Witam chciałbym przedstawić pierwszą dioramę, która bazowana jest na oryginalnych zdjęciach przedstawiających wrak czołgu Pzkpfw VI ,,TIGER II'' na ulicy Długie Ogrody w Gdańsku. Jest to stary mój model w skali 1:72 firmy Revell, który mi się nie podobał i posiadał wieżę Porsche. Postanowiłem go nieco przerobić no, ale jak za niego się zabrałem to z Revella mało co zostało, tzn całe podwozie i część nadwozia. Reszta to części Dragona jakie mi zostały oraz odlane żywiczne części jak np. przód czołgu czy górna pokrywa nad silnikiem, wnętrze od strony kierowcy, komora silnika itd. Ogólnie jest to druga diorama jaką w życiu robię. Znalazłem sporo fotek na temat tego czołgu więc nie powinienem mieć z tym problemu. Z tego co wiem i wyczytałem owy Tygrys nie posiadał żadnych oznaczeń przynależności państwowych ani żadnego numeru, zaś czołg prawdopodobnie nie posiadał także kamuflażu, ale po jakości zdjęć jakie zebrałem nie sposób tego stwierdzić. Z tego co wyczytałem wiem, że większa część czołgów, które tak jak ten, też należały do 503. batalionu pokryta była kamuflażem typu ambush i taki kamuflaż mam zamiar zastosować.