ale przynajmniej poćwiczę :mrgreen: Mam nadzieję, że całość wyschnie tip-top przez dwa tygodnie czyli akurat w czasie mojego zaczynającego się urlopu ;o)

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez GTiStyle » czwartek, 8 maja 2014, 12:20

Kawałek czasu już minął wiem wiem... ale zdradź mi co to za farby we wnętrzu? Ta czerń nie jest chyba od rewella prawda?
Próbuje właśnie sobie skompletować zestaw farb do mojej Californii i niestety nic mi nie pasuje ;/
Przykazanie 6. Nie jeździj szybciej niż Twój Anioł Stróż potrafi.
GTiStyle

Postprzez Dorotka » czwartek, 8 maja 2014, 12:38

GTiStyle napisał(a):Kawałek czasu już minął wiem wiem... ale zdradź mi co to za farby we wnętrzu? Ta czerń nie jest chyba od rewella prawda?
Próbuje właśnie sobie skompletować zestaw farb do mojej Californii i niestety nic mi nie pasuje ;/

Czołem!

Żebyś mnie zabił to już nie pamiętam... Coś z palety Gunze.... Ale który to czarny to już nie wiem, a w tej chwili jestem w górach więc nawet nie mam możliwości popatrzenia.

Pozdrawiam
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » środa, 4 czerwca 2014, 22:27

Cześć i czołem!

Ponieważ okazyjnie wszedłem w posiadanie drugiej Californii i przymierzam się do zrobienia jej w jedynym słusznym czerwonym kolorze to ściągnąłem do niej blaszki z KA Models, żeby mieć porównanie z poprzednimi z Hobby Design. No i muszę przyznać, że po wyjęciu przesyłki ze skrzynki i rozpakowaniu jestem w szoku... Można powiedzieć niebo a ziemia... Chyba już nigdy do HD nie sięgnę, no chyba że będę musiał 8-) Pamiętacie poprzednie, to zobaczcie te (elementy kół nie należą do zestawu)....

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » piątek, 6 czerwca 2014, 22:15

Co by wątek nie umarł... Prace nad wersją ortodoksyjną, czyli czerwoną weszły w fazę wstępnego podkładu i poprawek linii podziału... Przy okazji ćwiczę robienie zdjęć... Zainwestowałem nawet całe 18 zł w białe tło :mrgreen: :lol: :mrgreen:

Pozdrawiam
:roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » niedziela, 8 czerwca 2014, 22:09

Dalsza część nauki fotografowania :lol: Egzemplarz czerwony ... Elementy tarcz hamulcowych, grubość tarcz, wstępne ich złożenie...

Cdn. (mam nadzieję)
:P

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat