[ Pytanie] Wklejanie niedopasowanego oszklenia

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

[ Pytanie] Wklejanie niedopasowanego oszklenia

Postprzez skom25 » czwartek, 3 lipca 2014, 07:43

Witam,

Kupiłem Nissana GTR R32 Tamiya 1/24, niestety oszklenie nie do końca pasuje do karoserii. Gdy przyłożymy tylną i boczne szyby to przednia część odstaje od dachu o jakieś 2mm ( wszystkie szyby są jako jeden element). Można to naciągnąć i wtedy jest OK, i tu pojawia się pytanie, co z tym zrobić?

1. Naciągnąć i przykleić? Czym? Wikol tego nie utrzyma, kleić normalnym klejem do plastiku?
2. Rozciąć element tak żeby przednia szyba była oddzielnie?

Macie jakieś inne propozycję? Dodam tylko że kasta i tak jest już lekko ponaciągana bo fabrycznie dach i słupki A były lekko krzywe.

Pozdrawiam
skom25

Reklama

Re: [ Pytanie] Wklejanie niedopasowanego oszklenia

Postprzez Tatand » czwartek, 3 lipca 2014, 09:14

Cześć

Najlepszym rozwiązaniem, wg mnie, byłoby rozcięcie. Mimo, że nie widzę jak to wygląda to wydaje mi się, że naciąganie może spowodować odpryśnięcie lakieru a klejenie klejem do plastiku na pewno go rozpuści i jest duże ryzyko, że gdzieś będzie to miejsce klejenia widać.

Pozdrawiam
Paweł
GALERIA:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tatand

Postprzez Dorotka » czwartek, 3 lipca 2014, 10:11

:)

2 mm? Ja myślałem, że takie wpadki to zalicza jedynie Revell... No chyba, że jest to rezultat twoich działań z naciąganiem kasty... Klej żaden tego szkła nie utrzyma - ćwiczyłem różne przy Californi z podobnym problemem. Ja bym ciął...

:-/
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez skom25 » czwartek, 3 lipca 2014, 12:35

Tak jak pisałem, bez naciągania jedna strona dachu była niższa od drugiej o jakieś 2-3mm a słupek A był w kształcie banana :/ Widać że coś ogólnie nie tak z tą karoserią było, z tyłu w miejscu łączenia form był uskok około 1- 1,5 mm więc wydaje mi się że cała kasta jest przestawiona.
skom25

Postprzez Dorotka » czwartek, 3 lipca 2014, 13:23

skom25 napisał(a):Tak jak pisałem, bez naciągania jedna strona dachu była niższa od drugiej o jakieś 2-3mm a słupek A był w kształcie banana :/ Widać że coś ogólnie nie tak z tą karoserią było, z tyłu w miejscu łączenia form był uskok około 1- 1,5 mm więc wydaje mi się że cała kasta jest przestawiona.

No to kicha po całości... Ja nauczony doświadczeniem i radami mądrzejszych Kolegów zawsze teraz sprawdzam już przed malowaniem, czy wszystko do siebie pasuje...

:-|
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat