Boulton-Paul Defiant - tylna antena

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Boulton-Paul Defiant - tylna antena

Postprzez Aleksander » niedziela, 6 kwietnia 2025, 21:18

Mam problem z umiejscowieniem masztu tylnej/dolnej anteny w budowanym Defiancie. W modelu jest umieszczony centralnie przed kółkiem ogonowym, natomiast w planach Mushroom Models (Set Nr 1) na rysunku od dołu maszt widoczny jest nieco po lewej stronie kadłuba, a na tych samych planach w widoku kadłuba od tyłu - jest po prawej.
Próbowałem pytać na HyperScale, ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi.
Może ktoś wie, która wersja jest prawidłowa, albo może zapytać np. na forum Britmodeller?
Z radością podziękuję za rozstrzygnięcie dylematu!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek
Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

Re: Boulton-Paul Defiant - tylna antena

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 7 kwietnia 2025, 00:00

Na wszystkich planach jest bliżej lewej burty, zdjęcia też to sugerują, choć nie znalazłem takiego na 100%
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Re: Boulton-Paul Defiant - tylna antena

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 7 kwietnia 2025, 21:34

Dzięki za odzew - też tak myślałem, dopóki nie zobaczyłem tego rysunku - nota bene z wydawnictwa Mushroom Models (Dariusz Karnas), w którym na planach części "brzusznej" Defianta maszt tylny anteny jest wyraźnie po lewej. Takie same nieścisłości są w monografii Mushroom Models Yellow Series: Mark Ansell "Boulton Paul DEFIANT", z tym że tu jako autor planów podany jest Mariusz Kubryn - ale to raczej te same rysunki, tylko przeskalowane.

Obrazek

Żeby jeszcze całość pogmatwać, dostałem dzisiaj współczesną fotkę Defianta od przodu, która sugeruje położenie anteny po stronie prawej (jak na rysunku powyżej).
Może ktoś coś więcej znajdzie na ten temat, bo moje źródła się wyczerpały :?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek
Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste