* Projekt VINTAGE 2011

(24.01.2011-09.05.2011)

Re: * Projekt VINTAGE 2011

Postprzez dewertus » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 13:06

Ja mam inny dylemat - mam w zbiorach Ju-88A4/A17 z Italeri. Model całkiem fajny, ale linie ma wypukłe. Problem w tym, że same linie są bardzo delikatne a wzdłuż nich są zrobione bardzo delikatne nitowania. Wygląda to całkiem nieźle i prawdę mówić obawiam się, że jak się wezmę za ich modyfikację (przerycie) to uszkodzę owe nity i cały efekt pójdzie w p...du :-/

Zastanawiam się jak w takiej sytuacji można zrobić coś ala wash czy cóś w ten deseń...

Sorry za OT, ale jak sobie tutaj dyskutujemy o starszawych modelach to tak mnie naszło (w He-111 czy B-25 nitów nie ma, a same linie są dużo bardziej "odstające" więc dylematu specjalnie nie mam...).
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 13:20

Hubert, zostaw tak, jak jest. Jak dobrze wygląda, to po co "ryć"? Ja w Phantomie nie "ryję". ;o)
K.Y.Czart

Postprzez dewertus » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 13:44

Krzysiek,
Własnie do tej opcji się bardziej przychylam, nie wiem tylko jak go przy takich liniach wykonać wash'a.

A będziesz Swojego Phantoma "uplastyczniał"? Jeśli tak to fajnie - będę miał ściągawkę :D
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez JGucwa » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 13:47

K.Y.Czart napisał(a):Hubert, zostaw tak, jak jest. Jak dobrze wygląda, to po co "ryć"? Ja w Phantomie nie "ryję". ;o)

POPIERAM!!! Po co ryć, jak jest nieźle!?

dewertus napisał(a):...nie wiem tylko jak go przy takich liniach wykonać wash'a. ... :D

A może po lniach wypukłych pojechać suchym pędzlem :idea: :?:
Pozdrawiam serdecznie - Jarosław Gucwa.
JGucwa

Postprzez Pawel Burchard » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 13:56

dewertus napisał(a):Krzysiek,
Własnie do tej opcji się bardziej przychylam, nie wiem tylko jak go przy takich liniach wykonać wash'a.

http://www.network54.com/Forum/47751/me ... +2011......
Pawel Burchard

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 15:04

dewertus napisał(a):A będziesz Swojego Phantoma "uplastyczniał"? Jeśli tak to fajnie - będę miał ściągawkę :D

Będę "uplasyczniał". Z tym, że jak widziałeś, plastik w Phantomie jest bardzo ciemny. Więc mnie będzie nieco łatwiej zrobić "negatywowy" wash. ;o) Ale "brudzenie" podobnie jak zawsze. Paweł podlinkował niezły przykład, że się da. :)
K.Y.Czart

Postprzez dewertus » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 15:32

Pawel Burchard napisał(a):http://www.network54.com/Forum/47751/me ... +2011......

Piękny przykład - no to mam wzór :D , a to powoduje, że Revellowski Ił-4 przeskakuje o kilka pozycji na liście modeli oczekujących na wykonanie (tak samo Ju-88 i B-25...).

No to muszę sobie wydłubać jakiś kadłub albo skrzydło starego trupa (chyba mam zdekopetowaną P-61 z Novo) i potrenować...
Ostatnio edytowano poniedziałek, 24 stycznia 2011, 15:46 przez dewertus, łącznie edytowano 1 raz
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez JGucwa » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 15:42

Jeżeli zrobicie coś w tym stylu, jak przytoczony przykład, to może się okazać, że moda na wypukłe linie podziału blach znów powróci :mrgreen: :lol: . Trzeba przyznać, że wygląda to ciekawie :-> .
JGucwa

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 15:52

JGucwa napisał(a):Jeżeli zrobicie coś w tym stylu, jak przytoczony przykład, to może się okazać, że moda na wypukłe linie podziału blach znów powróci :mrgreen: :lol: . Trzeba przyznać, że wygląda to ciekawie :-> .

Wypukłe linie w połączeniu z płynną szpachlówką mogą dać ciekawy efekt blachy kładzionej na zakładkę. Od dawna chcę spróbować tego pomysłu w praktyce.
Grzegorz2107

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 17:09

Łoo Matko Bosa! :mrgreen:
Przeczytałem całość, obejrzałem wszystkie wątki warsztatowe i jestem wzruszony - szkoda, że termin projektu taki krótki, bo mam m.in. kilka Airfixów z czasów "przedhistorycznych" - np. He-111 H-20, Do-217 E2, Britten-Norman Islander, TBF Avenger, ale też Ił-2M3, Czaplę, Letova na pływakach, PO-2, Caudrona 714 Cyclone i kilka innych...
Jakże chętnie bym się za nie zabrał w obecnej chwili, ale już wiem, że nie zdążę przed 9 maja (jest bowiem jeszcze ten nieszczęsny P-40E do zrobienia, a na razie mam przestój "techniczny"). Będę wiernie kibicował, a jak znajdę może jeszcze gdzieś jakiegoś "maleńtasa" (chyba mam jakieś RWD) na krótki projekt, to z radością dołączę.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez JGucwa » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 17:28

Aleksandrze, to jest projekt Vintage 2011. Jeżeli będzie miał "wzięcie", to kto wie? - może w przyszłym roku będzie kontynuacja :mrgreen: :lol: .
Zapraszam Cię jednak serdecznie już teraz! - Może się uda :idea: :?:
JGucwa

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 21:40

Aleksander napisał(a):Łoo Matko Bosa! :mrgreen:
Przeczytałem całość, obejrzałem wszystkie wątki warsztatowe i jestem wzruszony - szkoda, że termin projektu taki krótki, bo mam m.in. kilka Airfixów z czasów "przedhistorycznych" - np. He-111 H-20, Do-217 E2, Britten-Norman Islander, TBF Avenger, ale też Ił-2M3, Czaplę, Letova na pływakach, PO-2, Caudrona 714 Cyclone i kilka innych...
Jakże chętnie bym się za nie zabrał w obecnej chwili, ale już wiem, że nie zdążę przed 9 maja (jest bowiem jeszcze ten nieszczęsny P-40E do zrobienia, a na razie mam przestój "techniczny"). Będę wiernie kibicował, a jak znajdę może jeszcze gdzieś jakiegoś "maleńtasa" (chyba mam jakieś RWD) na krótki projekt, to z radością dołączę.

Może namówimy Jarka na przełożenie oddanie galerii do użytku na 22 Lipca? Ci co wyrabiają 700% normy, mogą nawet na urodziny Lenina, ale dla mnie termin majowy też jest morderczy.
A tak w ogóle, to marzy mi się permanentny projekt VINTAGE. :mrgreen:
Grzegorz2107

Postprzez dewertus » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 21:45

Zdecydowanie tak - święto E.Wedla jest dużo lepszym terminem!
Pzdr. Hubert
dewertus

Re: Projekt VINTAGE 2011

Postprzez Andrzej_R. » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 22:14

Milos Varak napisał(a):
Ciach! Zdjęcie wklejone niezgodnie z regulaminem.
Xenomorph

10. Zaleca się umieszczanie zdjęć na forum w postaci plików graficznych o max szerokości 800. px lub miniaturek prowadzących do plików graficznych.
Pliki o większej szerokości, będą automatycznie zmniejszane do szerokości 800 px.
Zabrania się umieszczania hiperlinków prowadzących do stron html z obrazkiem oraz adresów obrazków bez znaczników .
Zdjęcia zamieszczone niezgodnie z regulaminem będą usuwane przez administrację forum bez ostrzeżenia.

Przecie miał 800px szerokości....... Chyba że skanów nie można wstawiać?? :roll: Regulamin nic o tym nie mówi......

No i nie załapałem się... Milicja była szybsza... :? (jeśli było 800pix i można skany to w takim razie dlaczego?)
Milos - mogę prosić jeszcze raz, albo od razu na maila jak tu nie można?

Widzę że tu się zasady ORT/FREE trochę zmieniają, to jak z moim Morane będzie? W sumie to żadnych fabrycznych dodatków nie będzie tylko własne dłubactwo (mi tam FREE nie przeszkadza, tylko żeby jakiś porządek był :)).
Andrzej_R.
Warsztat (1/72): 2xJak 11 (30%), Avia S-199 (15%), Jeep (80%)albo jakiś inny staroć ;)
Ostatni skończony (1/72): Spitfire Mk.IXc, P-40M
Andrzej_R.

Re: Projekt VINTAGE 2011

Postprzez Milos Varak » wtorek, 25 stycznia 2011, 00:04

Andrzej_R. napisał(a):No i nie załapałem się... Milicja była szybsza... :? (jeśli było 800pix i można skany to w takim razie dlaczego?)Milos - mogę prosić jeszcze raz, albo od razu na maila jak tu nie można?

Andrzej, poszło na priv.
Milos Varak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Vintage, czyli wspomnień czar