Semper Fidelis - Vietnam Era

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Semper Fidelis - Vietnam Era

Postprzez rollingstones » środa, 16 lutego 2011, 20:29

Romciu woda jest w trakcie produkcji dalej mam plan jak zrobić aby błyszczała sięja psu ...
Ale to dopiero za kilka dni.
płotka
rollingstones

Reklama

Postprzez adamem » środa, 16 lutego 2011, 21:11

Ale się maluczki poczułem.... ;o)
być pancerniakiem to zaszczyt,
...nie być - to szczęście...
adamem

Postprzez Adam Obrębski » czwartek, 17 lutego 2011, 14:09

Nie Ty jeden, sam pracuję trochę obecnie nad wodą i za cholere efektów dobrych uzyskać nie mogę ;/
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez lejgo_inc » czwartek, 17 lutego 2011, 15:41

Sebuś myślę że mogłoby być fajnie gdyby woda zagrała z podstawką, tj wylewając się z winietki zostawiła mokrą plamę na tkaninie manierki.

A jeżeli chodzi o dalsze poszukiwania tematów - w wietnamskich klimatach móżna spróbować zejść do kanałów/tuneli i pokazać drugą stronę barykady. Poza tym jest sobie Korea, wyspy Pacyfiku...
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez adamem » czwartek, 17 lutego 2011, 19:06

lejgo_inc napisał(a):A jeżeli chodzi o dalsze poszukiwania tematów - w wietnamskich klimatach móżna spróbować zejść do kanałów/tuneli i pokazać drugą stronę barykady. Poza tym jest sobie Korea, wyspy Pacyfiku...

Popieram.
Proponuję wykonanie "przekroju" komory podziemnego bunkra z Wietnamcami w czasie odpoczynku... Chętni?
adamem

Postprzez rollingstones » piątek, 18 lutego 2011, 18:30

Możemy zrobić - tylko wiesz jak jest - skończy się tak że zostanę na końcu sam.
Lejgo - twój plan jest dobry - zrealizuję go po Bytomiu - nie zdąży mi wyschnąć woda do tego czas.
Teren w 95 % gotowy - zmieniła się już woda ale jeszcze wymaga dopieszczenia - choć i na zdjęciach wydaje mi się że widać że jest mokro.
Muszę pobawić się jeszcze trochę matem i satyną na roślinach. Na podłoże trafił też pigment miga kładziony na lakier połysk.
Chętnie poznam uwagi i sugestie co zmienić dodać ująć itp. Chciałbym domalować dwie pozostałe figury ustawić je dołożyć być może jeszcze roślinności i w niedzielę zakończyć temat.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

seba
płotka
rollingstones

Postprzez Nugget » piątek, 18 lutego 2011, 19:00

nie znam się ale jak dla mnie to woda wygląda już bardzo dobrze , a co do roślinności to jak uważasz mi się już teraz bardzo podoba
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Postprzez uki761 » piątek, 18 lutego 2011, 19:17

Oglądam to cały czas i myślę że jest doskonale.
Co można by dodać ( ale nie trzeba bo i tak jest dobrze) To niskiej roślinności u podstawy palmy i ewentualnie małych kamieni lub trawy w dolnym biegu strumienia - ale to pierdoły bo kompozycja jest bez zarzutu.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Anioł » piątek, 18 lutego 2011, 19:18

Dżungla wygląda świetnie.
O palmach już nie marudzę, bo faktycznie, z roslinnoscią tropikalną to można poszaleć.
Pozdrawiam
Tomek A.
Anioł

Postprzez adamem » piątek, 18 lutego 2011, 22:59

Więcej można by coś powiedzieć po ustawieniu pozostałych figurek...
adamem

Postprzez rollingstones » sobota, 19 lutego 2011, 09:58

Przymierzę Łukasz ten pomysł z trawami, koło strumienia. Martwię się tylko p to że to zaburzać bedzie kompozycję z czołgającym się żołnierzem. Trawy na tym etapie nie położę bo mogę ją ułożyć tylko jak jest mokra a boje się że uwalę Marinsa. Dziś powinienem skonczyć bo wczoraj udało mi się wkleić już Murzyna.
płotka
rollingstones

Postprzez ROMAN » sobota, 19 lutego 2011, 10:56

Seba, w zasadzie widzę tu koniec tego tematu. Ja akurat jestem miłośnikiem tematu filmów wojennych aczkolwiek rozumiem że nie jest to argument, bo filmy wojenne zawsze kręcone są nie w jednoznacznej scenerii, ale ludzie którzy to robią przywiązyją do klimatu szczególną wagę. Ta scena od początku kojarzyła mi się z przedostatnią sceną z filmu Pluton (tam gdzie Barnes dostaje kulkę ) bo całość tematu jak i atmosfera akcji na to wskazywała. I wyszło Ci to znakomicie. Jest woda, jest wysoki "las" jest też niska zieleń i zgnilizna oraz wilgoć. Są też bardzo sugestywnie pomalowani odtwórcy głównych ról. W zasadzie nic więcej nie rób bo tylko przedobrzysz. Jedynie co to woda. Deczko za matowa. Jak już to coś błyskotliwego na nią jak błyszczący gęsty lakier błyszczący bez dodatków. Fotka i tak przekłamie ale ja będę widział wilgoć a w rzeczywistości w Bytomiu inni też. Z tego co widzę bo obserwator zawsze widzi więcej niż robiący to podłoże strumyka powinno być dużo ciemniejsze pod wodą bo to przesiąknięta ziemia wodą ale będziesz to wiedział na przyszłość. Teraz jest super. Krwi nie poprawiaj. Jest super w tej akcji. Ma odpowiednią tonację do czasu uszkodzenia ciała w świetle toczącej się historii z tej dioramy.

ps. Co do wylania wody na podstawę. Myślę że nie. Dlaczego? Bo ta forma modelarstwa nigdy nie będzie sztuką. Gdybyś wylał wodę paza formę musiałbyś się postarać o coś innego a mianowicie skojarzenie Twojego przekazu z rzeźbą a tego się nie da. Przywołuje tu dioramę pewnej Pani Kasi. Tam było to sztuką bo forma zwarła się przekazem z rzeźbą i to grało, tu jest forma przekazu filmowego, pewnej narracji akcji. Twoja praca to 100% MODELARSTWO i to lubię bo jest jednoznaczne bez filozofii.

pozdrawiam
ROMAN

Postprzez rollingstones » sobota, 19 lutego 2011, 17:16

Dziękuję za pomoc i zapraszam do galerii
płotka
rollingstones

Poprzednia strona

Powrót do Dioramy - warsztat