Semovente Tamiya 1/35 plus dodatki

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Semovente Tamiya 1/35 plus dodatki

Postprzez rollingstones » piątek, 2 października 2009, 19:03

Zawsze podobało mi się to działo. Dzięki życzliwość jednego z kolegów otrzymałem w prezencie friule do niego i to byl początek chęci zrobienia go. Kolejnym impulsem stało się wydanie dodatków przez armoscale i rb model do tego modelu.
Zakupiłem więc zestaw worków z piachem chroniących przód pojazdu i lufę oraz sam model ( dziękuję Danielowi i Tomkowi za szybką wysyłkę) Zdecydowałem się zrobic to działo w konfiguracji bez błotników - świetnie wtedy wyglądają gąsienice pojazdu.
Odciąlem więc niepotrzebne części, poszpachlowałem - pierwszy raz, mówiąc szczerze mi to wyszło. Muszę teraz nadać tylko odpowiedni kształt przedniej częsci błotników ale to już pikuś.
Z uwagi na fakt że mam już kilka żółtych pojazdów chcę pomalować ten model w gęste plamy kamuflażu jaki używany był przez Niemców na tych pojazdach w czasie walk we Włoszech. Mam pytanie - dysponujecie koledzy jakimś ciekawym planszami barwnymi, zdjęciami które mogły by być żródłem inspiracji dla mnie?
Pozdrawiam serdecznie
Obrazek
Stan na dziś - pojazd na sucho złożony do zdjęcia
Obrazek
płotka
rollingstones

Reklama

Re: Semovente Tamiya 1/35 plus dodatki

Postprzez pawel » piątek, 2 października 2009, 19:30

Witam. Tutaj już zaglądałeś:
http://forum.axishistory.com/viewtopic. ... 6a61e79320
?
Mogę też podesłać fajną fotkę na priv. Osobiście wybrałbym raczej model Italeri, ale i tak będę kibicował.
Pawel
pawel

Postprzez HubertKendziorek » piątek, 2 października 2009, 20:09

A jeszcze lepiej wybrać chyba Zvezdę - Italeri parę groszy taniej :-) - składalność OK.
Fatalne gąsienice, ale poza tym stareńka Tamiya moim zdaniem nie może się z włoskim wydaniem równać.

Włoskie pojazdy mają w sobie coś specyficznego - swoisty urok połączony z nieporadnością konstrukcji.
Niestety, niewiele w sieci materiałów, ale na przykład mamy takie foto na forum:
http://www.militaryphotos.net/forums/sh ... p?t=146905
Kolorowe zdjęcie wraku w kamuflarzu, nie wiem czy czegoś takiego szukasz.

Będę tu zaglądał. Powodzenia.
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez kazio » piątek, 2 października 2009, 20:48

Seb - masz pecha, jeśli chodzi o wybór malowania. Większość Semoventi, które śmigały w Italii to egzemplarze wersji M 42 da 75/18 (a Tamiya i Italerka przedstwiają wersję najwcześniejszą - M 40). Różnice konstrukcyjne są niestety spore... Jest jedna ciekawa fotka M 41 w tritonie z walk we Włoszech, przedstawiająca pojazd w służbie Fallschmirjager'ów. Chcesz (tylko niewele z niej wynika)? Wygląda na to, że pochodziła z tej samej jednostki co podlinkowany powyżekj kolory "okaz". Cały kłopot w tym, że najpierw musiałbyś przerobić wersję M 40 na M 41 (inne grille, "pełne" błotniki, lewarek zamiast lewej zapasówki z tył; masz zvezdowego "kadłubka" pod ręką, możesz co nieco przeszczepić :) ).

Będę podglądał ;o).
kazio

Postprzez rollingstones » piątek, 2 października 2009, 21:37

Wybrałem Tamiyę prawdę mówiąc dlatego że ma duże ostre detale i nity. Fajnie to można będzie pomalować w kamuflażu gęstym ale jak pisze kazio to chyba lekka buba. Choć z drugiej strony - większość to nie wszystkie ;o)
Paweł chętnie przytulę to zdjęcie ;o)
płotka
rollingstones

Postprzez Tomasz Mańkowski » piątek, 2 października 2009, 23:01

Kendzior napisał(a):stareńka Tamiya moim zdaniem nie może się z włoskim wydaniem równać.

Tyle, że to co Sebek dłubie, niewiele ma wspólnego ze "stareńką Tamiyą"...
To nowa, a raczej odnowiona Tamiya, która ma nowe zawieszenie, gąski, poprawione detale kadłuba - ze starego modelu zostaje praktycznie "wnętrze" oraz nadbudówka z armatą ( no ale armatę i tak Sebek wynienia na RB... )
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez Radek Pituch » sobota, 3 października 2009, 00:01

Noo, wreszcie coś innego niż te Pantery.
Powodzenia.

Radek
Radek Pituch

Postprzez Mariusz 72 » niedziela, 11 października 2009, 20:57

Melduję, że obserwuję...
Mariusz 72

Postprzez rollingstones » niedziela, 11 października 2009, 21:25

W zasadzie to już prawie skleiłem - zastanawiam się tylko nad malowaniem - czy ma być pustnia i pojazd we włoskiej służbie - czy zajęty przez Niemców. Muszę to przemyśleć jeszcze...dlatego nie ciągnę tematu na razie
płotka
rollingstones

Postprzez Enigma » niedziela, 11 października 2009, 22:25

rollingstones napisał(a):W zasadzie to już prawie skleiłem - zastanawiam się tylko nad malowaniem - czy ma być pustnia i pojazd we włoskiej służbie - czy zajęty przez Niemców. Muszę to przemyśleć jeszcze...dlatego nie ciągnę tematu na razie

Rzuć monete.
Enigma

Postprzez kazio » poniedziałek, 12 października 2009, 13:06

czy ma być pustnia i pojazd we włoskiej służbie - czy zajęty przez Niemców

Może (a nawet musi) być pustynia (taka wersja...). Teoretycznie włoskie pojazdy walczące w Afryce Płn. miały malowanie tylko piaskowe (okazja dla Ciebie do zrobienia CM), ale spotkałem się również z informacją, że niektóre załogi w warunkkach polowych nakładały dotatkowo plamy zieleni/rudobrązowego. Zdaje się, że kolorowanki z opracowania Squadrona to uwzględniają, ale musiałbym jeszcze sprawdzić.
kazio

Postprzez 201220 » środa, 14 października 2009, 11:30

jesli chcesz wykonać wczesną wersję z krótkimi błotnikami, to chyba musisz usunąc listwy wzmacniające (blachę ?) na dolnych bocznych częsciach nadbudówki (są na niej śruby - obejrzyj zdjęcia wczesnych wersji - śruby są bezpośrednio na kadłubie) oraz nieco skrócić błotniki - sięgały tylko do miejsca w którym boczna ściana nabudówki zaczyna iść po skosie w stronę przedniej płyty nadbudówki. Brakuje też małych wzierników na wewnętrznych częsciach błotników na wysokości koła napinającego. Oprócz tego - jak dla mnie świetny model.
201220

Postprzez rollingstones » środa, 14 października 2009, 14:13

Hej - tak wiem - już usunąlem - wtedy docinałem sobie tak aby potem można było dokładnie wymierzyć. Nie znam się kompletnie na szerokich przeróbkach i moje sklejactwo to raczej odwzorowania z pudeł tak że jakiś szerokich przeróbek nie planuję. Someventa jest w zasadzie gotowa do malowania ale jeszcze się dalej łamie jak to mam zrobić - szukam fajnych figur włoskich sołdatów, jeśli miała by być w takim malowaniu. Zobaczymy. Na razie dłubię Panzer IV ki ..
Dziękuję za zainteresowanie
płotka
rollingstones

Postprzez Monthy » środa, 14 października 2009, 15:17

Zrób Włocha Seb,masz już trochę niemczyzny.
Pustynia,można go chyba poobwieszać jakimiś tobołami, powinien Ci fajnie wyjść.
Saluti.
------------------------------------------------------- Mariusz Paluch
Monthy

Postprzez rollingstones » środa, 14 października 2009, 19:45

Przekonałeś mnie - zrobię pustynię. Muszę siętylko zastanowić jak....
płotka
rollingstones

Następna strona

Powrót do Dioramy - warsztat