Matilda MkII Libia 1942

Właśnie skończyłeś dioramę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Matilda MkII Libia 1942

Postprzez indus » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 12:30

Mała dioramka z leciwą Matilda Mk II TAMIYA (data wyprasek 1973). Dodana blaszka od piwa, druciki i inne takie. Oczywiście odlewy oryginalnie nie odwzorowane, trzeba było trochę rozpuścić i postukać powierzchnie. Pierwszy raz malowałem figurki w skali 1:35 (właściwie to mój pierwszy model w tej skali). Po skali 1:72 miałem wrażenie, że kleję zabawkę:) Farby vallejo. Rdza na wydechu LIFECOLOR (polecam zestaw do rdzy tej firmy, niesamowicie ułatwia pracę i daje świetne efekty). Palma to chińska pałeczka do jedzenia obleczona masą.

Mała dioramka z leciwą Matilda Mk II TAMIYA (data wyprasek 1973). Dodana blaszka od piwa, druciki i inne takie. Oczywiście odlewy oryginalnie nie odwzorowane, trzeba było trochę rozpuścić i postukać powierzchnie. Pierwszy raz malowałem figurki w skali 1:35 (właściwie to mój pierwszy model w tej skali). Po skali 1:72 miałem wrażenie, że kleję zabawkę:) Farby vallejo. Rdza na wydechu LIFECOLOR (polecam zestaw do rdzy tej firmy, niesamowicie ułatwia pracę i daje świetne efekty). Palma to chińska pałeczka do jedzenia obleczona masą.

Obrazek
Uploaded with ImageShack.us
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 31 stycznia 2013, 19:32 przez indus, łącznie edytowano 2 razy
indus

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Matilda MkII Libia 1942

Postprzez robert.bednarczyk » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 13:02

Dobrze jest - widać, że się postarałeś. Diorama jest trochę nierówna bo są elementy świetne - jak np figurka oficera - w mojej ocenie zrobiona jest bardzo dobrze, ale są też elementy gorsze - np - ten front domu i muru jakoś mi nie leży (bez tego ag mnie byłoby lepiej). Nie wiem czy dobrze widzę ale wydaje mi się, że reszta wojska nie ma pasków do hełmów. Podoba mi się też podłoże - piasek i kamienie ładnie sie komponują, a także palma. Malowanie czołgu, ślady zużycia i zabrudzenia badzo ładne i klimatycznie pustynne. RB.
robert.bednarczyk

Re: Matilda MkII Libia 1942

Postprzez Marcin Łukawski » środa, 30 stycznia 2013, 00:33

Kompozycja fajna ale domek psuje efekt. Wystarczyłaby sama palma. Figurki delikatnie wycieniowane, trochę za bardzo, bo są troszkę za mało spieczeni jak na afrykę ale to kwestia gustu ;) Czołg i podłoże bardzo dobre :)
Marcin Łukawski

Powrót do Dioramy - galeria ukończonych dioram