Marienau '40

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Marienau '40

Postprzez bonhart » wtorek, 27 września 2011, 14:14

Jakiś rok temu zabrałem się za zrobienie swojej pierwszej dużej dioramy, a trzeciej ogólnie. Jako, że lepiej robi mi się obiekty budowlane niż maluje figurki, głównym obiektem ma być żuławski dom podcieniowy z wieśniakami i niemieckimi żołnierzami wkoło niego. Poniżej widać kilka zdjęć z etapów budowy do obecnego stanu, jeszcze nie skończonego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Część figurek mam pomalowanych ale nie obfotografowanych. Części figurek jeszcze nie mam bo nie znalazłem odpowiednich. Później wrzucę zdjęcie całości z zarysem ustawienia figurantów i wtedy będę miał pytanie w kwestii pojazdów, jaki czy jakie mogłyby się znaleźć na dioramie. Ja niestety nie mogę nic ciekawego wymyślić. Mam nadzieję, że mogę liczyć na waszą pomoc w tej materii ;o)

Wracając do budynku to cegły widoczne na zdjęciach raczej ulegną wymianie. Proszę też nie zwracać uwagi na krzywo leżący dach nad podcieniem. Jest on tylko położony więc w wersji finalnej będzie skorygowany.
Na początku chciałem ambitnie dach pokryć dachówką. Zacząłem nawet produkcję:

Obrazek

ale wydaje mi się, że sam musiałbym je robić przez cały rok dzień w dzień :) więc teraz coraz bardziej skłaniam się ku opcji strzechy.

Zanim zabiorę się za dioramę pewnie minie jeszcze kilka dni, mam na warsztacie jeszcze jedną mniejszą oraz jeden okręt podwodny, ale chcę pomału wrócić do tematu i może przy okazji kilka przydatnych uwag tu otrzymam :)

Edit2:
Zmieniłem nazwę tematu. Zamiast nazwy regionu dałem ówczesną nazwę jednej z wiosek. Budowany przeze mnie dom nie jest co prawda wzorowany na istniejącym ale w tej wiosce znajdują się budynki tego typu.
Ostatnio edytowano piątek, 30 września 2011, 13:42 przez bonhart, łącznie edytowano 1 raz
Moja szafa - część już zaczęta, a reszta czeka na swoją kolej.
Moje boje z materią wszelaką
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Masz jakiekolwiek materiały (inboxy, instrukcje, galerie) na temat modeli, zamieść je tutaj na pewno przydadzą się innym modelarzom.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
bonhart

Reklama

Re: Żuławy '40

Postprzez pawel » wtorek, 27 września 2011, 19:45

bonhart_2010 napisał(a):ale wydaje mi się, że sam musiałbym je robić przez cały rok dzień w dzień
Ależ skąd.... Potrzebne tylko odpowiednie narzędzie. Przyklejamy (obok siebie równolegle) do sztywnego podkładu kilka(naście) okrągłych patyczków i dachówki produkujemy seryjnie wyginając je na patykach z tektury lub blaszki (folii metalowej). Robiłeś jakoś inaczej?
pawel

Postprzez Adrianowro » środa, 28 września 2011, 10:08

No no no , chałupka super :)
Mebelki bedą ? :mrgreen:
Adrianowro

Postprzez bonhart » środa, 28 września 2011, 12:10

pawel napisał(a):
bonhart_2010 napisał(a):ale wydaje mi się, że sam musiałbym je robić przez cały rok dzień w dzień
Ależ skąd.... Potrzebne tylko odpowiednie narzędzie. Przyklejamy (obok siebie równolegle) do sztywnego podkładu kilka(naście) okrągłych patyczków i dachówki produkujemy seryjnie wyginając je na patykach z tektury lub blaszki (folii metalowej). Robiłeś jakoś inaczej?

Używam dwóch płatów tektury. Rozwałkowaną i pociętą masę układam na jednym kawałku i przykrywam drugim i dociskam. Metoda prosta ale bardzo czasochłonna. Poza tym nie da się jednorazowo zrobić większej ilości dachówek, gdyż masa której używam dość szybko schnie na powietrzu. Może uda mi się ten proces jakoś zautomatyzować, a jak nie to będzie strzecha.

Adrianowro napisał(a):No no no , chałupka super :)
Mebelki bedą ? :mrgreen:

Dzięki :D
Mebelków nie będzie. Może następnym razem zrobię w podobnym budynku jakąś kwaterę w przekroju.

EDIT:

Na szybko zrobiłem zdjęcie jegomościowi, który będzie uważnie obserwował to co się będzie działo przed jego domem.

Obrazek

Figurka pochodzi z tego zestawu http://findmodelkit.com/content/eastern-region-peasants
Na dioramie znajdą się wszystkie figurki z pudełka. Przed budynkiem będzie się taki wóz się przetaczał http://findmodelkit.com/content/road-rear.
Miała być ekipa na motocyklu http://findmodelkit.com/content/bmw-r12-sidecar-military-version ale po kupnie okazało się, że zestaw nie zawiera figurek :( a kupiony był ze względu na pozycję kierowcy motocykla. Chciałbym umieścić motocykl na dioramie ale nie znalazłem jeszcze odpowiednich figurek.
Moja szafa - część już zaczęta, a reszta czeka na swoją kolej.
Moje boje z materią wszelaką
Masz jakiekolwiek materiały (inboxy, instrukcje, galerie) na temat modeli, zamieść je tutaj na pewno przydadzą się innym modelarzom.
bonhart

Powrót do Dioramy - warsztat