Głęboka woda - sposoby

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Głęboka woda - sposoby

Postprzez luck1985 » piątek, 22 kwietnia 2011, 18:07

Kupiłem kiedyś Vallejo Water. Do kałuży ok, do glebszej wody już nie. Chce zrobic wode pacyfiku, dolewałem różne barwy, ale nie o to chodzi.Po prostu nie bylo tej przezroczystosci,nie idzie pokazać glębokości i nie widac dna ;)
W planie mam zrobienie czegoś jak w linku który podałem wyżej. Podstawka okrągła, wysmaruje pasta vallejo piaskową, przemaluje jakiś piaskowym kolorkiem i pod kątem zaleje- co powinno dac efekt głębokości.
Ale co wyjdzie.... 50zł nie jest jakiś ogromnym wydatkiem.
Dla przypomnienia :
http://www.aircraftresourcecenter.com/t ... tnt067.htm

A gość od latarni.... szacun- czasem mam ochotę zmienić hobby.
luck1985

Reklama

Postprzez Vespa » sobota, 23 kwietnia 2011, 08:47

Dziękuję wszystkim za rady.

Akurat nastąpił zbieg okoliczności - zauważyłem ogłoszenie Xara w dziale Giełda i skuszony niską ceną kupiłem Vallejo Still Water. Mam nadzieję, że jeśli rozłożę to na kilka etapów i będę warstwami wylewał na makietę to nie będzie problemów z wykonaniem głębokiej wody.

Można to barwić farbami akrylowymi? I zrobić tak, że np. pierwsza warstwa najciemniejsza, kolejne trochę jaśniejsze?
VESPA ::: studio graficzne ::: reklama, grafika, druk, strony WWW
Vespa

Postprzez Adrianowro » sobota, 23 kwietnia 2011, 09:34

Mieszaj z produktami valejo.
Adrianowro

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 23 kwietnia 2011, 10:16

Vespa napisał(a):Dziękuję wszystkim za rady.

Akurat nastąpił zbieg okoliczności - zauważyłem ogłoszenie Xara w dziale Giełda i skuszony niską ceną kupiłem Vallejo Still Water. Mam nadzieję, że jeśli rozłożę to na kilka etapów i będę warstwami wylewał na makietę to nie będzie problemów z wykonaniem głębokiej wody.

Można to barwić farbami akrylowymi? I zrobić tak, że np. pierwsza warstwa najciemniejsza, kolejne trochę jaśniejsze?

Dasz rade... co prawda praca czeka Cię bardzo etapowa, no, ale w jeden dzień jakiś centymetr wody może uda Ci się osiągnąć.
Z vallejo bez problemu zmieszać to możesz, tylko bardzo minimalnie farby dodawaj, żeby woda była transparentna bo bardzo łatwo się barwi.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez kapral » sobota, 23 kwietnia 2011, 12:26

Witajcie. Trochę wód różnych robiłem i powiem szczerze Valejo SW to ostatnie czego bym się chwycił. Zwłaszcza jeżeli chodzi o głęboką wodę. Czemu tak uważam? Otóż SW "pije" bardzo mocno w grunt, najlepiej było by ją odciąć folią. Poza tym musisz mieć idealnie szczelną obudowę tam gdzie chcesz ją potem zdjąć. SW idzie w każdą najdrobniejsza szczelinę dosłownie jak nafta. Ja bym to co Ty masz do zrobienia, zrobił żywicą akrylową. Zachowuje się "normalnie", barwi się wszystkim farbami, zachowuje przejrzystość. SW wg. mnie nadaje się na niewielkie kałuże. Ale to tylko takie moje uwagi. Ktoś inny może mieć diametralnie inne zdanie.
Życzę powodzenia. kapral
kapral

Postprzez luck1985 » sobota, 23 kwietnia 2011, 12:52

Tak jak pisałem ;) Do kałuży, nic więcej.
luck1985

Postprzez Vespa » sobota, 23 kwietnia 2011, 14:04

Kurczę to mnie zmartwiliście :( Szkoda że już po fakcie... no chyba że zostawię na potem do innej dioramy...
Vespa

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 23 kwietnia 2011, 14:21

Vespa napisał(a):Kurczę to mnie zmartwiliście :( Szkoda że już po fakcie... no chyba że zostawię na potem do innej dioramy...

Mówię, że dasz radę, chłopaki mają rację, że do wylewania głębokiej wody są specyfiki lepsze i mniej kłopotliwe, ale z SW też uzyskasz efekt jaki chcesz.
Zabezpiecz wylewkę sidoluxem porządnie, unikniesz potem spękań, dokładnie uszczelnij i jazda. Wiem co mówię, w czerwcowym SM będziesz mógł przeczytać jakie ja miałem przygody z wodą... z trzech specyfików (od szkła wodnego, przez żywicę epoksydową, na SW kończąc...) to właśnie SW uzyskałem ostatecznie finalną głębokość. Tyle, że ja nie potrzebowałem przekroju poprzecznego, więc może się nie znam...
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Vespa » sobota, 23 kwietnia 2011, 14:31

Adam, tym sidoluxem mam po prostu spryskać obszar wylewki? Nalać kilka kropel do butelki z atomizerem, do tego woda i już? To ma zniwelować napięcie powierzchniowe - tak samo jak użycie Ludwika?
Vespa

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 23 kwietnia 2011, 14:41

Chodzi o to, że sidolux, lub jakiś inny lakier akrylowy zapobiegnie Ci wchłanianiu przez powierzchnie SW. Ja ostatnio potrafiłem wylać SW na warstwę gipsu z rozlanym po powierzchni sido i wszystko poszło dobrze.
Sam musisz ocenić jak bardzo chłonne są te "skałki", które utworzyłeś na swojej dioramce.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Andrzej Godlewski » środa, 27 kwietnia 2011, 17:00

To może lepiej zamiast kombinować zapytać specjalistów od żywic.
http://www.amod.pl/index.php?option=com ... &Itemid=18
Zalanie wysokiej wody nie jest żadna filozofią , są odpowiednie żywice ,w tej firmie można je dostać.
Niektóre formy robione są z bezbarwnego i przejrzystego silikonu,problem może leżeć jedynie w bombelkowaniu.
Pierwszą izolującą warstwę radze wylać ze specyfiku którym pózniej zaleje się całość.
Trzeba mieć tylko na względzie fakt iż żelowanie jest procesem termicznym i czasami potrafi rozpuścić wszelkie malunki ,dlatego pierwsza warstwa musi być tylko gruntująca.
Specjalistom nie jestem ale trochę pracuje z żywicami więc widzę jak się zachowują , stąd i te uwagi.
Żywica poliuretanowa transparentna TRA 260 i macie kryształowa wodę .
Andrzej Godlewski

Poprzednia strona

Powrót do Dioramy - warsztat