Wrzesień 39 (1:35)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Wrzesień 39 (1:35)

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 25 grudnia 2011, 12:35

Dopiero zajrzałem do tego wątku i co rzuciło mi się w oczy, to stanowczo zbyt duży wskaziciel u dowódcy. Dziewczyny by o nim legendy opowiadały ;o)
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

Postprzez mae » niedziela, 8 stycznia 2012, 18:48

Aktualizacja :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oraz opuszczony:

Obrazek

Zmieniłem mu obuwie (dzięki gebhardt!) :) Kolor munduru nie jest ostateczny. Żołnierz ten ma być członkiem LSSAH, a scenka ma się rozgrywać pod Brochowem (za namową kolegi Jarkka, dla mnie eksperta :piwo: ). Poszukiwane zdjęcia i numery Pz I z 4PzDiv.
mae

Postprzez mae » sobota, 14 kwietnia 2012, 16:09

Wracam do tematu :]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czołg będzie miał założone gąski Magic Track od Dragona. Dorobiłem osłony wylotów powietrza z tyłu. Właz wieży jest otwierany. Już niedługo podkład i malowanie :D

Szukam kalek dla czołgu o numerze 534 (te które są dodawane w modelu Tristara). Jeśli ktoś ma i mógłby odsprzedać, proszę o kontakt.
mae

Postprzez mae » sobota, 21 kwietnia 2012, 15:59

Aktualizacja (po wstępnym mazianiu):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mae

Postprzez mae » wtorek, 1 maja 2012, 12:28

Aktualizacja:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krzyże namalowałem, gąski nie są jeszcze przylepione (muszę najpierw przypudrować podwozie).
mae

Postprzez spiton » wtorek, 1 maja 2012, 13:07

Piękne zdjęcia !!!! Koncepcja z rannymi i nieżywymi żołnierzami też mi się podoba.
spiton

Postprzez uki761 » wtorek, 1 maja 2012, 18:17

Ładnie wymalowany no i faktycznie pyszne fotki.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez mae » niedziela, 20 maja 2012, 18:38

Aktualizacja:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żołnierz LSSAH:

Obrazek

Obrazek

Ogólna koncepcja:

Obrazek

Obrazek

Podwozie czołgu zostało lekko potraktowane pigmentami, reszta w momencie umocowania na dioramie :)
mae

Postprzez mae » czwartek, 31 maja 2012, 19:58

Kilka kroków później...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest już chyba całkiem blisko końca, choć kiedy ten moment nastąpi to nie wie nikt :P Zawsze mam problem z uznaniem czy coś jest już gotowe. Być może coś jeszcze się stanie w temacie brudzenia, Panzer pewnie dostanie blaszkę z numerkiem, a co jeszcze to się okaże...
mae

Postprzez ROMAN » czwartek, 31 maja 2012, 20:37

Mae, Twoja diorama jest dość spora i sporo się mogło na niej dziać. Ilość zieleni choć bardzo fajnej deczko przytłacza swoją jednorodnością kolorystyczną co sprawia wrażenie jakby to wszystko było ustawione na trawie w ogródku. Według mnie dla urozmaicenia terenu warto by przełamać to może jakimś okopem wypełnionym deskowaniem lub przeciąć tą zieleń np. polną drogą czy nawet zniszczonymi elementami polskiego płotu ze sztachetami. Pojazdy jak i figurki zasługują u Ciebie na to by nie zginąć w tej trawie...
ROMAN

Postprzez subgrafik » czwartek, 31 maja 2012, 21:43

Popieram Romana

P
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez spiton » czwartek, 31 maja 2012, 21:48

Mi się to nieprzeładowanie podoba. Będą z tego dobre foty. Tylko malunek czołgów taki trochę ubogi.
spiton

Postprzez mae » piątek, 1 czerwca 2012, 17:30

spiton napisał(a):Tylko malunek czołgów taki trochę ubogi.

Mógłbyś doprecyzować czego brakuje?

Co do zielonej przestrzeni, ciężko ją zagospodarować w jakiś interesujący sposób. Na długość w skali 1:1 podstawa miałaby około 13 metrów. Jak na taką przestrzeń to elementów jest sporo moim zdaniem. Obecność broni pancernej sprawia, że na dioramie prezentującej warunki wojenne nie może być punktów charakterystycznych w terenie, dzięki którym można jak na dłoni podać lokalizację obiektu. Odległość tankietki od panzera to jakieś 3 metry :/ Wszystkie odległości są raczej bardzo małe i w realnym świecie powinny być większe. Co gorsza czołgi są bardzo małe, a więc potęguję wrażenie dużych odległości, a wręcz nieodpowiedniej skali :D Mam mieszane uczucia co do dodawania dodatkowych elementów, bo sytuacja przedstawiona na dioramie mam wrażenie, że im nie sprzyja. Być może jakaś niezbyt duża pozostałość po drzewie miałaby sens (pozostałość w sensie połowy pnia).

Trawę natomiast mam zamiar jeszcze potraktować pędzelkiem w celu przysuszanie gdzieniegdzie :)
mae

Postprzez spiton » piątek, 1 czerwca 2012, 21:43

mae napisał(a):
spiton napisał(a):Tylko malunek czołgów taki trochę ubogi.

Mógłbyś doprecyzować czego brakuje?

Przejrzałem jeszcze raz foty i w zasadzie po części się wycofuje. Modele są pomalowane fachowo. Ale wybrałeś sobie egzemplarze wyjątkowo dobrze utrzymane . Dzięki czemu wygladaja trochę .... Jak na dzisiejsze standardy mało przekonująco. No bo jakim cudem spotkały się ze sobą : polska tankietka o nieskazitelnym stanie powłok lakierniczych i stary już wtedy panzer 1 o równie nieskazitelnym stanie powłoki lakierniczej. Po prostu te czołgi na tak dużej powierzchni podstawy wyglądały by lepiej pod względem kompozycyjnym, gdyby były pomalowane bardziej wyraziście.
spiton

Postprzez marasenha » poniedziałek, 4 czerwca 2012, 14:54

Zieleń można złamać jakimiś chabaziami w innych kolorach, wyższą trawą w paru miejscach albo coś w tym stylu. Nie pasuje mi tankietka jakoś, nie jest zauważalna na początku, wydaje się jakaś pokurczona czy coś ;)
Moją bronią jest umysł. Brat ma swój miecz, król Robert ma młot, a ja mam umysł... umysł zaś potrzebuje książek, podobnie jak miecz potrzebuje kamienia do ostrzenia, jeśli, oczywiście ma zachować ostrość. - Tyrion uderzył dłonią w skórzaną okładkę książki. - Dlatego właśnie czytam tak dużo, Jonie Snow.

"Gra o tron" George R.R. Martin
marasenha

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat