Bugatti T35B (Italeri 1/12)

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Bugatti T35B (Italeri 1/12)

Postprzez PiterATS » poniedziałek, 4 listopada 2024, 13:19

Bugatti już jakiś czas stoi gotowy, więc pora na jakąś galerię. Zdjęcia z naciskiem na słowo "jakieś", bo nie dość że model duży, ciemne tło, to i fotograf ze mnie marny :)

Model przedstawia bolid Bugatti T35B hrabiego Maurycego Potockiego z GP Lwowa 1930, którym zajął 2 miejsce w najwyższej klasie samochodów wyścigowych. Jest więc polski kierowca i polski wyścig :)
Sam model to w miarę nowy zestaw od Italeri w skali 1/12. Pod względem jakości mogę śmiało stwierdzić, że model ten jest absolutnym światowym topem. Przyjemny plastik, świetne spasowanie, niezwykle wysoki poziom detali, bardzo przemyślana konstrukcja modelu i etapy budowy.
Jedyne uproszczenia wynikają wyłącznie z technologii wtryskowej, ale i tak jest ich niewiele: kilka cięgien które i tak wymieniamy na drut, nieco za gruby pasek klinowy, uproszone śruby na nadwoziu. Brakuje też zaworu paliwa, znajdującego się na podłużnicy ramy, obok kierowcy. Tyle.
Podczas budowy natknąłem się tylko na nie do końca pasującą rurę łączącą pompę wody z chłodnicą oraz miejsce łączenia kolektorów z rurami wydechowymi. Musiałem wkleić tam wstawki o grubości 1,5mm. Jestem jednak niemal pewny, że to ja sam gdzieś coś pogmatwałem z montażem silnika do ramy, bo nie spotkałem się żeby inni budujący ten model, mieli jakieś problemy w tym miejscu.
Z pozostałych zmian własnych, to zmycie fabrycznego chromowania i nałożenie chromu od MrHobby, z serii Super Metallic. Farbę nakładałem na czarny, błyszczący podkład, ale nie wypolerowany, ponieważ zależało mi na efekcie bez lustra. Ponadto wymieniłem uchwyty szyby wiatrochronu- zestawowe fototrawione były za duże, względem tego co potrzebowałem (stosowano wiele rodzajów wiatrochronów i wiele konfiguracji ich umieszczenia na nadwoziu).
Brzydki skóro podobny materiał wymieniałem na naturalną skórę o odpowiedniej grubości, pozyskaną ze starego portfela. Zrobiłem z niej pasy zamykające maskę silnika wraz z klamrami i szlufkami, osłonę między wiatrochronem a karoserią oraz osłonę kwadratowego otworu w nadwoziu, na lewarek zmiany biegów.
Sam wyścig o GP Lwowa, rozgrywany w roku 1930, był pierwszym lwowskim wyścigiem i nie podlegał jeszcze pod oficjalną klasyfikację GP, ale miał podobny format. Rozegrano kilka klas, przy czym w najwyższej klasie wyścigowej wystartowało pięciu kierowców. Zawody rozegrano w poniedziałek, natomiast od niedzielnego popołudnia padał ulewny deszcz. W dzień zawodów pogoda robiła się coraz lepsza i warunki były coraz bardziej suche. Dlatego model posiada nieco kurzu świeżego, nieco starego który zdążyć zwilgotnieć i przyschnąć oraz w moim odczuciu podstawowe ślady eksploatacji. Nie chciałem go brudzić w jakiś przesadny sposób. O błocie nie mogło być mowy, wszak wyścig rozegrano w mieście na zamkniętej pętli, posiadającej w pełni brukowane ulice.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 listopada 2024, 19:36 przez PiterATS, łącznie edytowano 1 raz
PiterATS

Reklama

Re: Bugatti T35B (Italeri 1/12)

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 4 listopada 2024, 19:27

Jak zwykle- bajeczka!

Jakiego koloru użyłeś do wnętrza rur wydechowych? czegoś takiego potrzebuję.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez PiterATS » poniedziałek, 4 listopada 2024, 19:40

Dzięki :)
Wnętrza wydechów pomalowałem z pędzla czarną matową AK 3Gen. Na koniec przypudrowałem zwykłym czarnym pigmentem, z tym że nie zabezpieczałem go fikserem, tylko bardzo mocno i energicznie wtarłem w powierzchnię. To wystarczyło, żeby pigment się trzymał.
PiterATS

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 4 listopada 2024, 21:31

Piękny model, super zdjęcia. Gratulacje!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez primabaleron » poniedziałek, 11 listopada 2024, 22:23

Gratuluję modelu i związku z historią. Zainspirowałeś mnie ponownie tym samochodzem :)
primabaleron

Postprzez kwiatektatek » poniedziałek, 11 listopada 2024, 22:53

Ależ cudo. Napatrzeć się nie mogę.
Czym jest ten ścieg u dołu auta? Czy karoseria była wiązana do ramy?
Obrazek Obrazek
kwiatektatek

Animal Planet

Postprzez PiterATS » wtorek, 12 listopada 2024, 10:19

Dzięki Panowie :)
Kwiatektatek- trafiłeś, karoseria była wiązana. Konstrukcja samochodu pozwalała szybko zdemontować wszystkie elementy nadwozia. Do ramy podwozia przykręcano dolne pokrywy znajdujące się od spodu, a następnie nakładano górę. W celu jej zabezpieczenia spinano ją z dolnymi blachami, za pomocą sznurowania linką stalową. Używano do tego specjalnych śrub 5x11 i 5x17:

https://shop.bugatelier.eu/en/produit/b ... long-5x17/

Linkę przewlekano przez te wycięcia w skrzydełkach. Im mocniejsze dokręcenie, tym bardziej skręcona na łebku śruby linka i tym samym mocniejsze jej napięcie.
PiterATS

Postprzez Łukasz_K » wtorek, 12 listopada 2024, 10:35

Piękny, oglądam z zachwytem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez sama_rama » wtorek, 12 listopada 2024, 22:04

Pięknie to wygląda!

Bardzo mi się podoba że dodałeś sobie trudu i dodałeś linki przeciwdziałające okręceniu się śrubek karoserii (nie wiem jak się poprawnie nazywają) bo dużo modelarzy je opusza.

No i sam indyividualny samochód i właściciel ciekawy.
sama_rama

Postprzez PiterATS » środa, 13 listopada 2024, 00:07

Te linki do sznurowania budy to na tyle charakterystyczny element, że trzeba było je zrobić. Tutaj model Italeri ma właśnie największy minus- brak poprawnego odwzorowania tych śrub, z uwagi na ograniczenia technologii wtryskowej. Ja zastosowałem drukowane zamienniki własnego projektu. Niestety, mimo że wymiary ściągałem 1 do 1 z oryginalnej śruby, to optycznie na modelu wydają się one bardzo małe. W modelarstwie trzeba oszukiwać ludzkie oko i gdybym zrobił te śruby maks. 15 do 20% większe, byłoby znaczni lepiej. No ale tak już zostanie :)
PiterATS

Postprzez PiterATS » poniedziałek, 18 listopada 2024, 16:19

Dziękuję za wybór w ankiecie na model tygodnia :)
PiterATS

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli