FORD FOCUS RS WRC 02 Rajd Monte Carlo 2002 Carlos SAINZ
Witam wszystkich. W związku z tym, że prace nad dwoma Imprezami WRX 555 zmierzają do końca, postanowiłem rozpocząć nowy wątek warsztatowy z modelem, który jeszcze nie gościł na naszym forum. FORD FOCUS RS WRC 02 w barwach MARTINI był moim marzeniem już od dawna. Niestety nie mogłem nigdzie znaleźć odpowiedniego zestawu waloryzacyjnego. Wszędzie szukałem transkitu firmy RENAISSANCE Tk 24/117. Poszukiwałem tego kompletu, ponieważ zawierał maskę wraz z elementami fototrawionymi oraz odpowiednią kalkomanię z Rajdu Monte Carlo 2002. W końcu przez przypadek znalazłem tą pozycję w sklepie SpotModel, w tym miejscu dziękuję koledze VVitkowi za pomoc w jej sprowadzeniu.
Do zbudowanie miniatury posłużą następujące podzespoły:
1. Model FORD FOCUS RS WRC Performance Blue TAMIYA 24261
2. Transkit RENAISSANCE TK 24/117
3. Części fototrawione Acustion 1/24 Ford Focus RS WRC 2002 Mechanical Part Set
4. Lampy dwukomorowe do Forda Focusa RS WRC 02 RENAISSANCE
5. Farba TS-26 PURE WHITE TAMIYA
6. Farba TS-51 Racing Blue TAMIYA
A teraz kilka zdjęć rzeczywistej rajdówki:

Ja zdecydowałem, że zbuduję samochód jednego z moich ulubionych kierowców czyli Carlosa Sainza. Sainz ukończył Rajd Monte Carlo 2002 na 3 pozycji.
A teraz kilka zdjęć podzespołów, które już mam:

W pierwszej kolejności zajmę się kastę, z której zostanie wycięta maska z wersji RS WRC 01 i zastąpiona wersją z specyfikacji 02, która jest najbardziej charakterystycznym elementem nadwozia.
Kasta po wycięci maski: