Ford Focus WRC - tamiya 1:24

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Ford Focus WRC - tamiya 1:24

Postprzez Biesiadnik » wtorek, 9 października 2007, 21:54

Walercik napisał(a):
Biesiadnik napisał(a):wyglądają tak zabawkowo
gdzie tam zabawkowo? śrubki super zrobione, piękne wentylki i jak dla mnie wyglądają na malowane. Taki urok tych felg że wyglądają na zabawkowe ale są piękne.

Nie chodziło mi o wykonanie tylko o felgi.
Obrazek
Biesiadnik

Reklama

Postprzez INsejn » środa, 10 października 2007, 01:53

Zawsze można ubrudzić albo "złoszować" lekko felgi(polecam smoke z Tamiyi), wtedy już nie będą wyglądać tak zabawkowo ;o)
Łukasz
Obrazek
INsejn

Postprzez TomekWnęk » środa, 10 października 2007, 08:50

Felgi odlane z białego tworzywa, malowane biała farbą. Delikatny łosz jest 'w centrum' koła.
Brudzenia się nie podjąłem, to kolejny 'stopień wtajemniczenia'. Mam zamiar podjąć się tego na kolejnym wuerce. Czy teraz wyglądają zabawkowo... :roll: wg mnie nie, ale każdy może mieć swoje zdanie
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez Marcin Starszewski » środa, 10 października 2007, 10:37

Walercik napisał(a):
Biesiadnik napisał(a):wyglądają tak zabawkowo
gdzie tam zabawkowo? śrubki super zrobione, piękne wentylki i jak dla mnie wyglądają na malowane. Taki urok tych felg że wyglądają na zabawkowe ale są piękne.

Zabawkowo to one wyglądają przez pierwsze 30 metrów OS'u, potem już jest normalnie. Tak czy inaczej fajnie zobaczyć sympatycznie wykonanego Wurca :)
Warsztat: Spitfire Mk.Vb 1:32 Hobby Boss ... się robi
Marcin Starszewski

Postprzez Naomi » piątek, 12 października 2007, 18:29

Model naprawdę fachowo wykonany. Co do tzw. błędów merytorycznych, to są ale... urok modelu je przewyższa. A tak naprwadę, to gdybyś zrobił ten model w "malowaniu" DUVAL-a to ich by nie było, gdyż on akurat jeździł starszą wersją Focusa. Felgi - zabawkowe, kierunki w zderzakach... dziwne problemy tu co poniekturzy wyciągają. WRC-aki robi się albo czyste, albo ubłocone. Jak ktoś kiedyś stwierdził, że te "wypolerowane" unaoczniają włożoną w model pracę, wiec robi się takowe jako samochody na starcie...Tylko w osobowych wersjach FOCUSA kierunkowskazy umieszczano w zderzakach. Jeszcze raz powtarzam - model b.fajnie zrobiony...
Naomi

Postprzez TomekWnęk » sobota, 13 października 2007, 11:49

Naomi napisał(a):Model naprawdę fachowo wykonany. Co do tzw. błędów merytorycznych, to są ale... urok modelu je przewyższa. A tak naprwadę, to gdybyś zrobił ten model w "malowaniu" DUVAL-a to ich by nie było, gdyż on akurat jeździł starszą wersją Focusa.

O widzisz tego nie wiedziałem. Jakbym się bardziej przygotował do budowy to bym wiedział ;o)
Naomi napisał(a):Felgi - zabawkowe, kierunki w zderzakach... dziwne problemy tu co poniekturzy wyciągają.

8-)
Naomi napisał(a):WRC-aki robi się albo czyste, albo ubłocone. Jak ktoś kiedyś stwierdził, że te "wypolerowane" unaoczniają włożoną w model pracę, wiec robi się takowe jako samochody na starcie...Tylko w osobowych wersjach FOCUSA kierunkowskazy umieszczano w zderzakach. Jeszcze raz powtarzam - model b.fajnie zrobiony...

