Toyota Corolla WRC - Tamiya 1:24 - OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Toyota Corolla WRC - Tamiya 1:24 - OPEN

Postprzez woocasch » wtorek, 25 października 2011, 19:02

Witam,

Po dłuższym zastanowieniu także postanowiłem dołączyć do konkursowych zmagań, jednocześnie będzie to mój warsztatowy debiut na tym forum. Za cel stawiam sobie skończenie budowy w regulaminowym czasie i mam nadzieje, że konkursowa "rywalizacja" właśnie do tego będzie mnie motywować. Oczywiście postaram się, żeby czas nie wpłynął negatywnie na jakość pracy.

Na warsztat wziąłem model Toyoty Corolli WRC, jednak nie będzie ona w fabrycznych barwach Castrola, takich jak na pudełku:
Obrazek
ale w barwach, w których startował Sebastian Frycz w Rajdzie A1 Waldviertel w roku 2002:
Obrazek
nie są to może super widowiskowe barwy, ale lokalny sentyment skłonił mnie do właśnie takiego wyboru.

Poniżej przedstawiam skrócony inbox:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kalki produkcji MF-Zone:
Obrazek

Do tego dojdą materiałowe pasy bezpieczeństwa, fototrawione zapinki, trochę karbonowych kalek oraz zapewne jeszcze kilka innych dodatków.

Obecnie rozpocząłem pracę nad nadwoziem, pierwsze postępy w pracy mam nadzieję zaprezentować w ciągu kilku najbliższych dni.
Ostatnio edytowano środa, 5 lipca 2017, 12:49 przez woocasch, łącznie edytowano 1 raz
woocasch

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Toyota Corolla WRC - Tamiya 1:24 - OPEN

Postprzez powerpablo » wtorek, 25 października 2011, 19:36

Witam i zarazem cieszę się, że dołączyłeś do konkursu z takim właśnie modelem.
Bardzo lubię rajdówki, tym bardziej będę śledził poczynania w budowie.
Gorąco kibicuję.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez Macio4ever » wtorek, 25 października 2011, 20:41

Witamy na forum i oczywiście w konkursie cywilnym. Rajdówka fajna dla oka jest więc z chęcią będę zerkał na Twój warsztat. Zapewne miałeś już okazję zorientować się w regułach, w razie wątpliwości jest do tego powołany stoswny wątek w tym dziale.

Powodzenia!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » wtorek, 25 października 2011, 22:18

Jak miło.
Darzę sporym sentymentem samochody rajdowe. Kiedyś byłem zagorzałym fanem. Teraz jest mniej czasu a i same rajdy już chyba nie tak ciekawe. Nie ma wurców, wszyscy jeżdżą na okrągło a w RSMP brak Subaru i dominacja jak w F1 :lol:
Frycza pamiętam jak śmigał po krajowym podwórku N-kami. Dawał radę choć miał coś takiego że rozkręcał się z kolejnymi OSami. Nie wiem czy jeszcze się ściga.
Sorka za OT.
Będę śledził uważnie relację i życzę powodzenia.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez krzysiekg » czwartek, 27 października 2011, 20:11

Super, że dołączyłeś z kolejnym WRC. Czekam z niecierpliwością na aktualizacje, jakbyś potrzebował dokumentacji daj znać.

Pozdrawiam
Krzysiek
krzysiekg

Postprzez woocasch » sobota, 24 grudnia 2011, 14:28

Dzięki za miłe słowa. Jak do tej pory problemów z dokumentacją nie mam, ale jak dojdę do wnętrza to zapewne będę szukał dokładniejszych zdjęć niż te, które posiadam.

A teraz przejdę do drobnej aktualizacji, niestety jakoś prace idą mi strasznie wolno i do tej pory udało mi się tylko wprowadzić drobne zmiany w nadwoziu: otworzyłem kilka otworów w pasie przednim i wypełniłem coś co chyba miało być wlewem paliwa na lewym słupku "C". Nadwozie już jest w podkładzie i w sumie czeka na biały kolor:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W podwoziu poszerzyłem nadkola, tak aby odstęp między podwoziem a nadwoziem był jak najmniejszy. Podwozie tez już jest po podkładzie:
Obrazek

Gdy myślałem, że następnym etapem będzie malowanie nadwozia zauważyłem, że po złożeniu w całość tylnego skrzydła powstaje szpara, której nie powinno tam być. Tak więc czeka mnie jeszcze trochę pracy przed malowaniem :)
Obrazek

I korzystając z okazji życzę wszystkim forumowiczom Wesołych Świąt :)
Ostatnio edytowano środa, 5 lipca 2017, 12:51 przez woocasch, łącznie edytowano 1 raz
woocasch

Postprzez posejdon » środa, 18 stycznia 2012, 17:40

Jak prace? Coś ruszyło?
Która to ewolucja Corolli? Miała joystick do zmiany biegów czy tylko wajchę w podłodze?
posejdon

Re: Toyota Corolla WRC - Tamiya 1:24

Postprzez woocasch » piątek, 17 października 2014, 13:03

Trochę musiałem się naszukać, aby znaleźć swój wątek, ale udało mi się i mogę dokonać niezłego odkopania wątku :)

Na dzień dzisiejszy stan prac prezentuje się następująco.
Wnętrze i podwozie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kasta jest na takim etapie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Finisz już jest stosunkowo blisko i po kilku latach przerywanej "walki" widać światełko w tunelu :)
woocasch

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat