Cafe Rene 1/72

Właśnie skończyłeś dioramę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Cafe Rene 1/72

Postprzez Modelarz » wtorek, 6 grudnia 2011, 16:39

Mi się jeszcze podobają te wszystkie delikatne mebelki. Tylko roślinki w doniczkach wydają się być jednakowe, przydałoby się pomalować je innymi odcieniami.
Już wiem, gdzie jest Yvette ! Moczy por dla pułkownika ! :-> :->
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Reklama

Postprzez Anioł » wtorek, 6 grudnia 2011, 17:38

Świetnie przypomnienie serialu allo allo. Diorama wywołuje szeroki uśmiech na twarzy. Widać, że włożyłeś w nią sporo pracy. Gratulacje.
Pozdrawiam
Tomek A.
Anioł

Postprzez rollingstones » wtorek, 6 grudnia 2011, 18:30

Jak mawiał klasyk - plusy dodatnie przesłaniają mi plusy ujemne, krótko mówiąc widzę same plusy - czad
płotka
rollingstones

Postprzez szarik » środa, 7 grudnia 2011, 17:23

Genialne!
Faktycznie mnóstwo pracy włożyłeś w konwersje i szczegóły.
Możesz podpowiedzieć gdzie kupiłeś te butelki i kufle?
Jeszcze raz gratulacje za temat i skalę, nie da się tego łyknąć na raz i humor Ci nie uciekł.
Na którymś zlocie militarnym w tym roku, w UK byli aktorzy z tego serialu.
Co następne na warsztacie?

Pozdrawiam

ps: Dachówka jedyna do poprawy, żeby wyglądała na mniej pompejańską :mrgreen:
szarik

Postprzez Kosynier » czwartek, 8 grudnia 2011, 00:52

Powiem krótko jest pięknie.
Kosynier

Postprzez grimpow » czwartek, 8 grudnia 2011, 08:00

Dziękuję, dziękuję wszystkim za dobre i miłe słowa. Aż chce się dalej pracować czy nowych projektach :) Miło że doceniacie pracę włożoną w ten projekt bo zajęło mi to z 5 miesięcy.

szarik napisał(a):Możesz podpowiedzieć gdzie kupiłeś te butelki i kufle?
Jeszcze raz gratulacje za temat i skalę, nie da się tego łyknąć na raz i humor Ci nie uciekł.

Co następne na warsztacie?

Pozdrawiam

ps: Dachówka jedyna do poprawy, żeby wyglądała na mniej pompejańską :mrgreen:

Butelki, kufle i cała zastawa stołowa razem z chlebami i rogalikami (bo żołnierz siedzący na ławce ma na talerzu kilka rogalików) pochodzą od Preisera w skali H0 i zakupiłem je z sklepie Parowozik. Są naprawdę genialne.

Dachówkę robiłem metodą pionierską, na grubszym kartonie wyciskałem takim dużym czarnym spinaczem biurowym ale jak widać lepsza byłaby chyba inna metoda lub układnie pojedyńczych dachówek, tak jak to jest na narożnikach.

Ponoć w styczniu ma być wystawa w Muzeum Techniki w Warszawie pomyślałem ze może zapytam się czy mogę wystawić tą swoją dioramkę bo na żywo ciekawiej wygląda.

a co do kolejnego projektu to będzie Sdkfz 222 w wodzie, Zugkraftwagen 18ton Sdkfz.9/1 wyciągający go i Kubelwagen, bedzie mostek, rzeczka itp. Tylko cały czas stresuje mnie zrobienie wody ;)
grimpow

Postprzez ROMAN » sobota, 10 grudnia 2011, 02:27

Koło tej pracy nie mogłem przejść obojętnie. Nie jest to moja ulubiona skala bo uwidacznia wiele niedostatków. Ale w Twoim przypadku te niedostatki dodały jej uroku moim zdaniem. Mam taką brzydką przypadłość. Lubię skojarzenia i porównania. Gdy zobaczyłem Twoją pracę pierwszym wrażeniem była sympatia do tego serialu. Póżniej przyszedł efekt filmowy. Czyli prowadzenie kamery. Niezwykle długie ujęcie. Większość naszych dioram to ujęcie kilkusekundowe a w większości sekundowe. W Twoim przypadku to prawie ujęciowa laparoskopia (czyli krążenie kamerą po zakamarkach). Następnym skojarzeniem to sposób malowania oddający klimat dawnej Francji. Niedokładność skali odwzorowała elementy jak z płócien dawnych malarzy francuskich natomist sposób narracji jest typowo angielski.

Jednym słowem w swojej dioramie osiągnąłeś dokładnie to co twórcy serialu. Gratuluje ukończenia tej niezwykłej pracy bo mnie podoba się bezapelacyjnie.
ROMAN

Postprzez uki761 » sobota, 10 grudnia 2011, 09:34

Chciałbym to zobaczyć na żywo, bo bankowo jest trzy razy lepszy odbiór... ale i tak podoba mi się. Gratulacje!
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Poprzednia strona

Powrót do Dioramy - galeria ukończonych dioram