Operacja "Maibowle" FORT VAUX 1916 /1:35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Operacja "Maibowle" FORT VAUX 1916 /1:35

Postprzez Adrianowro » niedziela, 2 grudnia 2012, 14:34

Witam

Operacja była częścią bitwy pod Verdun i miała na celu poprzez zdobycie wyznaczonych punktów wyjście na pozycje do uderzenia na samo miasto (Verdun)
Jednym z celów był Fort Vaux.
Fort był mniejszy niż fort Duamont (poprzedni konkurs) i podczas walk pozbawiony artylerii.
Jedyne pozostałe działo 75 mm zostało zniszczone podczas ostrzału przed szturmem.
Walki o oblężony fort w dniach 1-6 czerwiec charakteryzowały się wielką zaciętością zarówno na terenie fortu i wokół ale w szczególności w ciemnych korytarzach ( walki wręcz , gaz bojowe , miotacze ognia)
Fort nie został zdobyty szturmem...
Dowódca zdecydował się na kapitulację ze względu na brak wody i stan rannych oraz brak realnej wizji odsieczy.....
Niemieccy żołnierze odwali honory podającej się załodze fortu....

Tyle ze wstępu......
Zamierzam pokazać scenę walk w korytarzach - na chwile obecną mam kilka wizji i po dokładnej analizie fotek zdecyduje w którym miejscu umiejscowię akcję.
Postaram się wykorzystać wszelkie figurki z tego okresu ( nowy dragon tamiya , icm, Mmodel )
Elementy fortu będę robił znowu od podstaw......

Parę fotek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Adrianowro

Reklama

Re: Operacja "Maibowle" FORT VAUX 1916 /1:35

Postprzez Radek Pituch » środa, 5 grudnia 2012, 15:47

Ta scena na schodach po prostu bomba. Coś mi zaczyna świtać... ;)
Radek Pituch

Postprzez Adrianowro » środa, 5 grudnia 2012, 23:47

Radek Pituch napisał(a):Ta scena na schodach po prostu bomba. Coś mi zaczyna świtać... ;)

To lep tak aby potem były kopie do kupienia - zwłaszcza trupy :D
Adrianowro

Postprzez wapel » czwartek, 6 grudnia 2012, 08:53

Adrianowro napisał(a):Zamierzam pokazać scenę walk w korytarzach - na chwile obecną mam kilka wizji

Tak z ciekawości, jeśli można zapytać - żeby ukazać środek, te korytarze będziesz przecinał wzdłuż, w poprzek czy może jeszcze inny patent na to masz? Ciekaw jestem jak to rozwiążesz.
Gładko tak, lekko tak toczy się w dal,
Jak gdyby to była piłeczka, nie stal,
Nie ciężka maszyna zziajana, zdyszana,
Lecz fraszka, igraszka, zabawka blaszana.

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez Adrianowro » czwartek, 6 grudnia 2012, 10:21

wapel napisał(a):
Adrianowro napisał(a):Zamierzam pokazać scenę walk w korytarzach - na chwile obecną mam kilka wizji

Tak z ciekawości, jeśli można zapytać - żeby ukazać środek, te korytarze będziesz przecinał wzdłuż, w poprzek czy może jeszcze inny patent na to masz? Ciekaw jestem jak to rozwiążesz.

Hej
Oczywiście patentu nie mam bo nigdy tego nie robiłem ale zamierzam przeciąć wzdłuż kaponierę przeciwskarpową i korytarze dochodzące.(wyjdzie też chyba kawałek fosy i muru)- takie są plany.....
W korytarzach były swego rodzaju zapory albo murowane albo na szybko z worków z piaskiem
Obrazek

Na chwile obecnie najdokładniejsze plany fortu jakie znalazłem.
Interesuje nas albo półkaponiera północno wschodnia , kazamaty południo wschodnie
Obrazek
Adrianowro

Powrót do Dioramy - warsztat