litera pod płatem może być też "U" z Ułęża

tatatusi napisał(a):Panowie, w 5 (111)/2025 numerze Militarii XX w. w artykule "123. Eskadra Myśliwska Część III" Pan Łukasz Łydżba napisał co następuje: "W czasie lądowania o zmroku w Bełżycach doszło do podłamania lewej goleni podwozia w PZL P.7a nr "7" ze 123. EM pilotowanym przez pchor. pil. Władysława Bożka. Samolotu nie dało się naprawić - został ściągnięty pod stojace na obrzeżach lądowiska stogi siana, gdzie go zamaskowano. Następnego dnia podczas opuszczania Bełżyc "siódemka" została porzucona."
W pierwszej chwili pomyślałem, że popełniono "czeski błąd" zmieniając nr samolotu na oznaczenie typu, ale sprawdziłem podręczną bibliotekę i okazało się, że Pan Łukasz Łydżba dokładnie to samo napisał wcześniej w książce "IV/1 Dywizjon Myśliwski" wydanej przez Wydawnictwo Vesper w 2013 roku.
Autorowi nie można odmówić profesjonalizmu i zaangażowania w dążeniu do prawdy, dlatego jestem ciekawy na podstawie jakiego źródła oparł pewność numeru bocznego skoro zdjęcia sugerują inny numer?
Minęło dwanaście lat od wydania książki, a Pan Łydżba nie zmienił zdania odnośnie numeru bocznego lub... zajmuje się już innymi tematami, a do napisanych tekstów już nie wraca.
Jednocześnie... no właśnie, co my właściwie widzimy na burcie 371-K? Jest parę zdjęć, wszystkie pokazują plamę wyglądającą jak jedynka. Czy tylko sobie wmawiamy?

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości