Dawno temu w Ameryce - Empire Bay 1941r. 1:24 AKTUALIZACJA

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Dawno temu w Ameryce - Empire Bay 1941r. 1:24 AKTUALIZACJA

Postprzez MasterJanek » środa, 28 marca 2012, 19:44

Witam wszystkich forumowiczów w moim temacie, dotyczącym makiety amerykańskiego miasta. Inspiracją do stworzenia tej makiety było obejrzenie przeze mnie kilku filmów (w większości gangsterskich), umiejscowionych w latach 30,40 i 50 ubiegłego wieku. Pewnego grudniowego dnia jakoś tak mnie naszło na budowę makiety i się zaczęło. Buduję tą makietę od bodajże 27 grudnia i wiem, że to już zaawansowana faza prac, ale makieta nie jest jeszcze w 100% dopracowana, a dopiero teraz trafiłem na forum PWM.
Podstawą makiety jest kawał styropianu, to samo tyczy się budynków. Te budynki to warsztat samochodowy i restauracja. Makieta wciąż czeka na drobne poprawki i kilka dodatków aby nabrała jeszcze większego klimatu. Zapraszam więc do obejrzenia wyników mojej pracy i skomentowania makiety. :)

Widok ogólny:

Obrazek

Widok z lotu ptaka:

Obrazek

Widok z okna restauracji:

Obrazek

Inne ujęcia:

Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz zapraszam do komentowania. :)
Ostatnio edytowano piątek, 30 marca 2012, 13:55 przez MasterJanek, łącznie edytowano 3 razy
MasterJanek

Reklama

Re: Dawno temu w Ameryce - Empire Bay 1941r. 1:24

Postprzez MasterJanek » środa, 28 marca 2012, 20:00

Fotki są jako linki, gdyż nie udało mi się stawić ich od razu do tematu. :-/ Mam nadzieję, że nie jest to poważny problem, postaram się to zmienić. :)
MasterJanek

Postprzez piotr dmitruk » środa, 28 marca 2012, 21:04

Według regulaminu także linki po winny prowadzić do zdjęć, nie strony hostującej.
Da się.

Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez MasterJanek » czwartek, 29 marca 2012, 14:48

Dzięki za pomoc. :) Udało mi się to naprawić i zdjęcia już są. Proszę o komentowanie. :)
MasterJanek

Postprzez Radek Pituch » czwartek, 29 marca 2012, 14:55

Na przyszłość - popracuj nad doborem proporcji różnych elementów, szczególnie chodzi mi o bruk, płyty chodnikowe, blachę falistą na dachu itd.
Radek Pituch

Postprzez MasterJanek » czwartek, 29 marca 2012, 14:57

A co ewentualnie można zmienić? Wszystkie porady chętnie uwzględnię w dalszym etapie prac.
MasterJanek

Postprzez zinnat1914 » piątek, 30 marca 2012, 07:49

Ja sam bym lepszej nie zrobił. Pytanie budynki robiłeś z pyty kartonowej? Co robisz by równo wyciąć otwory w płycie? Co to za roślina imitująca drzewo?
zinnat1914

Postprzez MasterJanek » piątek, 30 marca 2012, 12:17

Budynki zostały wykonane z twardego styropianu (kulkowy się nie nadaje) , a co do równego wycięcia otworów na szyby, to po prostu na styropianie naszkicowałem od linijki krawędzie dziur, które były mi potrzebne. Dziury wycinałem kuchennym nożem aby ułatwić sobie pracę. A roślina, o którą ci chodzi(ta o kolorze lekko uschniętym) to jakieś zielsko dodawane do bukietów w kwiaciarni. :) Mam nadzieję, że pomogłem.

Aktualizacja tematu:

Dodałem dużo śmieci, zwashowałem skarpę, chodniki i dachy, dodałem troszkę zielska, pracuję także nad koszem na śmieci. :)
Są także lepsze zdjęcia, w lepszym oświetleniu i na jednolitym białym tle. :)
Zapraszam do obejrzenia zdjęć. ;o)

Widok ogólny:

Obrazek

Widok na restaurację:

Obrazek

Przód makiety:

Obrazek

To samo zdjęcie, ale czarno-białe:

Obrazek

Inne ujęcie:

Obrazek

Fotka z kolekcją moich samochodów z lat 30 oraz Jeepem Willysem

Obrazek

Jeszcze raz zapraszam do komentowania. :)

P.S.: Mam nadzieję, że zauważycie poprawę. :)
MasterJanek

Re: Dawno temu w Ameryce - Empire Bay 1941r. 1:24 AKTUALIZACJA

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 1 kwietnia 2012, 00:11

Coś jest nie tak ze skalą, samochody są jakby zbyt duże. Ich wysokość sięga górnej krawędzi drzwi, a więc około 2 metrów. A przez bramę garażową w ogóle nie wjadą.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez MasterJanek » niedziela, 1 kwietnia 2012, 11:10

Przez bramę owszem wjadą bo sprawdzałem, zresztą jest otwierana. Co do drzwi to racja, są lekko za małe ale i samochody w latach 30 były ogromne i wysokie, więc nie jest to straszny błąd. :)
MasterJanek

Postprzez Adas' » niedziela, 1 kwietnia 2012, 17:59

Ogromne. Tak. Olbrzymie, nie. Przeskalowal bym jescze raz, i wzial do skalowania chocby drzwi w domu. Amerykanie budowali kiedys wielgachne auta, ale drzwi byly, i nadal sa normalnych rozmiarow.

1941 rok a nad garazem wisi reklama Cadillaca z 1959? Powrot do przyszlosci?

Zalatuje mi strasznie Francja ta twoja Ameryka, plus za samo sprobowanie, mi sie ta sztuka tez nigdy nie udala, Ameryka ma bardzo specyficzny kilmat, i chyba trzeba sie tam urodzic zeby "wyssac" dosc syropu do budowy takich dioram/makiet.

Proponuje przejrzec galerie Chucka Doan, bezwzglednego mistrza cywilnych dioram we wszelakich skalach ukazujacych objekty z tamtych czasow. Nie pozalujesz:

http://public.fotki.com/ChuckDoan/model_projects/
Adas'

Postprzez MasterJanek » niedziela, 1 kwietnia 2012, 20:03

Kurczę, koleś jest świetny, super te dioramy. Dzięki za link. :) Postaram się przeskalować drzwi do restauracji, ulepszę też jej fasadę aby nadać jej amerykańskiego stylu. :) Co do plakatu cadillaca z 1959, to po prostu chciałem mieć klimatyczny plakat, a ten idealnie się nadał.

Jeżeli ktoś z was, forumowicze ma jakiś pomysł co można dodać, aby uzyskać klimat ameryki, to chętnie z porad skorzystam. :)
MasterJanek

Re: Dawno temu w Ameryce - Empire Bay 1941r. 1:24 NOWE FOTKI !!

Postprzez MasterJanek » poniedziałek, 7 maja 2012, 21:05

Witam wszystkich po przerwie.:) Minął miesiąc od ostatniej relacji, a ja nie próżnowałem. :D Makieta jest już niemalże gotowa, zostało jeszcze kilka rzeczy do zrobienia.

Oto rzeczy które zmieniłem po przemyśleniu waszych porad:
1 .Najważniejsza rzecz to zmiana układu ulicy. Usunąłem krótki kawałek chodnika i przestrzeń dzielącą parking od drogi. Zniknęły także słupki i łańcuchy. Teraz nic nie dzieli drogi od parkingu.
2. Zostały przeskalowane drzwi do warsztatu, teraz są odpowiednio wyskalowane.
3. Zmieniłem dach z warsztatu na bardziej realistyczny.
4. Przeskalowałem 3 znaki.

Następnie lista dodatków:
1. Dodałem kosz na śmieci.
2. Dodałem flagi na fasadach budynków, aby nadać makiecie klimatu Stanów Zjednoczonych.
3. Dodałem więcej zielska, kamieni, śmieci, liści, papierków itp. na całej makiecie.
4. Dodałem kwiaty na terenie zielonym.
5. Okna w restauracji doczekały się porządnego wykończenia (na razie tylko połowa + okno centralne)
6. Dodałem koło i tablice rejestracyjne przy warsztacie.
7. Dodałem gazetę na płycie parkingu.
8. Częściowo już wykonałem stok terenu zielonego.
9. Wycieniowałem drogę, parking chodniki.
9. Dodałem czarnego washa na całości drogi, parkingu, chodnikach.
10. Dodałem kałużę i znak ograniczenia prędkości.
11. Wykonałem spękania płyt chodnikowych.
12. Fasada warsztatu została odnowiona(fuga, napis)

To chyba tyle, czas na pokazanie efektów pracy, na razie 1 zdjęcie, jutro dam więcej( ze względu na oświetlenie)

Obrazek

I jeszcze pytanie, Jak wykonać rynny? :)

Mam nadzieję, że widać poprawę. :)
Zachęcam do komentowania i oceniania. Każde słowo krytyki i wszelkie uwagi mile widziane. :) Z chęcią odpowiem na każde pytanie. :)

Oto obiecane wczoraj fotki: :)

Obrazek

Obrazek

Uznałem, że ta fotka będzie miała więcej klimatu w wersji czarno-białej :)

Obrazek

Obrazek

Zachęcam do komentowania i oceniania. Każde słowo krytyki i wszelkie uwagi mile widziane. :)
MasterJanek

Postprzez MasterJanek » czwartek, 2 sierpnia 2012, 15:07

Witam wszystkich. Prace nad moją makietą dobiegają końca, więc chętnie poznam wasze opinie na temat tej dioramy, zostało mi tylko dodać hydrant i ewentualnie nanieść poprawki. Kilka rzeczy przeszło modyfikacje. :)

-Całkowicie zmieniłem fasadę warsztatu chociaż wymagało to usunięcia elementu od reszty makiety. (minęło 7 miesięcy od rozpoczęcia prac, bardziej dokładnie wykonuję swoje prace i dlatego postanowiłem zmienić ten element)

-doszło sporo liści (makieta ma być we wczesno jesiennym klimacie)

-dodałem drzewo (pierwotnie planowałem w tym miejscu latarnię)

-wykończyłem gzymsy przy 4 oknach

-fragment uszkodzonego murku przy restauracji został zmieniony (miejsce oderwania cegieł)

-dodałem rynnę przy warsztacie

-poza tym wykonałem kilka poprawek malarskich

To chyba wszystko, zapraszam do obejrzenia zdjęć :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zachęcam do komentowania i oceniania. Każde słowo krytyki i wszelkie uwagi mile widziane. :)
MasterJanek

Postprzez divv » czwartek, 2 sierpnia 2012, 17:08

Cześć,

przede wszystkim szacun za podjęcie się takiego tematu. Domyślam się, ile to wymaga pracy.

Z mojego laickiego punktu widzenia to jednak brakuje tam skali - budynki są stanowczo za małe albo auta za duże. Skrzynka piwa temu, kto wjedzie jeepem do tego warsztatu nie uszkadzając bramy. Obawiam się, ze wszystkie budynki są do przerobienia :( :(

Kolejna rzecz to brukowana droga. Jakoś za bardzo pstrokata. Ta szarość tam powinna być bardziej jednolita, jednak jeżdżą tam samochody i wycierają ją.

Sądzę, że bardziej doświadczeni koledzy od dioram udzielą Ci bardziej wyczerpujących uwag, ode mnie to tyle - jest 31 stopni na zewnątrz i dopiero 1 piwko wypite :mrgreen:

Z drugiej strony wiem, jak ciężko zacząć coś od nowa, jak już się prawie skończyło. Może lepiej skończyć tak jak jest i zrobić coś nowego. Ja swojego CH-53E upieprzyłem na samym końcu zamalowując szyby matowym lakierem, ale już nie miałem siły dalej z tym walczyć, więc uznałem, że na szybach jest poranna mgła :lol: i tak powstał "CH-53E Super Stallion - poranek w Teksasie". :P

Pozdrawiam
Rafał
Pozdrawiam
Rafał
divv

Następna strona

Powrót do Dioramy - warsztat