Toyota Celica [Tamiya 1:24]

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Toyota Celica [Tamiya 1:24]

Postprzez osa » wtorek, 27 marca 2012, 21:04

No i przeszedłem swoje pierwsze lakierowanie modelu :) Ręka trochę drżała. Użyłem lakieru Gunze TOP COAT. Kasta dostała 3 warstwy lakieru. Zostaje ją wypolerować. Jutro dojdą do mnie odpowiednie przyrządy do tej zabawy. Zbliżamy się do zakończenia modelu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

osa

Reklama

Postprzez osa » piątek, 30 marca 2012, 22:05

Zakończyłem budowę pierwszego modelu. Potraktowałem go jako trening, przetarcie z zachowaniem, że postaram się go wykonać na w miarę przyzwoitym poziomie. Nie obyło się bez błędów i pomyłek, ale jestem z niego zadowolony. Nie udało mi się jeszcze uzyskać lustra na kaście. Nie poradziłem sobie z elementami metal transfers. Za cholerę nie chciały one przyczepić się do modelu i odejść z foli. Za każdym razem trzymały się mocno foli. Będę wdzięczny za poradę jak sobie z tym dać radę w kwestii kolejnych modeli. Z tyłu auta zamocowałem tablicę ponieważ przegapiłem przy budowie zaszpachlowanie otworów na tablice. Nie prezentowałem prędzej, ale postanowiłem zamontować pasy bezpieczeństwa. Takie przetarcie z elementami foto trawionymi.
Wnioski z prac nad modelem, które przydadzą się w kolejnych pracach:
- mogłem troszkę mniej pogłębić linie podziału
- niektóre elementy podwozia w kolorach matowych lub półbłyszczących
- bardziej dokładne przygotowanie podłoża pod właściwy kolor i szlifowanie
- jeszcze bardziej precyzyjne wykończenie wnętrza (szczególnie jeśli będzie się składać wersję kabriolet)

Zapraszam do galerii

Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 31 marca 2012, 18:05 przez osa, łącznie edytowano 1 raz
pozdrawiam
Arek

Obrazek
osa

Postprzez Pati » sobota, 31 marca 2012, 12:34

Gratuluję ukończenia.
Nie będę komentował wykonania, bo ani ja autorytet, ani fachowiec, natomiast tylne lampy nie wyglądają jak te w prawdziwym samochodzie.
Pati

Postprzez osa » sobota, 31 marca 2012, 18:15

Pati napisał(a):Gratuluję ukończenia.
Nie będę komentował wykonania, bo ani ja autorytet, ani fachowiec, natomiast tylne lampy nie wyglądają jak te w prawdziwym samochodzie.

To prawda. Środkowy pasek w połowie powinien być czerwono-srebrny. W jakimś stopniu zaufałem instrukcji. Mimo, że ściągałem zdjęcia z netu tego auta. To bardziej skupiałem się na szukaniu zdjęć wnętrza. Do następnego modelu mam już wyszukane pełno zdjęć każdego szczegółu
pozdrawiam
Arek

Obrazek
osa

Postprzez trider1 » piątek, 23 listopada 2012, 22:57

Super wyszło
poszukuje instrukcji od tego modelu. jestem w trakcie składania ale skan który mam jest mało czytelny,
czy jesteś w stanie jakoś udostępnić?
dzieki
Tom
Na warsztacie

Tamiya, Toyota Celica 1/24
w garażu w kolejce Revell BMW Sauber F1.06 (Kubica edition) 1/24
trider1

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat