21 cm Mörser 18 Haubica / Trumpeter/ 1:35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: 21 cm Mörser 18 Haubica / Trumpeter/ 1:35

Postprzez ewpiga » sobota, 11 grudnia 2010, 00:06

Mózg musi ciągle być w stanie bycia prawdomównym, moje oko mówi mojemu mózgowi, że stalowe schody powinny być wymalowane w rdzawo-brązowe kolory. Gleba w odcieniach szarości, otoczenie krajobrazu w jaskrawszych barwach, nie zaś w kolorach niebiesko -zielonych.
Przedstawienie takich barwnych modyfikacji nie posiadają żadnych poszlak prawdomówności - to pewne. Takie odwrócone mało przemyślane malowanie zaczyna mnie prowadzić do dezorientacji i zakłamania natury przedmiotów. Co prawda mam wyobrażenie koloru jaki chce uzyskać na makiecie, jednak mózg stale "mówi" zupełnie co innego…zaczynam mieć trudności by stwierdzić, co jest prawdą, a co nie.
Dlatego przemalowałem całość na szaro i zacznę jeszcze raz…przemyślałem dokładnie i zrobię to w tych samych tonacjach..... niebiesko-zielonych. :P
Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Reklama

Postprzez ewpiga » środa, 15 grudnia 2010, 10:46

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez ewpiga » wtorek, 21 grudnia 2010, 13:10

Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez lejgo_inc » wtorek, 21 grudnia 2010, 15:38

Hm, nie myślałeś o zmianie tytułu wątku? Parafrazując - trochę mało haubicy w haubicy :)
Ma klimat.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez witek613 » wtorek, 21 grudnia 2010, 16:27

Bardzo ciekawa scenka ,moje gratulacje :) Ale czy nie warto by zastosować większy kontrast w kolorystyce ? BT-7 jest zielony ,a wtopił się w tło jakby miał kamuflaż adaptacyjny.. Przez to całość strasznie się ze sobą zlewa.. Ale to tylko moje odczucia :)
witek613

Postprzez mnowogro » wtorek, 21 grudnia 2010, 16:52

witek613 napisał(a):Bardzo ciekawa scenka ,moje gratulacje :) Ale czy nie warto by zastosować większy kontrast w kolorystyce ? BT-7 jest zielony ,a wtopił się w tło jakby miał kamuflaż adaptacyjny.. Przez to całość strasznie się ze sobą zlewa.. Ale to tylko moje odczucia :)

Ale w skali szarości lokuje się w podobnej intensywności szarego :)
mnowogro

Postprzez rollingstones » wtorek, 21 grudnia 2010, 17:18

Bardzo mi się podoba
płotka
rollingstones

Postprzez siara1939 » wtorek, 21 grudnia 2010, 19:58

Piotrek- omsknal Ci sie aerograf i zielonym zamiast po czolgu, to po scianie pomazales. :D
Szczerze, to fajna scenka, nawet bardzo fajna, tylko faktycznie kolorowe- bardziej zdjecia by sie przydaly, chociaz zeby zobaczyc jak by to wygladalo.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez fragles » wtorek, 21 grudnia 2010, 20:23

Na ostatnim zdjęciu jest bardzo fajny efekt oświetlenia grupy szturmowej przez lampę słupową nad nimi. Wiem, wiem - ta lampa, po takich zniszczeniach okolicy, już nie ma prawa się świecić - ale efekt i tak świetny. To jest to, czego mi brakuje w zdecydowanej większości (jeśli nie we wszystkich) dioram, tj. światło odpowiednie do miejsca akcji, a nie obce dla niej bezcieniowe światło studia fotograficznego.
Piotr, wiesz o co mi chodzi? Ja na pewno tego nie zrobię, bo za cienki jestem, ale Ty... [Niezła podpucha, co?] Może jeszcze nie w tej dioramce.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez ROMAN » środa, 22 grudnia 2010, 10:43

Piotrze, jakiś czas temu zuważyłem, że zacytowałeś moje zdjęcie (za co dziękuje) co by kolorystycznie w tę modłę coś z kolorowić. To deczko kłopotliwe zobrazowanie filtra z kolorystyką zupełnie innej scenerii. Tam była zieleń, jesień, śpiący klimat może i sielanka bo posiłek, u Ciebie jest dynamika akcji, cegła i destrukcja, ruch walki. Troszke inne klimaty co rzutuje na kolorystykę.
Wyszło bardzo dobrze bo nie jest jak u mnie, znaczy, że widać dużo bardziej jakby pył zniszczenia w Twojej dioramie i tak ja to widzę. Fakt, brakuje kontrpunktu kolorystycznego, nawet wystarczyłby zwykły plakat lub napis na ściane przed wejściem typu miny albo coś z propagandy.
Całość jak zwykle w Twoim wykonaniu super i od strony kompozycji, choreografii jak i kolorystyki, nic dodać nic ująć.

pozdrawiam serdecznie i gratuluje wspaniałej dioramy
ROMAN

Postprzez Akahoshi » niedziela, 2 stycznia 2011, 15:35

Się podoba.
Lubię takie miejsko-industrialne klimaty.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez ewpiga » sobota, 8 stycznia 2011, 21:05

ROMAN napisał(a):...Tam była zieleń, jesień, śpiący klimat może i sielanka bo posiłek, u Ciebie jest dynamika akcji, cegła i destrukcja, ruch walki. Troszke inne klimaty co rzutuje na kolorystykę.

Przebarwiam, przebarwiam i zaczynam się w tych kolorach już gubić. Twoje spostrzeżenia sprawdzają się po każdorazowym przemalowaniu przeze mnie całości makiety. Przyznaję racje Romanie ! „Fatalna” kompozycja nijak nie pasuje do symulowania ogólnego oświetlenia niebiesko-zielonego, aby takim światłem oddać nastrój tam panujący. Pozornie drobiazgi, w istocie – bardzo ważne sprawy, które silnie rzutują na precyzję oglądanego obrazu. Ciągłym poprawianie nic nie osiągam, nie sposób poradzić sobie z modulacją koloru oraz przemnożeniem przez siebie odpowiednich składowych barw światła, zaś pomocne w tradycyjnym kolorowaniu koło barw zupełnie nie odgrywa tu swej roli. Krótko, potrzeba by zaaranżować nową, odpowiednią sytuację na makiecie i dopiero wówczas wprowadzić jednolity kolor jako formę dopełnienia całości.
Kolega fragles podpuszcza i podając pomysł zarazem, z którego zamierzam skorzystać /niebawem coś zaprezentuję/

Przemalowałem i tak zostawiam./może, jeszcze ocieplę/

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez rollingstones » sobota, 8 stycznia 2011, 21:08

Wspaniały jest ten widok rozwianych płaszczy w tej scenerii - ta odsłona kolorystycznie jest super.
płotka
rollingstones

Poprzednia strona

Powrót do Dioramy - warsztat