Tomek Rogala napisał(a):Mam uwagę co do spływającej wody. Nie potrafię ocenić, czy jest już zamarznięta, czy jeszcze płynie, ale w obu przypadkach czegoś brakuje na dole, w miejscu, gdzie uderza spadająca kaskada. Albo piany i wzburzonej wody, albo nagromadzenia lodu, bo teraz wygląda trochę tak, jakby nagle ścięła się po całości.
Hmmmm. Woda nie jest ścięta, i nawet nie miałem zamiaru takiej robić. Ale zgodzę się z faktem, że dodatek białej farby bardziej ją spieni,podkreślając nierówną fakturę. Woda ma płynąć i spadać, ale to nie Niagara by robiła rozbryzgi
Dla efektu całkowicie zamarzniętego wodospadu użyłbym pistoletu z klejem na gorąco, aby uzyskać bałwany lodowe, ale wtedy cała scena zmieniła by to, co chciałem pokazać.
Nie lubię konwencjonalnych podstawek pod modele, wszystkie te ramki z obrazków nie podobają mi się, i staram się tego unikać.
Nie wystawiam modeli na zawodach, więc mogę sobie pozwolić na ekstrawagancje, moja paca ma oddać scenę z książki którą czytam lub czytałem, oczywiście obowiązuje mnie grawitacja, ale reszta to sf. i jak śnieg w książce ma być zielony a kora drzew niebieska też taką u mnie zobaczycie