Rycerz z sokołem-Frederick the 2nd of Swabia, 1194-1250 90mm

Właśnie skończyłeś figurkę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Rycerz z sokołem-Frederick the 2nd of Swabia, 1194-1250 90mm

Postprzez dziabik » wtorek, 19 czerwca 2012, 15:01

Witam,przedstawiam ukończoną niedawno figurkę-jest to Fryderyk II Hohenstauf,cesarz rzymsko-niemiecki, król Sycylii, Włoch, Burgundii i Jerozolimy.Fryderyk został koronowany 9 grudnia 1212 roku w Moguncji na króla Niemiec, a 22 listopada 1220 na cesarza Świętego Cesarstwa Rzymskiego Narodu Niemieckiego.
W przeciwieństwie do swych poprzedników Fryderyk większość czasu spędzał poza terenem Niemiec, głównie w Królestwie Sycylii i we Włoszech.
Dlaczego autor figurki przedstawia go właśnie z sokołem?Otóż-jak można wyczytać z Wikipedii-"Szczególną pasją Fryderyka było sokolnictwo. Około 30 lat tworzył De arte venandi cum avibus - traktat o sokolnictwie, początkowo na podstawie tłumaczenia dzieła arabskiego autora Moamyna. Jest to także monumentalne dzieło ornitologiczne, zawierające opis i ilustracje ponad 900 gatunków ptaków."
W 1228 roku wyruszył na krucjatę,rok później został królem Jerozolimy.W sumie bardzo ciekawa postać,warto zapoznaćsię bliżej z jego biografią.
A oto figurka,komentarze mile widziane:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Grzegorz.
dziabik

Reklama

Re: Rycerz z sokołem-Frederick the 2nd of Swabia, 1194-1250 90mm

Postprzez Jedrek » środa, 20 czerwca 2012, 07:30

Mi się podoba, Fajnie pomalowany sokół 8-)
Jedrek

Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek