Passchendaele Projekt

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Passchendaele Projekt

Postprzez tomtre » wtorek, 14 sierpnia 2012, 17:53

Pierwszy raz tu zaglądam i widzę, że jest czego żałować. Świetny pomysł bo Passchendaele to stosunkowo mało znany kawałek historii. Przynajmniej u nas, bo Brytyjczykom kojarzy się mocno i jednoznacznie.

Mam tylko 1 uwagę, za to dość znaczną.
Owe faszyny nie były stosowane pod Passchendaele. One zostały wymyślone dopiero na skutek klęski w tym błocie. Jesienią, przed ofensywą pod Cambrai zastosowano szereg nowych taktyk jak i nowinek technicznych. W tym faszyn. Co ciekawe zostały one wyprodukowane... w Chinach. W sumie ponad 20 tys. wiązek. To były rzeczywiście jakieś chaszcze oplątane łańcuchami itp.

No i Spiton dobrze wyczuł - miało to pomóc forsować okopy.
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Reklama

Re: Passchendaele Projekt

Postprzez Adrianowro » wtorek, 14 sierpnia 2012, 18:20

tomtre napisał(a):Pierwszy raz tu zaglądam i widzę, że jest czego żałować. Świetny pomysł bo Passchendaele to stosunkowo mało znany kawałek historii. Przynajmniej u nas, bo Brytyjczykom kojarzy się mocno i jednoznacznie.

Mam tylko 1 uwagę, za to dość znaczną.
Owe faszyny nie były stosowane pod Passchendaele. One zostały wymyślone dopiero na skutek klęski w tym błocie. Jesienią, przed ofensywą pod Cambrai zastosowano szereg nowych taktyk jak i nowinek technicznych. W tym faszyn. Co ciekawe zostały one wyprodukowane... w Chinach. W sumie ponad 20 tys. wiązek. To były rzeczywiście jakieś chaszcze oplątane łańcuchami itp.

No i Spiton dobrze wyczuł - miało to pomóc forsować okopy.

Witam sąsiada i dziękuje za info. :D
Niestety projekt chwilowo zawieszony - podstawka dostała się "pod ostrzał dzieci"
Tak więc zapewne projekt zostanie podzielony na mniejsze scenki :/
Adrianowro

Poprzednia strona

Powrót do Dioramy - warsztat