Dziękuję za konkretną i pozytywną opinię. Powiem szczerze że Twojego zdania 'obawiałem' się najbardziej, wiedząc że masz sporą wiedzę na temat sportów motorowych.
TomekWnęk

Postprzez Naomi » sobota, 13 października 2007, 12:56

Tomek napisał:
Powiem szczerze że Twojego zdania 'obawiałem' się najbardziej

Tak groźny to chyba nie jestem... :lol:
Naomi

Postprzez TomekWnęk » sobota, 13 października 2007, 13:07

Naomi napisał(a):Tomek napisał:
Powiem szczerze że Twojego zdania 'obawiałem' się najbardziej

Tak groźny to chyba nie jestem... :lol:

Groźny nie, bardzo przydatny raczej, jak wszyscy konkretni na forum, mobilizujesz do 'przykładania się' :)
TomekWnęk

Postprzez ADI » sobota, 13 października 2007, 13:22

Naomi napisał(a):Tylko w osobowych wersjach FOCUSA kierunkowskazy umieszczano w zderzakach.

No i tutaj się kolega myli! Tak się składa, że w rajdach siedzę od połowy lat '90, więc mi takich rzeczy nie wmówisz :)
Dopiero w późniejszych wersjach Focusa WRC, kierunki trafiły do przednich reflektorów (dobry przykład - model Tomka)
ADI

Postprzez TomekWnęk » sobota, 13 października 2007, 13:44

ADI napisał(a):
Naomi napisał(a):Tylko w osobowych wersjach FOCUSA kierunkowskazy umieszczano w zderzakach.

No i tutaj się kolega myli!

Masz rację. Ale skoro "siedzisz tyle w rajdach" mógłbyś potwierdzić to co piszesz jakimś 'materiałem dowodowym'. Chociażby takim
Obrazek
Bo tak to argumenty jak u ministra Ziobry :roll:
TomekWnęk

Postprzez Naomi » sobota, 13 października 2007, 14:03

Ja nikomu nic nie wmawiam.... Kierunkowskazy w zderzakach występowały w pierwszej wersji Forda Fokusa WRC tj od 1999 roku. Później tego zaniechano. Po prostu w WRC w zderzakach montowano zaślepki a potem w ogóle nie było nawet zaślepek, zlikwidowano nawet zagłębienia na "kierunki" (od późnej wersji Focusa WRC'02), którą nawet zaprezentowałem w dziele - w budowie i jest tam podjeta sprawa tych kierunkowskazów... Nie wiem od kiedy dokładnie znikneły ze zderzaków, ale od początku 2002 roku na pewno ich nie było...
A jeśli chodzi o zwykłe osobówki to dopóki kierunkowskazy nie trafiły do przednich lamp - wystepowały w zderzakach. Zresztą to nie istotne.

Monte Carlo 2002... http://www.motorsport.com/photos/wrc/20 ... m-0309.jpg

http://www.motorsport.com/photos/wrc/20 ... m-0310.jpg

Korsyka 2002:
http://www.motorsport.com/photos/wrc/20 ... m-0306.jpg
Naomi

Postprzez ADI » sobota, 13 października 2007, 14:36

TomekWnęk napisał(a): ...mógłbyś potwierdzić to co piszesz jakimś 'materiałem dowodowym'.
Bo tak to argumenty jak u ministra Ziobry :roll:

Trafna uwaga Tomku. Pisałem to na szybko bo musiałem uciekać na obiad :) to się więcej nie powtórzy ;o)
ADI

Postprzez pawel934 » środa, 31 października 2007, 20:59

Bardzo ładnie wykonany modelik. A z lampami to się tamiya nie popisała... A w ogóle istnieją tamiyowskie odlewy z kierunkami w lampach, a Tobie przez pomyłkę takie wrzucili, czy z założenia wszystcy takie dostają?
pawel934

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli