JAWS, skala 1:72

Właśnie skończyłeś dioramę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

JAWS, skala 1:72

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 2 listopada 2024, 18:32

Obrazek

Kiedy tylko zobaczyłem na Ali figurkę rekina w tak dobrej jakości 3D, od razu wiedziałem, co z nią chciałbym zrobić. Do tego zmontowałem od podstaw kawałek łodzi, i z tego co miałem dostępnie, plus Milliput i Green Stuff, zfrankensteiniłem figurki Quinta, Brody'ego i Hoopera.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy budowie doświadczyłem problemów, jakie na ogół nie trafiają się przy zwykłych zestawach. Okazało się, że istotne znaczenie ma nawet wielkość kropli farby, jakiej dodawałem do żywicy, a niektóre farby na modelu rozpuszczają się w kontakcie z żywicą. Mimo mieszania elektrycznym mieszadełkiem, okazywało się, że struktura żywicy jest niejednorodna, również optycznie. Jak opalić zapalniczką powierzchnię dla usunięcia pęcherzyków, nie spalić przy tym polistyrenowej łodzi i nie poparzyć się przy tym?? Użyłem żywicy specjalnie przeznaczonej do wykonywania ozdób, ale jej skurcz zrobił mi klepsydrę z formy, a ścianek nie udało się od niej oderwać. Zakupiłem pełnowymiarową stolarską szlifierkę taśmową, i po większej części dnia, zużyciu 12 taśm ściernych, wykorzystaniu wszystkich znanych mi przekleństw, oraz sprzątnięciu tony białego pyłu, udało mi się doprowadzić "cegłę" do właściwego kształtu. Potem nastąpiły tygodnie szlifowania. Lakier modelarski, nawet 2K, jest miękki i przyjazny dla szlifowania, żywica jest twarda jak kamień i wredna.
Nie jestem w pełni zadowolony, gdybym zechciał ponownie zabrać się za taką pracę, sporo rzeczy zrobiłbym w inny sposób, by uniknąć niepotrzebnych komplikacji, ale raczej długo się na coś podobnego nie porwę. Zadowolony jestem tylko z okularów szeryfa Brody'ego.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

Re: JAWS, skala 1:72

Postprzez Thalgonis » sobota, 2 listopada 2024, 19:03

Piter, nie „marudź” - jest bajerek! I jest efekt „wow”, bo KTO inny by to zrobił jak nie Ty? :D
Pozdrówka
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/

Obrazek Obrazek Obrazek
Thalgonis

Transport

Postprzez fragles » niedziela, 3 listopada 2024, 19:18

Ja pierdziu! To to nie jest akwarium?! :shock:

Hyhyhy... - odżyły wspomnienia. To był jedyny film w mojej młodości, na który bileterka w kinie nie wpuściła mnie na seans. Bo film miał ograniczenie wiekowe "od 14 lat". Bilet zaraz odstąpiłem z zyskiem, ale niesmak pozostał. Pół godziny stania w kolejce po bilet poszło w p....u! I jeszcze kumple weszli bez problemu. :mrgreen:
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez _OldMan_ » niedziela, 3 listopada 2024, 19:25

fragles napisał(a):Hyhyhy... - odżyły wspomnienia. To był jedyny film w mojej młodości, na który bileterka w kinie nie wpuściła mnie na seans. Bo film miał ograniczenie wiekowe "od 14 lat". Bilet zaraz odstąpiłem z zyskiem, ale niesmak pozostał. Pół godziny stania w kolejce po bilet poszło w p....u! I jeszcze kumple weszli bez problemu. :mrgreen:

Bo w życiu oprócz pieniędzy, trzeba mieć też wygląd, :mrgreen:
_OldMan_

Postprzez fragles » poniedziałek, 4 listopada 2024, 07:04

_OldMan_ napisał(a):Bo w życiu oprócz pieniędzy, trzeba mieć też wygląd, :mrgreen:

Hyhyhy... Dobre! :mrgreen: :mrgreen:

A na film tak się jeszcze wkurzyłem, że po raz pierwszy obejrzałem go dopiero 10 lat później. :mrgreen:
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 4 listopada 2024, 21:24

Jak zwykle dramatyczny wstęp skutkuje świetnie wykonanym modelem :) .
Gdybym nie przeczytał o problemach, nie zdawałbym sobie sprawy z trudności w wykonaniu tej dioramy. Jest super!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Łukasz_K » wtorek, 12 listopada 2024, 10:04

Ło panie, ale żywicy wylałeś, trzeba przyznać za to, że ładnie wyszła. Świetna scenka, gratki pomysłu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 26 listopada 2024, 23:17

Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Aleksander » środa, 27 listopada 2024, 10:20

Bardzo ciekawa animacja - czy to imgur daje takie możliwości?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 28 listopada 2024, 06:06

Nie, to inna platforma Sztucznej Ćwierćinteligencji
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Powrót do Dioramy - galeria ukończonych dioram