Element PE do szyby czym kleić?

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Element PE do szyby czym kleić?

Postprzez darkinvaider » czwartek, 8 stycznia 2015, 11:54

witam! Mam mały problem,potrzebuje przykleić na tylna szyba auta element fototrawiony- ogrzewanie szyby,nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać jako ze druciki sa super cieniutkie,nie chce zalewać klejem wszystkiego,pomysł jest taki zeby to przyłożyć od wewnątrz i psiknąć lakierem bezbarwnym,ale czy to nie zniszczy szyby?dziekuje za rady;] Obrazek
darkinvaider

Reklama

Re: Element PE do szyby czym kleić?

Postprzez Przemek Przybulewski » czwartek, 8 stycznia 2015, 12:03

A może namalować? Zamaskować taśmą zostawiając cieniutkie odstępy i psiknąć farbą na niskim ciśnieniu.
Przemek Przybulewski

Postprzez darkinvaider » czwartek, 8 stycznia 2015, 12:10

Przemek Przybulewski napisał(a):A może namalować? Zamaskować taśmą zostawiając cieniutkie odstępy i psiknąć farbą na niskim ciśnieniu.

nie wiem czy dałbym rade az tak cienkie linie namalować- jest w zestawie jeszcze kalka -ale na szybie pozostaje brzydki ślad gdzie jest przezroczysty element kalki
darkinvaider

Postprzez Arcturus » czwartek, 8 stycznia 2015, 12:32

Ja kleiłbym na lakier bezbarwny. Gwarancji nikt nie da, ale powinno wyjść ok. Tylko trzeba tak dobrać lakier, żeby go nie było ani za dużo ani za mało ;)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Artur Domański » czwartek, 8 stycznia 2015, 14:24

CA do styropianu
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Adas' » czwartek, 8 stycznia 2015, 14:27

Superglutem.

Wiemiwem, oparyblabedziewidacsladybla. Nie bedzie. Trzeba sie tylko zastanowic dlaczego SG zostawia opary, a potem wymyslec sposob na ten problem. Wysychanie SG to proces chemiczny w ktorym wydzielane jest jakies costam ktorego nazwy teraz nie pamietam i to sobie tli jak papieros i powoduje ze klejone elementy zachodza mgielka.

Rozwiazanie jest dosc proste, kleic w "przeciagu", tak zeby te opary nie mialy mozliwosci sie rozlazic jak im sie podoba, tylko zeby byly dmuchane gdzie pieprz rosnie. Powietrze dookola klejonego elementu powinno byc caly czas w ruchu. Najprosciej jest uzywajac "trzeciej reki" naprowadzic sobie strumien powietrza z kompressora, nie musi wiac, ino wyraznie powiewac (najlepiej przez Igle, tak zeby powietrze mialo swego rodzaju "ukierunkowanie"), i pod tym strumieniem kleic takie rzeczy.

Do malych dupereli wystarczy podczas schniecia podmuchiwac na klejone powierzchnie, ale to troche ryzyk fizyk, niewiadomo kiedy juz wyschlo, a kiedy zaschlo.

Zobacz mojego Forda, tam kleilem szybki wylacznie SG bo potrzebowalem twardej spoiny, przez drzwiczki przeprowadzilem szlauch i podczas gdy mi w budce powiewalo przyklejalem klisze do reszty auta... Po klejeniu zostawilem to dmuchajace na kilkanascie minut, moze nawet na pol godzinki i juz.

W ytm wypadku przyloz sobie ten element do szybki w miejscu gdzie ma byc, przytwierdz czym, nie wiem, klamerka, jakims klipsem, podwaz jeden rog, posmaruj sladowa ilescia kleju, przyloz doscisnij gdzies obok (zawsze sie znajdzie jakies miejsce gdzie element dolega, ale gdzie sie nie dociska bezposrednio w miejscu klejenia), i czekaj az wyschnie (dmuchajac z kompresora), potem powtorz w trzech pozostalych rogach i juz (po sklejeniu i wyschnieciu naturalnie dociskaj juz klejone miejsce zeby ci nie puscilo podczas podwazania luznych rogow)...

Poprobuj gdzies na boku na jakims zlomie, gwarantuje ze to dziala nawet na cale szyby.
Adas'

Postprzez wuen » czwartek, 8 stycznia 2015, 19:07

Klej CA staje się mleczno-biały lub jasno-szary pod wpływek wilgoci w powietrzu - to zjawisko wykorzystuje się w kryminalistyce do ujawniania śladów linii papilarnych w komorach cyjanoakrylowych:
http://www.kryminalistyka.fr.pl/praktyka_cyjanowodor_02.php

Skoro wilgoć powoduje "zmętnienie" kleju - należy ją wyeliminować w miejscu klejenia - np. suszarką do włosów ;o)
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Adas' » czwartek, 8 stycznia 2015, 19:38

W tym wypadku chodzi o te opary ktore nie maja gdzie "isc". Powietrze z kompressora wystarczy. Ja tak kleje przezroczyste elementy ktore musza cos wytrzymac, rzeczy klejone na styk gdzie wikol sie poddaje, albo elementy klejone pod napieciem.
Adas'

Postprzez wuen » czwartek, 8 stycznia 2015, 19:46

Adas' napisał(a):W tym wypadku chodzi o te opary ktore nie maja gdzie "isc".

dlatego zaproponowałem suszarkę do włosów, która dmucha ciepłym i suchym powietrzem - 2 w 1
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Adas' » czwartek, 8 stycznia 2015, 20:09

Wezyk z kompressora sobie ladnie ustawisz jak ci potrzeba, a gdzie z ta suszarka bedziesz żąglował?
Adas'

Postprzez darkinvaider » czwartek, 8 stycznia 2015, 21:38

dzieki za odpowiedzi-musze "z tym przespać" aczkolwiek cyjanoakryl na plastikowej szybce-to raczej bedzie koszmar nocny :twisted:
darkinvaider

Postprzez Adas' » czwartek, 8 stycznia 2015, 21:43

Ale przeca pisze ze sprobuj na czyms najpierw. Nawet jak to cos to bedzie szybka z jakiegos Welly za 3 zeta i kawalka ramki PE. Nie masz naraz przecierz kleic na docelowym elemencie bo itak sie nie uda.
Adas'

Postprzez potez » czwartek, 8 stycznia 2015, 22:54

Najlepiej specjalną komore do klejenia bezmgłowego do tylnych szybek samochodowych z Australii sprowadź :mrgreen:
sorki nie mogłem sie powstrzymać ;o)
Takie delikatne i cieńkie to albo tradycyjnie na lakier bezbarwny albo... na klej do folii metalicznych z microscale:
http://www.jadarhobby.pl/microscale-mi08-micro-metal-foil-adhesive-p-7652.html
Ten drugi moim skromnym zdaniem dużo lepszy 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat