PZL P-7a nr 6.17 a "wiatrochron"

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: PZL P-7a nr 6.17 a "wiatrochron"

Postprzez Bogdan Stanek » środa, 14 stycznia 2026, 20:36

Obrazek

Czyżby, tak wyglądała, "z boku", owiewka za silnikiem?
Bogdan Stanek

Reklama

Postprzez Bogdan Stanek » piątek, 16 stycznia 2026, 17:00

Zagajenie:
"zawsze sądziłem, że owiewka za silnikiem w P7 to trójkątna blacha przymocowana do kadłuba i osłony silnika".
Bo nikt jej nie narysował w rzucie z boku.
Jak się zagłębić w temat, to rzeczy oczywiste, pokazane w planach różnych autorów, przestają być oczywiste.

Tylko nieliczne plany pokazują przekrój pionowy przez silnik + "rynna" przed wiatrochronem pilota + kabina i tym samym wzajemne ich położenie.

Według mnie, plany błędnie pokazują zorientowanie tych elementów.
Bierze się to ze zbyt nisko wyznaczonego dna rynny.
Jeżeli na planach, wybrałem te z miniREPLIKI nr78, 2013 rok, autorstwa K. Sikora i Z Szeremata, wrysujemy kształt płyty ogniowej, zobaczymy jak wysoko ta rynna była.
Poniżej widać gdzie wg płyty jest góra kratownicy - miejsce montażu skrzydeł naprzeciw dwóch otworów technologicznych / na sworznie lub klucz /.

Obrazek

Pozostaje wrysować żebro numer 1 /niebieskie + zaznaczone ścięcie wg dokumentacji/

Obrazek

Wg tego rysunku widać, że wiatrochron pilota "ma pod górkę" i tak to widać na fotografii

Obrazek

Jeżeli czegoś nie przegapiłem, można będzie bardziej dokładnie rozrysować ten element.

To co wypatrzyłem na pierwszym zdjęciu ma sens, bo "trójkąt" owiewki bez bocznych płaszczyzn /których kształt wynika z rysunku/ a mocowany tylko do kadłuba nie miał racji bytu.
Z przodu prawdopodobnie nie było to zaślepione, bo po co obok otwory wywiewne?

Dodam, że w przypadku kabiny z wiatrochronem jak w P11 nastąpi zmiana części rysunku i o tym było w wątku o 6.17.
Bogdan Stanek

Postprzez 307_Piotras » sobota, 17 stycznia 2026, 00:38

Bardzo ciekawe, też mnie to nurtuje od momentu jak zacząłem sobie 7-kę rysować w 3d. I ta owiewka to jest niewiadoma. Plany, no cóż, dobre jak się na nie patrzy.

Nie wydaje Ci się, że owiewkę tworzy górna część ściany ogniowej? Ten element nad otworami, o ile ja to dobrze rozumiem.
Wtedy ten trójkąt by to od góry zamykał. Tego “ dziubka” nie widać na innych fotkach, przynajmniej tych które znam.

No nie, bez sensu, skrzydła idą dalej, niestety.
307_Piotras

Postprzez Bogdan Stanek » sobota, 17 stycznia 2026, 11:45

307_Piotras napisał(a):Bardzo ciekawe, też mnie to nurtuje od momentu jak zacząłem sobie 7-kę rysować w 3d. I ta owiewka to jest niewiadoma. Plany, no cóż, dobre jak się na nie patrzy.

Nie wydaje Ci się, że owiewkę tworzy górna część ściany ogniowej? Ten element nad otworami, o ile ja to dobrze rozumiem.
Wtedy ten trójkąt by to od góry zamykał. Tego “ dziubka” nie widać na innych fotkach, przynajmniej tych które znam.

No nie, bez sensu, skrzydła idą dalej, niestety.

"dziubek", to modyfikacja a przed nią coś tam było , obstawiałbym "nakładkę".

Dokładam zdjęcie ściany ogniowej, prawie idealne /obrys, górna część/ tylko silnik przeszkadza :)
Nic tylko przykładać do rysowanych planów

Obrazek
Bogdan Stanek

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste