Toyota Celica Turbo 4WD (Tour De Course 92) 1:24 H.T.S.R.

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Toyota Celica Turbo 4WD (Tour De Course 92) 1:24 H.T.S.R.

Postprzez szpaku86 » sobota, 20 lipca 2013, 12:57

Witam

Zanim przejde do prezentacji modelu polecam przeczytanie krotkiego wstepu

"Pierwszy OS"

W 1987 na trasach Rajdu Portugali debiutuje mlody hiszpanski kierowca. Prowadzony przez niego niefabryczny tylno-napedowy Ford Sierra RS Cosworth w barwach Marlboro po pierwszej probie osiaga najlepszy czas. Czy mozna sobie wyobrazic lepszy debiut w Rajdowych Mistrzostach Swiata? W sumie mozna, np. wygrany rajd... Niestety po 7 odcinkach specjalnych awarii ulega turbina i zaloga wycofuje sie z rajdu. Carlos Sainz i Luis Moya bo to oczywiscie o nich mowa wywolali spora burze wokol siebie potwierdzajac swoje umiejetnosci imponujac swietna jazda Fordem 1987 i 88 roku co zaowocowalo podpisaniem kontraktu z rozwijajaca sie Toyota juz w 1989 roku. Na efety tej wspolpracy nie trzeba bylo dlugo czekac bowiem Sainz zdobywa pierwszy tytul Mistrza Swiata juz w 1990 roku.

Obrazek

36. Tour de Corse - Rallye de France 1992

Obrazek

Poczatkiem maja 1992 na Francuskiej wyspe Korsyka znanej rajdowcom z ciasnych, kretych gorskich asfaltowych drog, Sainz przyjezdza jako lider klasyfikacji generalnej sezonu 92. Po zwyciestwie w poprzedniej edycji rajdu Francji jest naturalnie jednym z faworytow do zwyciestwa. Jedankze zly dobor opon na pierwszych odcinkach rajdu i znakomita postawa francuskich rywali szybko i bolesnie zweryfikowaly szanse Hiszpanskiej zalogi na zwyciestwo a nawet na podium...
Finalnie niedoscigniony okazal sie Didier Auriol w Lanci Super Delcie ktory po 618 osowych kilometrach wygral z przewaga 1:26 nad Delecourem w fordzie i 3:15 przed druga fabryczna Lancia prowadzona przez Bugalskiego. We Francji pelna radosc - cale podium zajete przez Francuskie ekipy ! Sainz w nieustannie ulepszanej Toyocie uplasowal sie po za podium na 4 miejscu ze strata 4 min i 33 sekund do lidera i 1:18 do 3 miejsca.
Finalnie Sainz wygral sezon 92 dajac pokaz rownej i szybkiej jazdy co bylo kluczem do sukcesu. Zaloga zwyciezyla w 4 eliminacjach co wystarczylo by zdobyc drugi mistrzoswski tytul, w porownaniu do Auriola ktory zwyciezal w poszczegolnych eliminacjah az 6 razy ale niestety system rotacyji kierowcow i pech uniemozliwily Francuzowi pokonanie Hiszpana...

Obrazek

Model

Na pewno kazdy kto przeczytal nazwe producenta miniatury w temacie zastanawia sie co to takiego H.T.S.R. ? Nie da sie jednoznacznie okreslic firmy na ktorej podstawie model powstal dlatego zdecydowalem sie na napisanie skrutow glownych firm z ktorych to czesci zlozylem jedna calosc... Oto one:

H - Hasegawa ( nadwozie, plyta podlogowa, elementy wnetrza)
T - Tamiya ( zawieszenie, siatki, elementy wnetrza)
S - SHUNKO ( naklejki )
R- Racing43 ( felgi, elementy nadwozia, elementy wnetrza )

O modelu raczej nie ma sensu zebym sie rozpisywal... Wszystko zostalo powiedziane i pokazane w watku warsztatowym.
Cala relacje poczawszy od pierwszej strony znajdziecie pod tym adresem:

http://www.modelowanie.fora.pl/auta-spo ... ,2055.html

W ramach podsumowania powiem tylko ze nie polecam budowy modelu na bazie Hasegawy. Dlaczego? Poogladajcie warsztat, dodajcie siedem miesiecy i to bedzie odpowiedz...

Nie pozostaje mi nic innego jak tylko zaprosic Was do zobaczenia efeku koncowego i oceny mojej pracy:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na koniec dwie fotki na klasycznym bialym tle:

Obrazek
Obrazek

Mam nadzieje ze galeria przypadnie wam do gustu.

Pozdrawiam

Krzysztof
Szpakowski
szpaku86

Reklama

Re: Toyota Celica Turbo 4WD (Tour De Course 92) 1:24 H.T.S.R.

Postprzez Seweryn » sobota, 20 lipca 2013, 13:21

Fantastyczna Celika wielkiego El Matadora. Podoba mi się wszystko od lakieru po koła, jest marlboro i zamknięte światła, smaczki które cieszą oko. Gratuluje pięknego modelu.
Seweryn
Seweryn

Postprzez powerpablo » poniedziałek, 22 lipca 2013, 10:37

Krzysiek ...po prostu uczta dla oczu...piękny klasyk.
Bardzo mi się podoba.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez Kazik » poniedziałek, 22 lipca 2013, 11:49

Bardzo fajny klasyk z czasów kiedy rajdy były bardziej interesujące (przynajmniej dla mnie ;o) ).
Bardzo starannie wykonany model, widać dużą dbałość o szczegóły (szczególnie w warsztacie). Jedyna rzecz która mi się nie podoba to zbyt duży splot karbonu na desce rozdzielczej. W galerii tego nie widać można to zobaczyć w warsztacie.
Generalnie bardzo mi się podoba, relacja z budowy też bardzo ciekawa.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez spiton » poniedziałek, 22 lipca 2013, 17:23

Dzięki rozmowie o papieroskach wlazłem na tą galerie. I murze przyznać, że model jest przepiękny, a zdjęcia wyjątkowo dobre. Jest tu cała masa zdjęć tygodnia !
spiton

Postprzez zmorka » środa, 24 lipca 2013, 10:04

Świetnie się czyta, a jeszcze lepiej ogląda zdjęcia, kawał dobrej pracy, model jest bardzo ładny, no i sentyment do tamtych czasów chyba już pozostanie na zawsze ;o) . Czekam na kolejne w Twoim wykonaniu, może coś z naszego podwórka :?:
zmorka

Postprzez Seweryn » środa, 24 lipca 2013, 10:08

Może teraz Deltę Carlosa z Monte 1993?
Seweryn
Seweryn

Postprzez PawełMT » środa, 24 lipca 2013, 14:15

Jak dla mnie super! Bardzo ładnie ci wyszedł lakier jak i reszta modelu ;o) Gratulacje!
PawełMT

Postprzez szpaku86 » poniedziałek, 29 lipca 2013, 17:26

Serdecznie dziekuje za wszystkie komentarze ! No i oczywiscie za glosy na "foto tygodnia"

Kazik napisal:
Bardzo fajny klasyk z czasów kiedy rajdy były bardziej interesujące (przynajmniej dla mnie ).

Gwarantuje Ci ze nie tylko dla Ciebie rajdy w tamtych czasach byly bardziej interesujace... Lata 80-siate i 90-siate to czasy pieknych samochodow ktore dysponowaly niesamowita moca a przy tym wygladaly jak swoje cywilne odpowiedniki (no moze nie te z grupy b) co z pewnoscia dodawalo uroku tej dyscyplinie sportu. Ponadto wspaniali i utalentowani kierowcy z tamtych lat i ich walka o kazda sekunde... W dzisejszych rajdach, a w zasadzie w calej poprzedniej dekadzie nie mielismy juz okazji ogladac takiej rywalizacji ani takich talentow. Byl Loeb i w sumie to tyle.

Seweryn napisał(a):Może teraz Deltę Carlosa z Monte 1993?

Projekt takego auta chodzi mi po glowie i jest w planach ale nie w najblizszej przyszlosci. Poprzedni model jaki ukonczylem to Super Delta i postanowilem ze na chwile obecna robie przerwe od modelow Hasegawy.

zmorka napisał(a):Świetnie się czyta, a jeszcze lepiej ogląda zdjęcia, kawał dobrej pracy, model jest bardzo ładny, no i sentyment do tamtych czasów chyba już pozostanie na zawsze ;o) . Czekam na kolejne w Twoim wykonaniu, może coś z naszego podwórka :?:

Tu tez musze rozczarowac Kolege bo obecnie nie bede robil nic z polskiego podworka.

Kolejny model nad ktorym wlasnie rozpoczalem prace to co prawda jeszcze nie klasyk ale za to auto ktore narobilo sporego zamieszania w szeregach WRC - Peugeot 206. Zainteresowanych zapraszam do prezentacji moich pierwszych prac nad ta maszyna:

http://www.modelowanie.fora.pl/auta-spo ... ,2144.html

Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
Krzysztof
szpaku86

Postprzez Fred-k2 » poniedziałek, 4 listopada 2013, 15:04

Świetny model, bardzo ładnie wykonany, zdjęcia też ekstra.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Dumo » sobota, 9 listopada 2013, 18:37

Na prawdę ciekawy model, czysto i schludnie.
Dumo

Postprzez Mr. Headshok » sobota, 9 listopada 2013, 21:37

Przegapiłem jakoś tę galerię... Model świetny. Gratuluję.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli