Gladiator 90mm

Właśnie skończyłeś figurkę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Gladiator 90mm

Postprzez radek1697 » czwartek, 19 stycznia 2012, 14:23

Witam mam do zaprezentowania swoją drugą figurkę. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
radek1697

Reklama

Re: Gladiator 90mm

Postprzez Piotr Kalinowski » czwartek, 19 stycznia 2012, 18:42

Figurce zdecydowanie brakuje kontrastu. Wyglada na to, ze malowales "olejami". Powinines pokusic sie o subtelne przejscia miedzy kolorami poprzez rozcieranie krawedzi kolorow. Szczegolnie jest to widoczne na twarzy, wydaje sie ze nakladales je zbyt malo ostroznie. Nie wiem jak wiele masz doswiadczenie w malowaniu figurek, ale ciemny kolor skory jest zdecydowanie duzo trudniejszy niz jasny ze wzgledu na odpowiednie dobranie tonow.
Dodatkowo pod prawym ramieniem jest jakis defekt lub figurka jest niedoczyszczona. Prawe oko chyba wymaga poprawki.
Mimo wszystko zachecam jednak do kontynuowania przygody z figurkami.
Piotr Kalinowski

Postprzez marasenha » piątek, 20 stycznia 2012, 10:23

Kolega nade mną ma rację, figurka jest zbyt jednolita.
Złotym częściom zbroi przydałby się jakiś mocny wash plus rozjaśnienie krawędzi. To da się jeszcze poprawić.
Twarz wygląda na brudną, nie wyszły Ci za bardzo przejścia pomiędzy kolorami. Jeśli malujesz olejami to najlepiej nałożyć kropeczki ciemniejszego odcienia farby w zagłębieniach i jaśniejszego na wypukłościach na mokry jeszcze kolor bazowy, odczekać kilkanaście minut (od 15 do 30 w zależności od jakości farby) i potem delikatnie rozcierać kolistymi ruchami. Można wtedy uzyskać ładne i naturalne przejścia pomiędzy kolorami - wydaje mi się, że na plecach udało Ci się najlepiej uzyskać taki efekt.
Ja sam się tego ciągle uczę, raz wyjdzie lepiej, raz gorzej :), u Ciebie jak na drugą figurką i tak jest już w miarę nieźle. Pozdrawiam :)
Moją bronią jest umysł. Brat ma swój miecz, król Robert ma młot, a ja mam umysł... umysł zaś potrzebuje książek, podobnie jak miecz potrzebuje kamienia do ostrzenia, jeśli, oczywiście ma zachować ostrość. - Tyrion uderzył dłonią w skórzaną okładkę książki. - Dlatego właśnie czytam tak dużo, Jonie Snow.

"Gra o tron" George R.R. Martin
marasenha

Postprzez radek1697 » piątek, 20 stycznia 2012, 15:22

Dziękuje za opinie. Do tej figurki używałem farb akrylowych vallejo i pactra.
radek1697

Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek