#3 Goodwrench Dale Earnhardt 1998 Daytona Winner - Monogram

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

#3 Goodwrench Dale Earnhardt 1998 Daytona Winner - Monogram

Postprzez Seweryn » sobota, 15 grudnia 2007, 12:48

Witam wszystkiech. Moja pierwsza rekacja na forum PWM. Model samochodu którym w 1998 roku Dale Earnhardt po 19stu latach startów wreszcie wygrał słynną Daytonę. Model Monogramu, kalkomanie będą użyte głównie Wetworks drukowane przez Cartograf do wersji Goodwrench 1998-2001 wspomagane arkuszem Slixx do sezonu 1998 z którego użyję tylko napisy Goodwrench na boki i kilka innych małych kalek, ponieważ z arkusza Wetworks muszą mi zostać kalkomanie na Talladegę 2000 (ostatnie zwycięstwo Earnhardta).
Obrazek

Obrazek
Obrazek
http://www.youtube.com/watch?v=0X-_XqTKngg

Budowę zacząłem od przedniego spojlera, usunięty stary wlot, wyciety nowy, podobnie będzie wycięty drugi wlot. Oba będą zastapione fototrawiona siatką, potem przysłoniete czarną kalkomanią jak w orginale. Pozostało nadać otworowi odpowiedni kształt i pocienić cały ten przedni spojler.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Budowa ramy nośnej z klatką bezpieczeństwa też rozpoczęta. Lewa strona jeszcze nie wklejona, muszę usunąć siatkę i wzmocnienie po stronie kierowcy z otuliną - zastapię to profilem tamiyi, wzmocnienie musi być bez otuliny. Usunąłem wszystkie przwody odlane razem z podłogą, brakuje jeszcze kilku wzmocnień, rur we wnetrzu. Przód za ściana ogniową będzie całkowicie robiony od podstaw, zostanie tylko rama dolna, całe orurowanie będzie od zera.
Obrazek
Obrazek

Elementy silnika przygotowane do ostatecznej obróbki:
Obrazek

Model będzie z pudła, w planie mam możliwie jak najbardziej zdetalizować wnętrze, silnik (bez przesady ;o, maska będzie zamknieta) ) i poprawić chassis. Chcę sprawdzić na ile mnie stać warsztatowo, następny model chciałbym zrobić extreme detail :mrgreen:
Tylko nie pisać mi tu że to brzydal ;o)
Ostatnio edytowano sobota, 15 grudnia 2007, 21:42 przez Seweryn, łącznie edytowano 3 razy
Seweryn
Seweryn

Reklama

Re: #3 Goodwrench Dale Earnhardt 1998 Daytona Winner - Monogram

Postprzez INsejn » sobota, 15 grudnia 2007, 14:58

Szykuje się fajna budowa. Myślałeś może o otwarciu bagażnika i dorobieniu tam paru rzeczy ? Ja mam w planach coś takiego. Niby ma być prosto z pudła ale lekka modyfikacja nie zaszkodzi :) Fototrawione siatki masz może dedykowane do tego modelu, czy dobierasz pod względem zdjęcia ?
Łukasz
Obrazek
INsejn

Postprzez Seweryn » sobota, 15 grudnia 2007, 15:11

INsejn napisał(a):Szykuje się fajna budowa. Myślałeś może o otwarciu bagażnika i dorobieniu tam paru rzeczy ? Ja mam w planach coś takiego. Niby ma być prosto z pudła ale lekka modyfikacja nie zaszkodzi :) Fototrawione siatki masz może dedykowane do tego modelu, czy dobierasz pod względem zdjęcia ?

Niby lekka modyfikacja nie zaszkodzi, ale nie tym razem ;o) Co do siatek to albo bedzie wycinana z arkusza, albo, jeśli uda mi sie ściągnąć moimi kanałami ;o) zastosuję siatki MCG, dedykowane do Monte Carlo 1998.
Obrazek
Seweryn
Seweryn

Postprzez INsejn » sobota, 15 grudnia 2007, 16:28

Bym chętnie zaczął też jakiegoś Nascara. Ale prosto z pudła to trochę wstyd tutaj na forum robić :P
Łukasz
Obrazek
INsejn

Postprzez Seweryn » sobota, 15 grudnia 2007, 21:19

INsejn napisał(a):Bym chętnie zaczął też jakiegoś Nascara. Ale prosto z pudła to trochę wstyd tutaj na forum robić :P

Mój Kodak jest prosto z pudła.... Dawaj jakiegoś na warsztat, dołożysz troche kabelków, siatke na wloty i już będzie dobrze. Proponuję Forda Trucka ;o)
Seweryn
Seweryn

Postprzez INsejn » sobota, 15 grudnia 2007, 23:03

Seweryn napisał(a):Proponuję Forda Trucka ;o)

No właśnie się zastanawiam nad nim ;o) Tylko czy dostanę do niego jakieś kalki jakbym w razie czego spartolił robotę. W końcu pierwszy raz będę kładł takie duże kalki i aż tyle :)
Łukasz
Obrazek
INsejn

Postprzez Seweryn » wtorek, 18 grudnia 2007, 19:32

Rama nośna z klatka bezpieczeństwa przygotowana do dłubania. Wszystkie elementy konstrukcji z zestawu które chciałem odciąć są odciete, podobnie jak siatka. Teraz pozostaje wykonać od podstaw na podstwie dokumentacji resztę konstrukcji. Używał bedę do tego profili okragłych Tamiyi. Jak widać przednia ściana wymaga dość dużej ingerencji papierem ściernym. Rama wymagała trochę szpachli, ale jest OK. Pierwszy raz używałem białej szpachli Tamiyi i jestem zadowolony bo nie jest taka gęsta jak szara, dobrze się kładzie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Felgi po podkładzie:
Obrazek
Seweryn
Seweryn

Postprzez WestBikers » czwartek, 16 października 2008, 13:37

Widzę, że ostatni post baaaardzo dawno temu - na jakim jesteś etapie z pracą przy tym modelu? Jakieś postępy?
WestBikers

Postprzez Seweryn » czwartek, 16 października 2008, 14:28

Ale odkop :) Na razie jest jak na foto, zbieram detale.
Seweryn
Seweryn

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat