FERRARI 599 GTB Fiorano - REVELL 1:24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: FERRARI 599 GTB Fiorano - REVELL 1:24

Postprzez DarkWing » sobota, 1 grudnia 2012, 17:21

Końcówka wydechu którą pokazałeś na zdjęciu ( ta z oryginału ) faktycznie ładnie "wygrzana" ale mam wrażenie, że... jeszcze w czasie produkcji... Kiedyś widziałem w sklepie z częściami do tuningu takie właśnie nasadki na wydech z piękną tęczą przepaleń... :mrgreen:
W aucie cywilnym (nawet jeśli to ferrari) tak mocne przepalenia raczej nie maja szans powstać. Ale wygląda ładnie ;o)
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez Kazik » sobota, 1 grudnia 2012, 18:54

Mam podobne zdanie,
w motorach przepalenia na kolektorach pojawiają się po ładnych paru km mocnego dawania w rurę.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez cayman » sobota, 1 grudnia 2012, 19:26

Kazik napisał(a):Mam podobne zdanie,
w motorach przepalenia na kolektorach pojawiają się po ładnych paru km mocnego dawania w rurę.

A Ferrari to taczkowóz????to bryka do mocnego dawania w rurę.Mój kolega ma 1,5 roczną 458 Italię (lata po W-wie) i też ma już takie przepalenia.
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Postprzez powerpablo » sobota, 8 grudnia 2012, 15:01

Muszę poprawić dach i inne elementy, które były pryśnięte mieszanką kolorów XF-63 i X-18.
Wyszło to nadal za czarne, nie wpadało w odcień szarości czy jak kto woli grafitowy kolor, który byłby najbardziej zbliżony do oryginału.

Obrazek

A tutaj etap maskowania i malowania czarnym matem.

Obrazek
Obrazek

Kolejnym krokiem było przygotowanie wnętrza pod podkład oraz zrobienie szablonów pod kalki.

Obrazek
Obrazek

I tutaj raczej odejne trochę od oryginału i zrobię wnętrze dwu kolorowe coś w tym stylu:

Obrazek

...spowodowane jest to tym, że wnętrze auta jest całe czarne i chcę trochę to ożywić.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez cayman » sobota, 8 grudnia 2012, 15:11

Więcej Pawle XF-63 i będzie grafit-szary.A przy carbonach życzę cierpliwości bo trochę Ci się zejdzie(wiem coś w tym temacie :evil: :lol: ).A tą fotkę wnętrza też mam zapisaną bo następna będzie u mnie na warsztacie 599 GTB z Fujimi z zestawem blaszek(ostatni zakup).
W 599 wkłady lamp przednich są czarne??
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez powerpablo » sobota, 8 grudnia 2012, 15:31

cayman napisał(a):Więcej Pawle XF-63 i będzie grafit-szary.A przy carbonach życzę cierpliwości bo trochę Ci się zejdzie(wiem coś w tym temacie :evil: :lol: ).A tą fotkę wnętrza też mam zapisaną bo następna będzie u mnie na warsztacie 599 GTB z Fujimi z zestawem blaszek(ostatni zakup).
W 599 wkłady lamp przednich są czarne??

Na pewno przy następnej mieszance dam więcej tego szarego. A jeśli chodzi o carbony to dobrze wiem o co Ci chodzi. Widziałem efekty Twojej pracy Piotrek przy 458 Italia. A jeśli jesteś zainteresowany dokumentacją zdjęciową do Ferrari 599 GTB Fiorano to służę pomocą.
A wkłady przednich lamp myślę, że są w czarnym macie tak się sugeruję tym zdjęciem.

Obrazek

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez cayman » sobota, 8 grudnia 2012, 15:57

Tak zgadza się taki sam kolor wkładów jest w F430 Scuderia (robię ją bokiem przy Italii :D ). Po obwodzie chyba są w graficie.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez powerpablo » sobota, 8 grudnia 2012, 16:07

cayman napisał(a):Tak zgadza się taki sam kolor wkładów jest w F430 Scuderia (robię ją bokiem przy Italii :D ). Po obwodzie chyba są w graficie.

Obwódka jest grafitowa ale po przymiarce kloszy ona zginie i nie będzie nic widać. Tak więc obwódkę kloszy pociągnę czarnym to uzyskam efekt uszczelek i będzie jakieś odcięcie.

Doszły mi w między czasie metal sticery HD na Ferrari do modeli 599 GTB, 430 Scuderia 575 oraz 550 to na pewno je wykorzystam.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez powerpablo » sobota, 22 grudnia 2012, 11:02

Tak mało czasu ostatnio, ale tak dla relaksu przysiadłem.

Pomalowałem mieszanką X-18 i XF-63 oraz XF-53 no i było za szare pewnie przesadziłem i na domiar tego zaliczyłem małego zonka. W trakcie malowania dachu spadł mi plastikowy kubeczek i narobił mi psikusa, Nie malowałem dalej, aczkolwiek moja żona stwierdziła, że kolor który uzyskałem nie pasuję do reszty i powiedziała, że poprzedni był lepszy. Trochę racji miała, gdyż mi ten kolor również nie leżał i postanowiłem psiknąć poprzednią kompozycją i o to efekty.
Na fotkach jest to czarny kolor, ale w świetle dziennym ten kolor wpada w taki satynowy szary ciemny. Bardzo ładny efekt :lol:
Muszę jeszcze jedynie poprawić trzy elementy - babole.

Obrazek
Obrazek

Felgi ich przednia część wykończona:

Obrazek

w środku są emblematy ferrari - ale ciężko było mi uchwycić ostrość - szalał mi aparat.
Reszta metalsticerów na swoim miejscu - tylko karoseria:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Reszta pewnie po dłuższej przerwie a mi nic nie pozostaje innego jak:
życzę Wesołych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim modelarzom.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez cayman » sobota, 22 grudnia 2012, 12:21

Mało bo mało ale coś zrobione i to najważniejsze .Kolor kasty bardzo mi się podoba a dach na fotce wygląda jakby był czarny,na drugiej fotce dopiero widać te przełamanie koloru z czarnego w szary.Na pewno w realu widać lepiej ten kolor a z robieniem zdjęć ja też ma problemy z uchwyceniem koloru.No ale jesteśmy modelarzami a nie fotografami.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Kazik » sobota, 22 grudnia 2012, 18:21

To ja się tak świątecznie poczepiam ;o)
co to?

Obrazek

i na ostatniej fotce widać fragment linii podziału na tylnej klapie i jest chyba za mocna.
A tak po za tym wszystkiego najlepszego życzę na Święta.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez powerpablo » sobota, 22 grudnia 2012, 18:51

Marku chodzi Ci o to co jest pod metalstickerem te białe linie?
To aż wstyd się przyznać ale to sierść pieska :oops: Tak to bywa jak się ma dwa psy w domu, podobnie się to tyczy tego brudu po szlifowaniu pewnie część została na macie do cięcia i się przykleiło. Tego rzeczywiście na modelu nie ma.

A ta linia na tylnej klapie to próbka robienia linii podziału.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez powerpablo » sobota, 29 grudnia 2012, 23:24

To co udało mi się zrobić w przerwie świątecznej.
Poprawiłem niektóre elementy, o których wspomniałem wcześniej.

Obrazek
Obrazek

Prysnąłem oszklenie. Było troszeczkę maskowania, gdyż zestaw nie zawierał taśmy maskującej.

Obrazek

No i zabrałem się za malowanie wnętrza Ferrari. Nie miałem w domowym magazynku odpowiedniej farbki Tamiyi do pomalowania wnętrza więc wykorzystałem farbkę Revell'a. Kolor jak najbardziej zbliżony do tego materiału, z którego będę chciał zrobić podłogę i tylną część wnętrza. Reszta pryśnięta farbką.

Obrazek
Obrazek

Oraz koła - skończone.

Obrazek

Jeszcze przy tej pokrywie silnika muszę delikatnie wyretuszować odcięcie kolorów srebrny - czerwony.
Można powiedzieć, że cała już podłoga czeka tylko na wnętrze i kastę.

Życzę wszystkim modelarzom - kolegom z forum w nadchodzącym Nowym 2013 Roku wszystkiego najlepszego dużo zdrowia co by się przełożyło na dużo ilość sklejonych modeli oraz szczęścia i pomyślności.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez powerpablo » sobota, 19 stycznia 2013, 17:28

Witam.
O to efekty ostatnich prac nad modelem. Może nie ostatnich bo do końca jeszcze trochę pracy jest.
Jak do tej pory byłem zadowolony z prac nad modelem ale wnętrze oraz oszklenie spędzało mi sen z powiek.
Również kilka razy poprawiałem deskę oraz boczki drzwiowe a i tak nie jestem do końca zadowolony z efektu. Już nie wspomnę o przednich lampach - totalna revelowska porażka :-|
Nie mniej jednak prace trwają nadal i chce skończyć te Ferrari.
Dodam, że do kładzenia kalek by stworzyć imitację carbonu to miałem chyba z pięć podejść. To krzywo to się porwała to źle ułożyła coś w kółko nie tak ale jakoś się udało....

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przymiarki na razie na sucho.
Większość elementów będzie jeszcze poprawianych jak konsola środkowa przy podłodze jak i przy desce, boczki drzwiowe.
A tutaj starałem się uchwycić kolor dachu ale nijak mi to wychodzi - jest czarny.

Obrazek
Obrazek

Może w nadchodzących dniach uda mi się skończyć 599 GTB.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez cayman » sobota, 19 stycznia 2013, 18:13

Wiem Pawle co to te pieniczone carbony .Jak pomyślę o kładzeniu to mi się modelowania odechciewa.
No ale u Ciebie wszystko cacy i koniec jak myślę niebawem.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat