Dioramy Straż Pożarna

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Dioramy Straż Pożarna

Postprzez markus18xd » środa, 15 lutego 2012, 18:16

Witam. Jestem nowy. Chciałbym zbudować dioram Straży Pożarnej. Dokładnie remizę. Nigdy wcześniej nie miałem styczności z modelarstwem. Liczę na jakieś porady i wskazówki jakie materiały kupić.
markus18xd

Reklama

Re: Dioramy Straż Pożarna

Postprzez Korowiow » środa, 15 lutego 2012, 20:02

Cześć,

Fajnie, że rozpoczynasz przygodę z modelarstwem i to od razu od tak ambitnego projektu.
Musisz sobie najpierw odpowiedzieć na pytanie - co to ma być za budynek ?
Mała remiza np: OSP na wsi, czy duża miejska Komenda PSP. Z czego jest orginał z cegły, betonu, drewna.
Najlepiej pooglądaj przez parę godzin zdjęcia remiz w sieci i wybierz coś co Ci się najbardziej spodoba.
Jak będziesz już wiedział co chcesz zbudować i pokażesz nam zdjęcie tego obiektu będzie łatwiej podpowiedzieć co naszym zdaniem będzie Ci potrzebne.
Piszę "nam" i "naszym" bo koledzy chętnie pomagają zwłaszcza jeśli pytania są konkretne i celowe.

Życzę powodzenia.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez markus18xd » środa, 15 lutego 2012, 20:07

Nie chciałbym rzucać się już na wielki PSP tylko na małą straż pożarną na wsi. Pooglądam troszkę zdjęć i wkleję w tym temacie.
markus18xd

Postprzez Korowiow » środa, 15 lutego 2012, 20:09

Słuszny wybór. Mniejszy projekt pozwoli uniknąć rozczarowań przy ewentualnych trudnościach.
Czekam na zdjęcie. Jeśli tylko będę umiał pomóc to możesz na mnie liczyć
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez markus18xd » środa, 15 lutego 2012, 20:18

Obrazek

No nie wiem. Może na początek coś takiego. Tylko nie wiem czy nie za duże jak na początek.

Obrazek

Jeszcze ta wydaje się fajna. Którą byście bardziej polecali jak na początek?
markus18xd

Postprzez Korowiow » środa, 15 lutego 2012, 20:40

No to grubo jak na początek. Bardzo ambitnie.
Jak pisałem o OSP to miałem na myśli raczej cos takiego :

Obrazek

albo

Obrazek

Może nie są zbyt okazałe ale mniejszy projekt dobrze zrobiony bardziej cieszy oko niż wielka niedopracowana produkcja.
Poza tym takie podniszczone budynki dają więcej możliwości do wykonania śladów eksploatacji i znaków czasu niż takie wychuchane super remizy. ;o)

Jeśli jednak zdecydujesz się na coś tak dużego jak na Twoich zdjeciach to na dzień dobry potrzebujesz :

- sporo różnej grubości polistyrenu
- może być też płyta karton gips
- pomocna może być balsa i korek (taki jak na tablicy korkowej)
- dobrze byłoby mieć profile Evergreen lub innej firmy ale to strasznie droga sprawa jest zwlaszcza w dużych ilościach
- porządny nóż
- dokładna metalowa linijka
- kleje - tu już w zależności jakie materialy będziesz łączył

Żebyś mnie dobrze zrozumiał nie chcę Cię zniechęcać ale z doświadczenia wiem, że duże projekty niosą ze sobą możliwość zniechęcenia.
Lepiej na początek wybrać coś mniejszego ale to przecież to Ty sam musisz zdecydować.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez markus18xd » środa, 15 lutego 2012, 20:52

a co będę potrzebował do tej 1-szej remizy co podałeś? Jakie materiały i jak mniej więcej to wykonać?
markus18xd

Postprzez Korowiow » środa, 15 lutego 2012, 21:29

Ja robię to tak :

1. Najpierw oceniam jakiej wielkości jest budynek w orginale.
2. Dokonuję prostego przeliczenia i dzięki temu wiem jakiej wielkości powinny być poszczególne elementy w skali.
3. Wykonuję na kartonie coś w rodzaju rysunku technicznego poszczegółnych ścian budynku tak aby móc z tego wykonać kartonową makietę.
4.Sprawdzam jak to wygląda po złożeniu. Jeśli wszystko tzn. proporcje, rozmieszczenie otworów drzwiowych i okiennych, ułożenie dachu jest ok. to ten rysunek przenoszę dokładnie na materiał z którego chcę wykonać poszczególne elementy modelu.
5.Wycinam poszczególne elementy i sprawdzam spasowanie. Przymierzania i pasowania nigdy za wiele bo dzięki temu szybko zobaczysz jeśli coś idzie nie tak. Unikniesz nerówów i straty materiałów a co za tym idzie ograniczysz koszty co nie jest bez znaczenia.
6.Kiedy mam bryłę to robię czas na szczegóły.

Pewnie są i inne sposoby, niektóre zapewne lepsza niż mój ale ja robię tak jak napisalem.

Ja bym to zrobienia tej remizy o którą pytasz zaopatrzył się w:

1. k
Kawałek płyty karton-gips (to bardzo wdzięczny materiał, po usunięciu kartonu możesz go dowolnie rzeźbić, ciąć, zmieniać grubość.
2. Balsa o grubości 1mm na drzwi i tą "dzwonnice"
3. Listewki o przekroju kwadratowym lub prostokątnym o wymiarach 2X3, 3x3, 3x4, 4x4 -rozmiary podaję orientacyjnie. Dobierasz w zależności od wielkości modelu. Mogą być oczywiście też większe jak i mniejsze.
4. Do zrobienie dachówek może posłużyć w zasadzie każdy materiał, który przy odpowiedniej dla skali grubości da się ciąć kształtować np.ołowiana blaszka ze sklepu dla wędkarzy lub kupiona na Allegro.
5. Do zrobienia zamków, zawiasów i tego typu "dupereli" potrzebna bedzie cieńka blaszka np. z puszki po napoju (trzeba ją wygrzać nad świeczką aby była elastyczna ) lub z aluminiowej foremki do ciasta albo inna podobna.
6. Przydają się również różnej grubości druciki również do nabycia na Allegro lub np. w Empiku - z tym nie powinieneś mieć problemu.
7. Raczej przyda się polistyren - zestaw płytak różnych grubości do nabycia na Allegro - ogólnie bardzo przydatne w modelarstwie.
8. Narzędzia : nóż, nożyczki, linijka, pilniki-iglaki, mikrowiertła, papier ścierny - gradacje od 400-1000 (kupisz w arkuszach w marketach budowlanych), klej cjanoakrylowy (coś jak kropelka), wikol
To chyba na początek wystarczy.

tutaj możesz zobaczyć ajk zrobiłem chatę z listewek i balsy. Wcześniej wykonałem taki sam domek z tektury (oczywiscie bez stelaża sam papier, który jednak pozwolił mi zobaczyć co i jak będzie wygladać).

Jeśli prześledzisz uważnie dział dioram na pewno znajdziesz dużo rad i pomysłów w pracach innych kolegów. A zapewniam Cię, że jest na co popatrzeć i od kogo się uczyć.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Andrzej Godlewski » środa, 15 lutego 2012, 22:42

Kolega ma rację ,remiza która jest na zdjęciu to bardzo klimatyczny i wdzięczny obiekt do wykonania.
Coś mi się wydaje że sam taką popełnię do swojej makiety. ;o)
Czy kleiłeś kiedyś jakieś kartonowe modele ?
Jeśli nie to na początek spróbuj pokleić z kartonu proste bryły przestrzenne to dobry sprawdzian przed budową remizy .
Jeśli jednak potrafisz wyrysować budynek i skleić go z kartonu to najprościej będzie Ci go okleić traktując sklejoną bryłę budynku jako element konstrukcyjny.
Ściany możesz okleić grubszym kartonem zagruntować go farbą akrylową a na to położyć gęstą farbę emulsyjną taką jak do malowania ścian w domu.
Emulsyjna farba dobrze imituje tynk i można nawet w niej wyrzerzeźbić cegły.
Tak mniej więcej wykonałem swój pierwszy modelarski budynek .
Do tego będziesz potrzebował jedynie karton ,nożyczki ,pędzelki ,klej no i oczywiście trochę farbek do pomalowania .
No i powodzenia w budowie.
Andrzej Godlewski

Powrót do Dioramy - warsztat