,,Achtung Panzer"1:35

Właśnie skończyłeś dioramę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

,,Achtung Panzer"1:35

Postprzez MichałS96 » czwartek, 12 lipca 2012, 14:41

Witam! tym razem chciałem zaprezentować wam moją najnowszą prace-diorame pt. ,,Achtung Panzer". Diorama przedstawia 250. hiszpański oddział przeciwpancerny, walczący oczywiście po stronie niemieckiej podczas walk toczonych na froncie wschodnim-1943. Do budowy dioramy zainspirowała mnie wspaniała praca Tomka-,,Jagd auf die Bestie", dziękuję jemu także za okazaną pomoc i cenne wskazówki :) . Do dioramy wykorzystałem zestaw dragona, jest to jeden z nowszych wypustów, jednak mimo to wymagał szpachlowania i drobnych poprawek-mocowania wyposażenia itp. Domek wykonałem w pełni z balsy i listewek. Chciałbym również polecić kolegom działalność użytkownika Marcin24, który wykonuje tak wspaniałe tabliczki, w bardzo niskiej cenie i tak starannie wygrawerowane :) Wszystkie dodatki typu deski, konewki, szpadle, wiadra itp. zrobiłem sam. Chciałbym też dodać, że jest to jeden z moich pierwszych poważnych zestawów figurek, poświęciłem im dużo czasu, myślę że jak na amatora, nie wypadłem najgorzej. Mam nadzieję, że całość się spodoba :)

Na początku przedstawię figurki po moich małych poprawkach, przed pomalowaniem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj już całość:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MichałS96

Reklama

Re: ,,Achtung Panzer"1:35

Postprzez Jakub 24 » czwartek, 12 lipca 2012, 17:33

Fajne :) :D
Jakub 24

Postprzez TomSven » czwartek, 12 lipca 2012, 19:52

Chciałbym mieć coś takiego na półce . Świetny klimat , brawo !
Obrazek
TomSven

Postprzez Mecenas » piątek, 13 lipca 2012, 09:06

Praca fajna, dobrze Ci idzie, ale są pewne detale, które trochę wymagają dopracowania. Mnie się niemal od razu rzucił w oczy zawieszony w powietrzu Mauser na ramieniu tego żołnierza:
Obrazek

Pod swoim ciężarem karabin powinien opaść opierając się trzewikiem kolby o ziemię i napiąć pasek biegnący do ramienia.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez MichałS96 » sobota, 14 lipca 2012, 11:45

Dzięki, no fakt, niektóre elementy nie wyglądają za dobrze, nie mam jeszcze takiej wprawy :D
MichałS96

Postprzez Korowiow » sobota, 14 lipca 2012, 17:17

Powiem Ci szczerze Michał, że jestem bardzo zaskoczony wysokim wykonaniem Twojej pracy. Nie żebym czegoś Ci odmawiał ale jak pisałeś, że to Twoje początki w modelarstwie i z figurkami to jakoś tam sobie Ciebie przyporządkowałem a tu taka niespodzianka.
Praca bardzo mi się podoba, figurki jak juz Ci pisałem dobre (Mecenas napisał co możnaby poprawić), chata i cała reszta świetna.
Bardzo dobrze, że zrobiłeś porządną podstawkę i do tego ta tabliczka - kupuję ten patent.
Gratuluję to jest bardzo dobra diorama.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez dziabik » sobota, 14 lipca 2012, 18:01

Świetna dioramka,detale,figurki a przede wszystkim podłoże bardzo mi się podoba!
Jeśli mogę pozwolić sobie na mała uwagę-to,co rzuciło mi się w oczy to umiejscowienie postaci,tego stojącego żołnierza widziałbym trochę bardziej z tyłu (lub nawet wcale),pozostała trójka jest przyczajona,jeden nawet leży więc na pewno sytuacja w pobliżu nie jest bezpieczna a "stojak" sprawia na mnie wrażenie niezbyt przejętego całą sprawą :)
Ale to tylko tak na marginesie,podsumowując to jedna z lepszych prac jakie ostatnio możemy zobaczyć.Tak trzymaj!
Pozdrawiam Grzegorz.
dziabik

Postprzez MichałS96 » sobota, 14 lipca 2012, 18:43

Dziękuję bardzo, bardzo się cieszę, że jako tako wypadłem i praca się wam podoba :) Tak masz rację dziabik, ktoś mi nawet napisał że ten gość wygląda jak Jackie Chan, który ma zamiar kopnąć ż półobrotu :mrgreen: . Myślę, że z czasem będzie coraz mniej błędów. Dzięki raz jeszcze :)
MichałS96

Postprzez Sherman » sobota, 14 lipca 2012, 19:11

A tytuł nie powinien być !Hola el tanko! czy jakoś tak, skoro to Hiszpanie? ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez MichałS96 » sobota, 14 lipca 2012, 20:05

Fajnie brzmi, ale nie :) W okresie II Wojny Światowej po stronie hitlerowskich Niemiec walczyły różne formacje z krajów sojuszniczych, a nawet neutralnych. Jedną z nich była tzw. "Błękitna Dywizja" /hiszp. La División Azul - Division Española de Voluntarios, niem. Blaue Division - 250 Infanterie Division (spanische). W skład wymienionej formacji wchodził - 250. hiszpański oddział przeciwpancerny. Jednostka brała udział w walkach na froncie wschodnim w okresie od 20.07.1941 r. do 20.10.1943 r. Po rozwiązaniu "Błękitnej Dywizji" utworzony został tzw. "Błękitny Legion", który później został włączony do 28. Dywizji Ochotniczej SS 'Wallonie". Ostateczny koniec formacji nastąpił faktycznie w dniu 02.05.1945 r. wraz z kapitulacją Berlina.
MichałS96

Postprzez Radek Pituch » piątek, 27 lipca 2012, 07:10

Całkiem przyjemna scenka, chociaż moim zdaniem porywanie się na temat, w którym ktoś, i to nie byle kto, powiedział już wszystko mija się z celem.

Radek
Radek Pituch

Postprzez homer13 » wtorek, 31 lipca 2012, 15:45

Witam.
Praca bardzo fajna. Najbardziej podoba mi się drewniany budynek, rzeczy przy budynku.
"Na wojnie ten wygrywa, kto najmniej błędów popełnia."
N.Bonaparte

"Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana. "
N.Bonaparte
homer13

Postprzez MichałS96 » wtorek, 7 sierpnia 2012, 14:06

Dziękuję, oczywiście masz rację Radku. Po prostu kiedy poraz pierwszy zobaczyłem temat Korworiowa, ustawienie figurek oraz ten wspaniały budynek, następnie obejrzałem temat na ,,little norway", to stwierdziłem, że muszę zrobić coś takiego.
Oczywiście do nikogo się nie porównuję, bo moja praca nie dorasta do pięt pracy kolegi Korworiowa czy też strony little norway. To na tyle by było :).
MichałS96

Powrót do Dioramy - galeria ukończonych dioram