Ja robię to tak :
1. Najpierw oceniam jakiej wielkości jest budynek w orginale.
2. Dokonuję prostego przeliczenia i dzięki temu wiem jakiej wielkości powinny być poszczególne elementy w skali.
3. Wykonuję na kartonie coś w rodzaju rysunku technicznego poszczegółnych ścian budynku tak aby móc z tego wykonać kartonową makietę.
4.Sprawdzam jak to wygląda po złożeniu. Jeśli wszystko tzn. proporcje, rozmieszczenie otworów drzwiowych i okiennych, ułożenie dachu jest ok. to ten rysunek przenoszę dokładnie na materiał z którego chcę wykonać poszczególne elementy modelu.
5.Wycinam poszczególne elementy i sprawdzam spasowanie. Przymierzania i pasowania nigdy za wiele bo dzięki temu szybko zobaczysz jeśli coś idzie nie tak. Unikniesz nerówów i straty materiałów a co za tym idzie ograniczysz koszty co nie jest bez znaczenia.
6.Kiedy mam bryłę to robię czas na szczegóły.
Pewnie są i inne sposoby, niektóre zapewne lepsza niż mój ale ja robię tak jak napisalem.
Ja bym to zrobienia tej remizy o którą pytasz zaopatrzył się w:
1. k
Kawałek płyty karton-gips (to bardzo wdzięczny materiał, po usunięciu kartonu możesz go dowolnie rzeźbić, ciąć, zmieniać grubość.
2. Balsa o grubości 1mm na drzwi i tą "dzwonnice"
3. Listewki o przekroju kwadratowym lub prostokątnym o wymiarach 2X3, 3x3, 3x4, 4x4 -rozmiary podaję orientacyjnie. Dobierasz w zależności od wielkości modelu. Mogą być oczywiście też większe jak i mniejsze.
4. Do zrobienie dachówek może posłużyć w zasadzie każdy materiał, który przy odpowiedniej dla skali grubości da się ciąć kształtować np.ołowiana blaszka ze sklepu dla wędkarzy lub kupiona na Allegro.
5. Do zrobienia zamków, zawiasów i tego typu "dupereli" potrzebna bedzie cieńka blaszka np. z puszki po napoju (trzeba ją wygrzać nad świeczką aby była elastyczna ) lub z aluminiowej foremki do ciasta albo inna podobna.
6. Przydają się również różnej grubości druciki również do nabycia na Allegro lub np. w Empiku - z tym nie powinieneś mieć problemu.
7. Raczej przyda się polistyren - zestaw płytak różnych grubości do nabycia na Allegro - ogólnie bardzo przydatne w modelarstwie.
8. Narzędzia : nóż, nożyczki, linijka, pilniki-iglaki, mikrowiertła, papier ścierny - gradacje od 400-1000 (kupisz w arkuszach w marketach budowlanych), klej cjanoakrylowy (coś jak kropelka), wikol
To chyba na początek wystarczy.
tutaj możesz zobaczyć ajk zrobiłem chatę z listewek i balsy. Wcześniej wykonałem taki sam domek z tektury (oczywiscie bez stelaża sam papier, który jednak pozwolił mi zobaczyć co i jak będzie wygladać).
Jeśli prześledzisz uważnie dział dioram na pewno znajdziesz dużo rad i pomysłów w pracach innych kolegów. A zapewniam Cię, że jest na co popatrzeć i od kogo się uczyć.