Takraf 1:24 - projekt własny

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Takraf 1:24 - projekt własny

Postprzez lucaso27 » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 18:30

portalus napisał(a):Czy ta siatka będzie w jakimś obramowaniu/stelażu...

Doprecyzuję, bo zdjęcie niezbyt wyraźne wrzuciłem, że to płyta ryflowana. Nie ma stelaża, nie ma wzmocnień. Prawdopodobnie tylko pokrywę akumulatorów zrobię uchylną, w oryginale jest ona od spodu podklejona gumą. Moge zrobić imitację tej gumy z płytki 0,5 mm, ale nie wiem czy na tyle usztywni blaszkę. Nie chcę " pogrubiać " blaszki na brzegach.

Kazik napisał(a):Może malowaniem uzyskasz pożądany efekt.

o właśnie, dzięki za podpowiedź ;o) powinno się udać. Nanosząc kilkakrotnie mgiełkę powinienem uzyskać efekt chropowatości, później delikatnie przetrzeć ( zapolerować ) i powinno być oki.
pozdrawiam, Łukasz Krzywda

Obrazek
lucaso27

Reklama

Postprzez siara1939 » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 18:42

Kazik napisał(a):
lucaso27 napisał(a):Ich powierzchnię przetarłem papierem ściernym 120 a następnie 320 - 500 aby nadać im strukturę, która niby miała przypominać skaj, niezbyt to wyszło i nawet tego zbytnio nie widać. Może w międzyczasie coś wymyślę lub mi doradzicie jak to zrobić.

Może malowaniem uzyskasz pożądany efekt.

Jest pewien sposob na skaj- pociagnac powierzchnie plastiku klejem do plastiku i odcisnac fakture tasmy maskujacej- takiej dla malarzy pokojowych- podobna do Tamiyi, ale szersza. Skozystasz czy nie- Twoja sprawa, ale naprawde wychodzi fajnie.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez lucaso27 » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 19:21

siara1939 napisał(a): Jest pewien sposob na skaj- pociagnac powierzchnie plastiku klejem do plastiku i odcisnac fakture tasmy maskujacej- takiej dla malarzy pokojowych- podobna do Tamiyi, ale szersza. Skozystasz czy nie- Twoja sprawa, ale naprawde wychodzi fajnie.

Wiesz, że próbowałem, tylko mi nie wyszło ponieważ zamiast taśmy - jak proponujesz - użyłem papierowego ręcznika i efekt nie spodobał mi się. Dzięki za pomysł, spróbuję skorzystać.

Dorzucam jeszcze zdjęcia oryginału, co do tych płyt ryflowanych:

Obrazek

Obrazek

Pełnią rolę podestów i raczej pogięte nie są. Większość przykleję na stałe więc będą płaskie.
pozdrawiam, Łukasz Krzywda

Obrazek
lucaso27

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat